Europos Teisingumo Teismas nurodė: „Teismas atmeta Slovakijos ir Vengrijos iškeltus ieškinius prieš laikiną mechanizmą dėl privalomo prieglobsčio prašytojų perkėlimo.“

Vengrija pasipiktino

Budapeštas trečiadienį pareiškė, kad Europos Teisingumo Teismas pasielgė „neatsakingai“, atmetęs Vengrijos ir Slovakijos ieškinį dėl ES patvirtintos kvotų sistemos, pagal kurią valstybės narės turi priimti tūkstančius prieglobsčio prašytojų.

„Teismo sprendimas... yra neatsakingas. Mes manome, kad jis kelia grėsmę visos Europos saugumui“, – pareiškė Vengrijos diplomatijos vadovas Peteris Szijjarto.

Ministras pažadėjo, jog bus imtasi „visų teisinių priemonių“ prieš šią „visiškai nepriimtiną“ nutartį, kuri, jo nuomone, yra „ne teisinis, o politinis sprendimas“.

„Politika išprievartavo Europos teisę ir Europos vertybes. Šis sprendimas praktiškai ir atvirai įteisina ES viršenybę prieš šalis nares“, – sakė P. Szijjarto.

Susitarimui dėl migrantų paskirstymo pagal kvotų sistemą prieš dvejus metus pritarė dauguma ES šalių. Jis buvo parengtas siekiant padėti Graikijai ir Italijai, kurias, kilus didžiausiai po karo Europos migrantų krizei, užplūdo šimtai tūkstančių į ES traukiančių pabėgėlių, daugiausia – sirų.

Tačiau rytinės bloko narės Čekija, Vengrija, Lenkija ir Slovakija atsisako priimti pabėgėlius, o Budapeštas ir Bratislava užginčijo šią prievolę Europos Teisingumo Teisme.

„Jei Europos Komisija toliau spaus sutikti su privalomomis (pabėgėlių) paskirstymo kvotomis, mes toliau su tuo kovosime“, – pabrėžė ministras.

„Dabar užvirs tikroji kova. Panaudosime visas teisines priemones, kad užtikrintume, jog nebūtų sprendžiama dėl to, kas gali atvykti į Vengriją“, – pridūrė jis.

Vengrijos dešiniojo sparno premjeras Viktoras Orbanas jau seniai nesutaria su Briuseliu dėl įvairių klausimų.

Jis yra sakęs, kad musulmonų imigracijos „nuodai“ kelia grėsmę saugumui bei kenkia krikščioniškai Europos kultūrai ir identitetui.