Penktos kategorijos uraganas turi smogti populiarioms kurortinėms Šventojo Martyno ir Sen Bartelemi saloms. Prancūzijos meteorologijos tarnyba perspėja dėl 12 m aukščio bangų ir „itin smarkių potvynių palei pakrantę“.

„Irma“ Altante yra beprecedenčio intensyvumo uraganas“, – nurodė „Meteo France“, kuri perspėjo salų gyventojus neiti į lauką.

„Meteo France“ pažymėjo, kad bus „didelių apsėmimų žemai esančiose pakrantės dalyse“ ir kad itin smarkiai bus paveikti Marigo bei Grand Kaso miesteliai Šventojo Martyno saloje, kurią dalijasi Prancūzija ir Nyderlandai, ir Gustavija Prancūzijos užjūrio bendrijoje Sen Bartelemi.

Audra turi atnešti smarkias liūtis; prognozuojami 200-400 milimetrų.

„Irma“ ir toliau stiprėja, jos vėjų gūsiai netoli Mažųjų Antilų šiaurės siekia 360 km per valandą.

Pasiekė Barbudos salą

Trečiadienį apie 9 val. Lietuvos laiku uraganas „Irma“ pasiekė Karibų regione esančią Barbudos salą, atnešdamas ten smarkų vėją bei grasindamas sukelti didžiulių potvynių.

Aukščiausios - penktos - kategorijos audra pasiekė sausumą ties Barbudos sala, kuri priklauso dviejose salose įsikūrusiai Antigvos ir Barbudos valstybei.

Uragano atnešto vėjo gūsiai siekė 295 km per val. greitį, informavo Majamyje įsikūręs Nacionalinis uraganų centras (NHC).

„Irma“ slenka šiaurės vakarų kryptimi Mergelių Salų bei Puerto Riko link, o vandens lygis ten gali būti iki šešių metrų didesnis nei įprasta, nurodė NHC. Šias vietoves audra turėtų pasiekti vėliau šiandien.

Manoma, kad „Irma“ siautės kelias dienas.

Neseniai Teksasą ir Luizianą nusiaubė 4-os kategorijos uraganas „Harvey“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas Floridoje, Puerto Rike bei JAV Mergelių Salose paskelbė nepaprastąją padėtį ir įpareigojo federalines institucijas padėti vietos pareigūnams.

Smogė Šv. Bartolomėjaus ir Šv. Martyno saloms

Uraganas „Irma“ trečiadienį smogė Karibų regione esančioms Šv. Bartolomėjaus bei Šv. Martyno saloms ir sukėlė jose smarkių potvynių, informavo Prancūzijos meteorologijos biuras.

Pasak meteorologų, pakrantes „itin smarkiai talžo“ bangos.

Jų teigimu, Prancūzijos valdomą Šv. Bartolomėjaus salą pasiekusios audros vėjai gūsiuose siekia 244 km per valandą greitį.

„Irma“ šioje saloje siautėjo apie pusantros valandos, o uragano centrui nuslinkus, vietovėje įsitvyrojo bauginanti ir apgaulinga ramybė, sakė vietos meteorologas Jerome'as Lecou.

Prancūzijos vyriausybė jau anksčiau išreiškė susirūpinimą dėl tūkstančių žmonių, atsisakiusių pasitraukti į saugias vietas Šv. Bartolomėjaus ir Šv. Martyno salose. Pastarąją teritoriją valdo Prancūzija ir Nyderlandai.

Tuo tarpu perspėjimas dėl aukščiausios kategorijos uragano buvo paskelbtas į pietryčius nuo tų salų esančioje Gvadelupoje. Vietos pareigūnai perspėja apie „pavojingą jūrą“ ir galimas smarkias liūtis.

Toliau „Irma“ nuslinko Didžiosios Britanijos valdomos Angilijos salos, Britų Mergelių salų bei rytinio Puerto Riko pakraščio link, nurodė pareigūnai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)