Antrojoje „Laisvės TV“ projekto R.I.T.A su žurnaliste Rita Miliūte laidoje norėta išsiaiškinti, kaip mokslo įstaigoje galėjo vešėti tokia praktika, tačiau susisiekti su direktorės pareigas dar ėjusia L. Anužiene, pasirodo, sunkiau nei išmėžti Augėjo arklides.

Ji nepasiekiama nei telefonu, nei per sekretorę, nei atstovą spaudai, nei per gimines. Laidos žurnalistams beliko važiuoti į L. Anužienės karalystę, nors ir pavadintą ne jos vardu, – karaliaus Mindaugo mokyklą.

Bendradarbiaudamas su R.I.T.A, DELFI skelbia šios viešnagės rezultatus ir primena, kad rugsėjo 8 d. L. Anužienė buvo atšaukta iš pareigų.

Tvarkė namus K. Pūkui

Kad patalpų valymo programos mokinai valė Seimo nario Kęstučio Pūko namus Laimutė Anužienė kolegoms prisipažino pirmajame susirinkime po keturis mėnesius trukusios jos ligos. Tai esą buvusi praktika, galbūt, už pietus.

„Patalpų valymas... Tai kur tą praktiką atlikti? Kur? Gerai, jeigu aš patikiu savo namus ir dar vaikui duodu pietus, tai tvarkoje, tegu jis valosi. Ot, stebuklas, kad valo K. Pūko namus. Ot, stebuklas, ot, tai įvykis, ar ne?

Jeigu įdomu, tai rašykite ir tą, kad važiuoja ir į senelių namus, ane? Važiuoja pas šitus žmones, neįgalius. Važiuoja įvairiai, daryti šituos labdaros darbus savanorystės. Tai tada viską suteikime.
Kažkodėl ištraukia gabaliuką ir bando nupiešti kažką. Čia, žinote, be mūsų žmonių šito dalyko nebūtų“, – kalba rugsėjo 4 dieną slapta įrašytame įraše L. Anužienė

Tačiau įvyko tikrai ne stebuklas. Įvyko mokinių išnaudojimas. Jeigu ne, bet kas norėtų duoti kitą paaiškinimą. Tačiau viešai L. Anužienė jo duoti nepanoro, o ir kalbos dovaną, regis, prarado.

„Būkite maloni, jūs palikite ramybėje mane. Palikite ramybėje. Jau užtektinai“, – tesugebėjo pasakyti.

Tuo metu Seimo narys K. Pūkas, rodos, prarado ne kalbos, o atminties dovaną.

„Niekas mano namų nevalė, jokios studentės jokios praktikos neatlikinėjo ir nieko nebuvo“, – teigė jis.

Laidos žurnalistė teiravosi L. Anužienės, ar ji yra vieno iš K. Pūko vaikų krikštamotė, tačiau buvusi direktorė ir į šį klausimą neatsakė.
Kęstutis Pūkas

SPA, grožio procedūros Seimo nariams, ministrams

Kad nemokamos paslaugos buvo teikiamos įtakingiems valdžios asmenims, Seimo nariams, ir tai įprasta praktika – pripažįsta ir kai kurie mokyklos darbuotojai.

„Pas mus yra normalu aptarnauti ne darbo valandomis Seimo narius, ministrus, grožio centre, SPA, tai normalu“, – sakė viena iš darbuotojų.

Žurnalistei pasiteiravus, ką reiškia „aptarnauti“, pašnekovė atviravo: „Grožio paslaugos, SPA procedūros, banketai, valymai, drabužių valymai – viskas, kas pas mus susiję su paslaugomis. Visas tas paslaugas tarsi dovaną suteikiame reikalingiems žmonėms.
„Pas mus yra normalu aptarnauti ne darbo valandomis Seimo narius, ministrus, grožio centre, SPA, tai normalu“, – sakė viena iš darbuotojų.

Pas mus yra gajus pasakymas „per ką tu atėjai“, „per ką šitas žmogus atėjo“, „šitas atėjo per tą, tai su juo elkis atsargiau“, – atskleidė ji. – Tikrai yra daug artimos aplinkos žmonių, labai daug giminaičių, grupiokų, klasiokų, Seimo narių giminaičių, tokių Seimo narių kaip Muntian (galimai turi omenyje V. Muntianą) – tikrai dirba pas mus keletas jo žmonių. Ir kiekvienas Seimo narys, ministras atvesdavo žmonių, kuriems reikia darbo, ir jie tą darbą gaudavo.

Nesvarbu, koks tavo išsilavinimas, svarbu per ką tu atėjai.“

Mokyklos darbuotojai prašo neatskleisti jų tapatybės, nes yra įbauginti, ir, regis, ne be reikalo.

„Neskaniai nuskambėjo dar ir toks sakinys, kad jūs visi turite vaikus ir šeimas, tai jūs pagalvokite... Nuskambėjo tarsi toks paslėptas grasinimas, kad tylėkite, nes kaip sovietmečiu – tokia aliuzija – prarasite darbą, su jumis bus susidorota, jums bus iškeltos bylos“, – atskleidžia darbuotoja.

Tačiau Valstybinės mokymo įstaigos vadovė L. Anužienė nematė jokio reikalo paaiškinti padėties mokykloje, taip pat, kodėl po žurnalistų apsilankymo ji surengė patikrinimą, kas iš darbuotojų tuo metu buvo mokykloje ir galėjo teikti žurnalistams informaciją.

Kad tokia praktika nėra normali galėjo pasakyti Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Jurgita Petrauskienė

„Praktika yra realizuojama, kada mokykla sudaro sutartį su įmone, ir praktikos tikslas yra kada atlikdami ją mokiniai įgyja tam tikras žinias, tam tikras kompetencijas, susipažįsta su įmonės veikla – tokia ir yra praktikos esmė. Kitokių formų neturėtų ir negalėtų būti, mokiniai negali būti išnaudojami kaip pigi darbo jėga“, – teigė ji.

Nušalinti siekė ne visi

Kitą – rugsėjo 8 dieną Laimutė Anužienė buvo dalininkų nušalinta nuo pareigų, tačiau to siekė tik viena iš dalininkių – Švietimo ir mokslo ministerija.

Kiti du dalininkai – bendrovė „Ortopedijos klinika“, kurios steigėjas – vienas L. Anužienės sūnų ir Lietuvos Jėzuitų provincija – balsavo prieš nušalinimą.

Švietimo ir mokslo ministerija turėjo informacijos, kaip Laima Anužienė leido pinigus, jau po pavasarį atlikto audito, bet kitiems dalininkams reikėjo daugiau laiko tą sužinoti, ir direktorė susirgo. Ir dar beveik pusmetį šita imperija gyveno pagal savo taisykles.

Galiausia, likę du dalininkai balsavo prieš nušalinimą.

„Mes balsavome prieš atšaukimą (iš pareigų), nes šiai dienai nėra pakankamai pagrindo, dar reikia sulaukti kitų institucijų išvadų, kol kas tik vienos institucijos išvados yra. Norime gauti daugiau informacijos iš kitų trijų institucijų, kurios dar tiria tą veiklą, dar nebaigtas procesas“, – sakė Kauno Jėzuitų gimnazijos direktorius Rytis Gurkšnys.

Laimutės Anužienės veiklą šiuo metu tiria Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba, Specialiųjų tyrimų tarnyba bei Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.