Prieš ketverius metus patyręs sunkų insultą kompozitorius K. Bieliukas pamažu atgauna jėgas ir pasitikėjimą savo galimybėmis. Sako, vėl kuriantis, nors 60-mečio jubiliejui skirtame koncerte naujausias nuskambėjęs jo kūrinys – „Penkiolika taktų rudenio vieversiui“ – sukurtas 1995 m. Tais laikais, kai K. Bieliukas išties netausojo savęs – vadovavo Druskininkų kultūros centrui, su bendraminčiai sumanė ir organizuodavo Jaunimo kamerinės muzikos dienas, vėliau virtusias festivaliu „Druskomanija“.

Kiti kūriniai – dar senesni, iš 1985 – 1987 m., kai jo, vadinto vienu iš įdomiausių profesoriaus Juliaus Juzeliūno mokinių, „Pastoralę“, parašytą specialiai Tarptautiniam M.K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkursui, rinkosi jaunieji atlikėjai iš dešimčių pasaulio šalių.

Įvairių šiuolaikinių kompozitorių fortepijoninę muziką atliekantis A. Vasiliauskas K. Bieliuko jubiliejaus renginyje kalbėjo, kad XX a. pabaigos lietuvių kompozitorių kūriniai – nepelnytai mažai žinomi, o šį vakarą atliktuose jis pats girdi sarkastiškus industrializmo epochos atgarsius.

„Ėmiausi šios programos, šio sumanymo todėl, kad buvo įdomu, kaip skambės prieš 30 metų sukurta muzika šiandien. Kita priežastis – K. Bieliukui sukako 60 metų, ir man įdomu, ar ji laiko kas nors klasiku. Prof. J. Juzeliūno mokykla ir jo mokinių sukurta muzika turėtų būti didžiausias nacionalinis turtas ir vienas iš pagrindinių nacijos raiškos identiteto elementų. Deja, šiandien taip nėra. Šiandien juos turėtumėm klausyti, analizuoti, ginčytis dėl muzikos raiškos priemonių. Šiandien mes girdime visišką tylą, abejingumą, todėl neturiu jokių iliuzijų, kad muzikinis gyvenimas ims ir staiga atsigaus. Bet tikiu, kad ateis laikas, kada mūsų autorių muzika suras savo vietą pasaulyje“, – sakė A. Vasiliauskas.

Jubiliejų švenčiantis kompozitorius dėkojo jo kūrinius atlikusiam pianistui, Druskininkų miesto muziejui, suteikusiam erdvę koncertui, ir kurorto savivaldybei, skyrusiai finansinę paramą, kurios užteko renginio programėlei bei keliems plakatams atspausdinti. Jo artimiausios ateities planuose – įrašyti ir išleisti savo kūrinių kompaktinę plokštelę. Ir paprastu pieštuku sugebėti užrašyti popieriuje natomis tai, ką įkvepia M. K. Čiurlionio miestas, unikali Dzūkijos gamta ir kūrėjo fantazijos žaismas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)