Penktadienį Raseinių turgavietėje įvyko mitingas, kurio organizatoriai reikalavo panaikinti naujus atliekų tvarkymo įkainius. Sumaištis ir pasipiktinimas dėl netikėtai didelių sąskaitų už šiukšlių išvežimą Raseinių krašte kilo vasaros pradžioje.

Kai kuriems ūkininkams atsiųstos sąskaitos (už metus) buvo pribloškiančios – siekė pusę tūkstančio, kai kam net viršijo tūkstančio eurų sumą.

Gindami savo interesus, dar liepos 17 dieną Raseinių rajono savivaldybės administracijai ūkininkai įteikė pareiškimą, reikalaujantį panaikinti vietinės rinkliavos mokestį kaip nesąžiningą ir nepagrįstą.

Taip pat pareikalavo leidimo surengti piketą Raseinių centre prie Savivaldybės esančioje Žemaičio aikštėje. Leidimas piketuoti buvo suteiktas nuošalesnėje vietoje – apleistoje turgavietėje.

„Prie Savivaldybės neleido piketuoti administracijos direktorius Remigijus Ačas. Jei aš būčiau nepaisęs jo sprendimo, tiesiausiu keliu būčiau atsidūręs teisme“, - dėl renginio vietos nepatenkintiems piketo dalyviams paaiškino Raseinių rajono meras Algirdas Gricius.

Mitinge pasisakę ūkininkai tvirtino, jog absurdiškos sąskaitos yra vietinės valdžios godumo rezultatas. Iš viso į mitingą ūkininkai atsivežė apie 100 traktorių.

„Pagal Raseinių rajone įsigaliojusią naują rinkliavos už šiukšlių metodiką reikia mokėti ne už realiai išvežtą atliekų kiekį, bet už turimus nekilnojamojo turto plotus ir teoriškai už tuose plotuose galinčias būti šiukšles. Ne gana to, apmokestintuose plotuose net nebuvo pastatyti konteineriai. Taigi sąskaitos buvo pateiktos, remiantis ne realiai patirtomis sąnaudomis šiukšlėms išvežti, bet tiesiog pagal kvadratūrą. Gal tikėjosi, kad susimokėsime tiesiog už nieką. Jei būtume tylėję, gal ir rinkliavą už saulę būtų įvedę“, - sakė vienas mitingo organizatorių Albinas Gruzdžiūnas.

Į protesto mitingą susirinko apie pusšimtis žmonių, aplink turgavietę, demonstruodami ūkininkų galią, ratus suko vienuolika traktorių.

Mitinge dalyvavo ir pensininkai. Neįgaliojo vežimėlyje atvažiavęs Raseinių gyventojas Antanas Čekauskas skundėsi, kad sulaukė kelis kartus didesnės sąskaitos nei įprasta.

„Ištiko šokas, kai pamatėme, kad už šiukšlių išvežimą reikalauja sumokėti 170 eurų. Ir taip nebeužtenka pinigų vaistams, dantims susitvarkyti, o čia dar sugalvojo plėšti už šiukšles“, - sielojosi neįgalusis.

Mitingo dalyviai reikalavo, kad pasisakytų savivaldybės administracijos direktorius Remigijus Ačas, bet paaiškėjo, kad jis išvykęs į Kazachstaną.

Raseinių rajono savivaldybės meras A. Gricius paaiškino, kad painiavą sukėlė ministerijos reikalavimas atliekų tvarkymo įkainius nustatyti taikant vadinamąją dvinarę apskaičiavimo sistemą – pastovią ir kintamąją kainą, kuri nustatoma pagal realiai patirtas sąnaudas už konkrečiose teritorijose esančių šiukšlių išvežimą.

Visi pasisakę vietos valdžios atstovai atsiprašinėjo, kad rinkliava buvo įvesta skubotai, tinkamai visko neapsvarsčius ir pažadėjo, kad mokestis netrukus bus panaikintas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)