Pats Š.Kliokys patvirtino dalyvavęs atrankoje ir į tarybą nepatekęs, tačiau tikino neturintis informacijos, jog tai susiję su teisėsaugos patikrinimu.

Finansų ministro atstovė Raminta Stanaitytė-Česnulienė BNS patvirtino, kad vienas asmuo į stebėtojų tarybą nepateko po teisėsaugos institucijų patikrinimo, tačiau ji neatskleidė, ar tai Š. Kliokys.

„Atrankos pokalbiui buvo sudaryta komisija. Iš keliolikos nepriklausomų kandidatų po pokalbių ji atrinko tuos tris, kuriuos rekomendavo į „Lietuvos energijos“ stebėtojų tarybos narius. Pagal Vyriausybės nustatytą tvarką, kandidatai turėjo būti patikrinti teisėsaugos institucijų. Po šio etapo liko 2 kandidatai. Dėl asmens duomenų apsaugos atkritusių įvairiuose etapuose kandidatų pavardžių neskelbiame“, - BNS teigė R.Stanaitytė-Česnulienė.

Ji patvirtino, kad ministerija paprašė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) išvadų apie visus penkis kandidatus, iš kurių du - Finansų ministerijos atstovai.

BNS žiniomis, vienintelis teisėsaugos „filtro“ nepraėjo Š.Kliokys.

Š.Kliokys BNS sakė pateikęs paraišką dalyvauti atrankoje, patekęs į antrąjį etapą ir dalyvavęs pokalbyje su komisija, tačiau trečiadienį buvo informuotas, jog yra nepaskirtas į tarybą.
„Dalyvavau (pokalbiuose - BNS), bet po to gavau ministro pasirašytą atsakymą, kad nesu atrinktas. (...) Nebuvo (nurodyta priežasčių - BNS), ten du ar trys sakiniai“, - BNS sakė Š. Kliokys.

Jis teigė neturintis informacijos, kad į stebėtojų tarybą būtų nepatekęs dėl teisėsaugos filtro.
„Aš turiu tai, ką turiu, nei skambinau, nei klausiau - netinku, tai netinku (...). Neturiu tikrai (informacijos - BNS), čia gauna užklausas tokias ministerija, tai sakyti - praėjai ar nepraėjai - sunku“, - teigė jis.

Jis tikino nefigūruojantis jokiuose teisėsaugos tyrimuose, neturintis sąsajų su energetika.
„Aš jaučiausi gana gerai, nes aš tą temą gerai žinau, plius neturiu jokių suinteresuotumų šitame reikale, niekas nesieja manęs, tai stengiausi dirbti sąžiningai, galbūt yra kažkas, ko aš nežinau“, - tikino jis.

Š.Kliokys sakė į stebėtojų tarybą kandidatavęs, nes manęs, jog įmonei reikia tęstinumo.
„Aš galvojau, kad reikalingas tam tikras tęstinumas, nes strategija buvo tvirtinama 2014-2020 metams, kaip tik kadencija. Kažkiek ją reikia atnaujinti, galvojau, kad galiu tam tikros naudos duoti“, - aiškino jis.

STT ketvirtadienį pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo, atskleidžiant Finansų ministerijai pateiktą įslaptintą informaciją apie vieną iš kandidatų į „Lietuvos energijos“ stebėtojų tarybą.

Trečiadienį pranešta, kad į naują stebėtojų tarybą kol kas išrinkti tik 4 iš 5-ių narių - du nepriklausomi nariai ir du Finansų ministerijos atstovai. Pasak ministerijos, kiti kandidatai neatitiko reikalavimų, todėl trečias nepriklausomas narys bus renkamas iš naujo.

Opozicinės konservatorių frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas ir Žygimantas Pavilionis trečiadienį kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį ir finansų ministrą Vilių Šapoką dėl tarybos skyrimo skaidrumo. Finansų ministro paprašyta patvirtinti ar paneigti informaciją, jog dalis jos narių nepaskirti, nes galbūt neatitiko nepriekaištingos reputacijos reikalavimų.

Nepriklausomais stebėtojų tarybos nariais paskirti didžiausios pasaulyje naftos perdirbimo įmonės „Saudi Aramco“ įmonės projektų vadovas Darius Daubaras ir JAV kapitalo medicinos ir mokslui skirtos įrangos gamintojos „Thermo Fisher Scientific Baltics“ personalo direktorė ir Personalo valdymo profesionalų asociacijos valdybos narė Daiva Lubinskaitė-Trainauskienė.

Joje taip pat dirbs finansų viceministrė Agnė Bagočiutė ir Finansų ministerijos Valstybės turto valdymo departamento direktorė Aušra Vičkačkienė.

Š.Kliokys „Lietuvos energijos“ stebėtojų taryboje pradėjo dirbti 2013 metų liepą - jos kadencija baigėsi šių metų liepą. Be to, jis yra Registrų centro valdybos narys, Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas, atliekų tvarkymo bendrovės „Ekonovus“ valdybos pirmininkas, investicijų bendrovės „Avestis“, kuri per susijusias įmones valdo 54 proc. „Šiaulių plento“ akcijų, valdybos narys.

Pernai rugpjūtį STT pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimai neskaidrių Šiaulių regiono kelių remonto ir priežiūros viešųjų pirkimų. Įtarimai paėmus daugiau nei 9,5 tūkst. eurų kyšį iš „Šiaulių plento“ vadovų buvo pareikšti buvusiam Lietuvos automobilių kelių direkcijos skyriaus vedėjui Artūrui Aušrai. Automobilių kelių direkcijos vadovas Egidijus Skrodenis BNS teigė, kad tyrimas vis dar nebaigtas, o A. Aušra tebėra nušalintas.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)