Žandikaulio kaulas gali pradėti nykti net dėl apsileidimo, pavyzdžiui, jei ilgai neištraukiami klibantys dantys, tinkamai ir laiku neišgydomi dantų šaknų kanalai. Kitos šios kaulo nykimo priežastys – traumos, cistos, augliai ir įvairios ligos, pavyzdžiui, periodontitas.

Kaulo priauginimo operacija reikalinga tada, kai žandikaulio kaulo nepakanka dantų implantui įsriegti. Operaciją atlieka chirurgas odontologas, kuris ir parenka tinkamiausią kaulo pakaitalą.

Šiai problemai spręsti jauna aukštųjų technologijų įmonė „Biomė“ kuria inovaciją, leidžiančią kaulo pakaitalui naudoti ne sintetinius, o gamtinius polimerus, pavyzdžiui, celiuliozę. Ši medžiaga sunkiai nyksta žmogaus organizme, nes čia nėra ją skaldančių fermentų. Celiuliozė lengvai prisiderina prie organizmo, susigeria į kietuosius kūnus.

Darbuojasi didelė komanda

„Šis projektas vystomas su Kauno technologijos universitetu (KTU) ir šiuo metu yra tyrimų stadijoje – laukiame tyrimų protokolo“, – sako įmonės „Biomė“ bendrasavininkas ir steigėjas Eugenijus Liesis.

Eugenijus Liesis - „Biomė" bedrasavininkas ir steigėjas

Šią inovaciją prieš porą metų pradėjo kurti Kauno technologijos universiteto (KTU) Cheminės technologijos fakulteto Polimerų chemijos ir technologijos katedros profesorės Jolantos Liesienės vadovaujama mokslininkų grupė. Mokslininkams talkino Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Veido ir žandikaulių chirurgijos klinikos profesoriaus Gintaro Juodžbalio vadovaujama akademinė chirurgų-rezidentų komanda.

Didelis idėjos potencialas

E. Liesio teigimu, medicinos prietaisų (būtent tokiai kategorijai yra priskiriami kaulų pakaitalai – aut. past.) komercializavimas yra sudėtingas procesas, reikalaujantis didelių investicijų tiek finansų, tiek laiko prasme.

„Pati didžiausia rizika aukštųjų technologijų startuoliui – būti vieno produkto įmone. Mums teko ieškoti ne tik finansavimo šaltinių, bet ir siekiant sumažinti pajamų netekimo riziką imtis skirtingų veiklos rūšių. Tai pavyko sukūrus naują aukštos pridėtinės vertės projektą – Baltijos jūros kriauklių kiautų pavertimą aukščiausios kokybės mineraliniu komponentu biomedicininėms aplikacijoms“, – pasakoja E. Liesis.

Įgyvendindama šį projektą įmonė tapo „Baltic Blue Biotechnology“ aljanso nare ir gavo finansavimą pagal „Interreg Baltic Sea Region“ programą. „Suteiktas finansavimas rodo didelį mūsų idėjos potencialą“, – įsitikinęs pašnekovas.

Šį projektą įmonė įgyvendina kartu su Klaipėdos mokslo ir technologijų parku. „Tikrai galime didžiuotis sklandžia partneryste su šio parko mokslininkais ir pasiektais rezultatais – kartu kurto produkto prototipas jau šį rudenį bus pristatomas konferencijoje Berlyne „2nd Submariner Conference – Better off Blue“, – džiaugiasi pašnekovas.

„Biomė“ yra pirmoji Lietuvos biomedicinos technologijų įmonė , sulaukusi prestižinio įvertinimo iš Silicio slėnio (JAV). Kasmetiniame pasaulinio konkurso „TiE50 TOP Startup 2015“ metu ji buvo įvardyta tarp 50 sėkmingiausių jaunų aukštųjų technologijų įmonių.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_75702629