Atgal į Lietuvą pargynė meilė

I. Adomavičius pasakoja Anglijoje baigęs studijas, susijusias su finansais, po to dirbęs statybose, įvairiuose restoranuose. Šios veiklos kai kuriais mėnesiais jam atnešdavo ir 3 tūkst. svarų algą. Tačiau jam to nepakako – po trejų metų susiviliojo Lietuvoje gyvenusios žmonos pasiūlymu grįžti.

„Aš prišaukiau (atgal į Lietuvą – DELFI). Sakiau, kad laikas pasirinkti, tai jis ir pasirinko. Mane, Lietuvą – nėra čia ko važinėti“, – žurnalistams šypsojosi R. Adomavičienė.

Verslininkas pasakojo, kad grįžęs į Lietuvą įsidarbino įmonėje, dirbančioje su grūdais. Darbo metu, sako R. Adomavičius, pamatė, kiek produkcijos iškeliauja į užsienį, o dėl to, kaip pats sako, jam pasidarė liūdna.

Tuomet šeima nusprendė imtis savo verslo: pasinaudoję Europos sąjungos parama įsigijo mašiną, gaminančią makaronus, kuri kainavo 280 tūkst., ir įkūrė įmonę „Bravo pasta“.

Makaronų gamyba

I. Adomavičius tikino: jei ne meilė, vis tiek būtų grįžęs atgal į Lietuvą, tik galbūt šiek tiek vėliau. Jo teigimu, tėvynėje įmanoma gyventi taip pat gerai, kaip emigracijoje.

„Jeigu dirbi čia tiek pat daug, kiek ir užsienyje, tai ir tiek pat uždirbi. Ne visą laiką yra ta finansinė grąža, ar tūkstantis svarų ar 500 eurų. Tuos 500 eurų čia geriau išleisi, nei ten tą tūkstantį. Kai svetur jautiesi kaip svečias, ilgai negali būti, nes namai yra namai“, – „TV3 žinioms“ sakė I. Adomavičius.

Pora tikina, kad tėvynėje kurti nuosavą verslą labai padėjo artimųjų palaikymas. „Jie yra šalia, gali ant peties paverkti, turi su kuo pasidžiaugti. Yra tikros emocijos. Man dabar gyvenimas yra daug tikresnis negu per „Skype“, – kalbėjo R. Adomavičienė.

Džiaugiasi, kad vis daugiau žmonių grįžta

I. Adomavičius sako, kad gamyboje stengiasi naudoti lietuviškas žaliavas. Iš jų per savaitę paruošia toną makaronų, kurių dalis keliauja ir į didžiuosius prekybos centrus.

Tiesa, verslas ne visada sekėsi taip gerai, kaip šiandien, sako sutuoktiniai. „Grįžę labai greitai kritom ant žemės. Mokesčiai, mokesčiai, mokesčiai... Mes tik dabar pradedame dirbti ir uždirbti, nes prieš tai dirbom tik mokesčiams“, – reportaže sakė R. Adomavičienė.

Makaronų gamyba

Tačiau jie džiaugiasi: vis daugiau draugų iš emigracijos grįžta į Lietuvą, kur sėkmingai dirba ir kuria šeimas.

„Kuo daugiau Lietuvoje bus žmonių, tuo bus geriau. Kuo mūsų daugiau, tuo mes stipresni esame. O jeigu išsibarstę, tai kaip ta šluota – jos lengvai neperlauši, o vieną šapelį gali sulaužyti“, – samprotavo I. Adomavičius.

Tiesa, Statistikos departamento duomenys vis dar nedžiugina – iš šalies išvažiuoja daugiau žmonių, nei grįžta. Duomenys rodo, kad pernai į šalį grįžo daugiau nei 14 tūkst. lietuvių, o išvažiavo daugiau nei trigubai daugiau – 50 tūkst.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (193)