Artima V. Rudzinsko pažintis su kvapų pasauliu įvyko prieš 6-7 metus, kai pradėjo dalyvauti kelis mėnesius trukusiuose aromaterapijos kursuose. Savo veiklos krikštatėviais kunigas vadina natūralios kosmetikos VIVI gamintojus ir įmonės „Gangas“ vadovus Laimutį Kumetį ir Martyną Maciką, su kuriais jau daug metų yra bičiuliai: „Tada jų prekės ženklas buvo tik pradėjęs kurtis, o aš papasakojau apie tai, ką sužinojau minėtų kursų metu. Būtent šie du žmonės mane labai skatino ir drąsino pradėti ką nors kurti pačiam – eterinių aliejų mišinius, kremus, dušo gelius, šampūnus ir kvepalus. Tad, įkvėptas imtis kūrybinės veiklos, atradau labai malonų hobį, leidžiantį atitrūkti nuo kasdienybės rūpesčių“.

Visiškai natūralus produktas

Valerijaus Rudzinsko monograma pažymėtų kuriamų kvepalų šerdis – brangieji atarai ir ypatingo kvapo eteriniai aliejai. Šių kvepalų gamybai reikalingas medžiagas užsako gamintojas VIVI ir mėginukus perduoda V. Rudzinskui, kuris, jais naudodamasis, kuria įvairiausius receptus. Kūrėjas sako, kad, turint kelių metų patirtį, gamybos idėjos jo mintyse dėliojasi jau gana lengvai – pavyzdžiui, išėjus pasivaikščioti ir uodžiant gamtos kvapus.

„Kurio nors augalo eteriniame aliejuje yra distiliuojami gėlių žiedai, prieskoniai, augalų šaknys, žievė ir kitos medžiagos. Tie mišiniai, kuriuos siūlo kai kurie gamintojai iš įvairių pasaulio šalių, pavyzdžiui, Indijos ar Prancūzijos, yra vienas už kitą nuostabesni. Turiu daugiau nei 200 unikalių mėginių, tad išskirti mėgstamiausią kvapą būtų labai sunku“, – pasakoja V. Rudzinskas ir priduria, kad visiems savo kuriamiems kvepalams renkasi tik sertifikuotus ir 100 proc. natūralius atarus bei eterinius aliejus.

Pašnekovas taip pat sako pastebiantis, kad dauguma moterų mėgsta vyriškus kvepalus ir atvirkščiai, todėl stengiasi orientuotis į abiem lytims tinkančių kvapų gamybą. „Kai ingredientai supilstomi į mėginius, šie turi tam tikrą laiką pastovėti – mažiausiai bent porą savaičių, bet rekomenduojama palaikyti 1-3 mėnesius. Paskui mėginys uostomas ir nusprendžiama, ar reikėtų papildyti kitomis medžiagomis, galbūt kažką išimti ar net visai perdaryti. Be to, turint pakankamai ingredientų, tenka ir eksperimentuoti, dėl to ne visi mėginiai pavyksta taip, kaip norėčiau. Tiesa, tokius „nepavykusius“ aš pasilieku asmeniniam naudojimui“, – šypsosi V. Rudzinskas.

Kunigas pasakoja, kad gavęs individualius užsakymus, žmonėms paruošia po tris mėginius ir duoda išsirinkti. „Žinoma, prieš tai jie pasako, ko maždaug norėtų, kartais atsiveža jau turimus kvepalus ir prašo sukurti ką nors panašaus, nors stengiuosi idėjų pasiūlyti ir pats“, – sako jis.

Ne tik kvepia, bet ir gydo

Kunigo kurtų produktų galima rasti Vilniaus senamiestyje įsikūrusioje ekologiškų prekių parduotuvėje „Žalia Rasa“ bei Pilnų namų bendruomenėje esančioje mažoje krautuvėje, kur V. Rudzinsko produktų gali įsigyti čia atvykstantys piligrimai.

Užėję į bet kurią šių arba internetinę parduotuvę lankytojai pastebėtų, kad kai kurių kvepalų kainos stipriai skiriasi – vieni kainuoja vos keliolika eurų, o brangiausieji virš 200 eurų. Pasak V. Rudzinsko, tam tikri ingredientai, pavyzdžiui, agarmedis, iš kurio gaminami eteriniai aliejai, yra pasaulyje nykstantis augalas: „Indijoje augančio santalmedžio atsargos taip pat katastrofiškai mažėja, tad ir kainos sparčiai auga. Yra ir kitų, dar brangesnių augalų, kurių kaina už 1 litrą gali siekti keliolika tūkst. eurų. Be to, kai kurios medžiagos yra atvežamos iš neramumų kamuojamų kraštų ir gaunamos ekstremaliomis karo sąlygomis, o tai irgi daro didelę įtaką kainų kilimui. Esant tokioms aplinkybėms pramonė intensyviai imasi natūralius ir kokybiškus atarus keisti cheminiais pakaitalais, todėl labai svarbu, kad šie surogatai nebūtų įperšami natūralių kvapų gamintojams“, – sako pašnekovas.

Prabangiausi V. Rudzinsko gaminti kvepalai pilstomi į K9 kristalo flakonus ir yra supakuojami itin prašmatniose, natūralios odos rankų darbo dėžutėse, o kartu su produktu klientams išduodami ir vardiniai nuosavybės sertifikatai. Be to, šį rudenį vyks kunigo kurtų kvepalų prezentacija, kurioje dalyvaus juos tik iš anksto įsigijusieji.

Vieni iš brangiausių yra kvepalai „Valery II“, kuriuos kurdamas V. Rudzinskas naudojo ypatingo kvapo Bakhoor atarą – ypač prabangų kvapiųjų aliejų mišinį, Arabų kraštuose naudojamą daugiau nei 2 tūkst. metų ir ypač mėgstamą aukštuomenės. Kadaise, kaip brangią dovaną, jį gabendavo iš Arabijos į Romos ir Bizantijos imperijas, o Europoje šis ataras išpopuliarėjo tik viduramžiais. Kvepalų kūrėjas teigia, kad pilna šio ataro sudėtis laikoma paslaptyje, tačiau neabejoja, kad šis gėlių sklidinas aromatas, gamintas iš bakulos, agarmedžio, santalmedžio, pačiulio, muskuso bei kitų eterinių aliejų. Be to, Pasak V. Rudzinsko, šie kvepalai turi ir gydomąjį poveikį: valo odą, užgydo įtrūkimus, efektyviai malšina galvos skausmą, išvalo kvėpavimo takus, atvėsina, mažina patinimą, švelnina menopauzės reiškinius (nemigą, depresiją, nervinę įtampą) ir pan.

Valerijus Rudzinskas

Už parduotus V. Rudzinsko produktus gautas pelnas yra skiriamas Pilnų namų bendruomenės išlaikymui, kurioje suteikiama reabilitacinė pagalba socialiai atskirtiems ir priklausomybių turintiems asmenims. „Tai yra mano laisvalaikis ir hobis, o gaunami pinigai keliauja ne į mano asmeninę kišenę, bet yra skiriami bendruomenės išlaikymui. Tai yra mano ir kitų komandos narių sunkus kasdienis darbas, čia kiekvienas dirba ne sau, o bendram visų labui“, – sako kunigas V. Rudzinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)