„Žiema, tu jau atėjai?“ - retoriškai klausė Andrius, sekmadienį, apie 21 valandą, dviračiu važiavęs vilnietis.

Andrius tikina, jog vaizdas jį šiek tiek išgąsdinęs, nes ant žolės, takelio vis dar pūpsojo didelis kiekis baltų putų. Netrūko ir dažų. Tiesa, kitą rytą Vingio parke putų neliko nė kvapo: kadangi naktį smarkiai lijo, kartu su lietaus vandeniu jos susigėrusios į gruntą. Jeigu Andriaus nuogąstavimai yra pagrįsti ir putose bei dažuose yra kenksmingų medžiagų, padaryta didelė žala gamtai.

Medžiagos ekologiškos

Tokį vaizdą skaitytojas fiksavo po vykusio kasmetinio bėgimo maratono „The color run“. Jo metu bėgantys dalyviai taškomi dažais ir putomis. GRYNAS.lt žurnalistams pasiteiravus, iš kokių medžiagų gaminamos putos ir dažai, renginio organizatoriai tikino, jog nėra ko nerimauti: viskas ekologiška.

„Nepavojingos aplinkai, sertifikuotos, vanduo maišomas su muilu. Putos yra ne mūsų, jas tiekia subrangovas, jas daro daug kur. Jos visiškai ekologiškos ir nėra kažkokiu būdu kenksmingos. Kas liečia mūsų dažus, tai jie irgi ekologiški, <...> gaminami iš maistinių dažų. Šiandien ten tų putų nė ženklo“, – tvirtina renginio organizatoriai.
The Color Run Vilnius 2017

Anot pašnekovų, renginio organizatoriai rūpinasi ir aplinkos sutvarkymu po renginio: „Jos (putos – red.) likusios po renginio ir po to išsisklaido paprasčiausiai. <...> Atliekų nelieka, viskas tvarkoma. Kadrai fiksuoti po renginio, jei apie 21 valandą. Jos dar yra likusios nesutvarkytos. Mes dar iki šiol valome, plauname visą Vingio parką, surenkam šiukšles. Tai tiesiog yra procesinis dalykas renginio metu. Kiti alkoholį laisto ir taško, o čia yra putos. <...> Tai tikrai nebus kažkokios cheminės medžiagos, bus paprastos putos, šampūnas. <...> Putojantis vanduo, o ne koks chemikalas.“

Kad ir dažai, ir putos, kurie buvo naudojami renginio metu, yra nekenksmingi, tikina ir VŠĮ „Vilniaus parkai" (saugo, naudoja ir prižiūri Vilniaus miesto parkų ir kitų priskirtų teritorijų želdinius, gėlynus, kitą sumedėjusią ir žolinę augmeniją bei šiose teritorijose esančius infrastruktūros objektus). Kaip teigia Vilniaus miesto savivaldybės Administracinės veiklos skyriaus vedėjas Gintaras Leperskas, būtent su „Vilniaus parkais" organizacija turėjo suderinti renginio niuansus parke, tarp jų ir aplinkosauginius klausimus.

„Prieš išduodant leidimą organizuoti renginius yra domimasi, kokios medžiagos bus naudojamos renginio metu. Visada prašoma pateikti medžiagos sudėtį nurodančius dokumentus ir /ar saugos duomenų lapus, kadangi mums yra labai svarbu, jog parke naudojamos medžiagos nekenktų žmonių sveikatai ir gamtai. Vakar vykusiame renginyje „The color run“ buvo naudojami gamtai ir žmonėms nekenksmingi dažai ir vandens putos“, – tvirtina „Vilniaus parkai" atstovė.

Medžiagų charakteristikas galite pamatyti ČIA.
"The Color Run" Vilnius

Pašnekovės teigimu, aplinkos tvarkymo darbai po vakar vykusio bėgimo maratono buvo pradėti iškart po renginio. GRYNAS.lt skaitytojas besitvarkančiųjų 21 valandą dar nematė.

„Terminus, per kuriuos teritorija turi būti sutvarkyta po renginių, atsižvelgdama į renginio mastą, pobūdį, naudojamas medžiagas ir pan. suderinus su renginio organizatoriais nustato savivaldybė, išduodama leidimą. Leidime būna nurodyta, kiek laiko yra skiriama renginio pasiruošimui, jo vykdymui ir tvarkymuisi. Renginio organizatoriai organizuojant renginius visada privalo laikytis Tvarkymo ir švaros bei Triukšmo prevencijos viešosiose vietose taisyklių reikalavimų. Šiuo atveju aplinkos tvarkymo darbai buvo pradėti vykdyti iš karto po renginio „The color run“ ir buvo vykdomi visą naktį“, – rašoma atsakyme.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas G. Leperskas teigia, kad teritorija turėjo būti sutvarkyta iki rugsėjo 3 dienos 24 val. GRYNAS.lt žurnalistai Vingio parke lankėsi rugsėjo 4 dieną 14 valandą ir tvarkymosi darbai čia tebevyko - buvo surenkamos tvoros.

"The Color Run" Vilnius

Už kenksmingas medžiagas gamtoje – bauda

Vis dėlto, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus miesto agentūros vedėjo pavaduotojas Vytautas Račkauskas sako, jog sunku spręsti, ar buvo padaryta žala gamtai, nes neaišku, kokios sudėties yra putos ir dažai. Tačiau jis cituoja vieną ANK straipsnį: „Konkrečiau galima vertinti tuomet, jei būtų aišku, kokios medžiagos buvo naudojamos. Aplinkos teršimas pavojingomis cheminėmis medžiagos. ANK rašoma, kad užtraukiama bauda nuo 150 iki 300 eurų. Būtent už aplinkos teršimą pavojingomis medžiagomis ir preparatais.“

Aplinkos ministerijos Vandenų departamento Vandenų politikos skyriaus vedėjas Irmantas Valūnas informavo, kad „fiziniai asmenys, kurie atlieka savo transporto priemonių techninę priežiūrą ir remontą ir neteikia transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų kitiems asmenims, privalo neteršti aplinkos <...>“.

„Todėl manytina, kad automobilio kėbulo plovimas privačioje teritorijoje nenaudojant jokių cheminių priemonių (pvz., šampūnai), neprieštarauja šiai nuostatai. Jei įrodoma, kad aplinka plovimo metu teršiama, priemones pagal Administracinių nusižengimų kodeksą gali taikyti valstybinę aplinkos apsaugos kontrolę vykdantys pareigūnai“, – aiškino Vandenų politikos skyriaus vedėjas.

Vilniaus miesto agentūros atstovo V. Račkausko teigimu, jei bus pagrindo manyti, jog renginio metu vis dėlto buvo padaryta žala gamtai, aplinkosaugininkai pradės tyrimą.