Tauta, alergiška patriotinėms dainoms

„Ši daina nėra tipiška mūsų kūrybai, jei lygintume ją su pirmojo albumo „Išsišakojančių takelių miestas“ dainomis, nes tai buvo istorijos apie išsiskyrimus ir kitus žmonių santykius“, – DELFI kalbėjo M. Katkus.

„Po mano kojomis užsidegė ugnis/ Aš turiu bėgt kovoti, ginklą traukti/ Mano tėvų šalies nieks kitas neapgins/ Kiekvieną žmogeliuką aš asmeniškai nušausiu“, – tokios eilutės iš Mykolo lūpų pirmiausiai suskamba dainoje „Nesustok“.

Dainoje tiesiogiai arba netiesiogiai girdimi visi tautiškumą atspindintys žodžiai: Lietuva, lietuviai, trispalvė, Gediminaičių stulpų simbolis, raitelis ir kova, kurios negalima pralaimėti.

The Station pirmasis koncertas bare "Peronas"

„Rašydamas suvokiau, kad Lietuvoje šiuo metu labai trūksta mobilizuojančių dainų. Tokių, kurios ne gedėtų, o parodytų karą, – savo pasirinkimą paaiškino dainai tekstą sueiliavęs kūrėjas. – Ši daina yra ganėtinai paprasta. Lietuvių liaudies dainose toks žanras buvo – karo dainos. Tai ir yra tam tikra karo daina.“

„Tėvynei sakyti „myliu“ iki šiol mums yra sunku. Žmonės apskritai patriotiškumui muzikoje yra alergiški“, – šyptelėjo M. Katkus.

Tiesa, Mykolas, norėdamas dainą nuspalvinti šiuolaikiškai ir neįprastai, pasirinko paprastus ir aiškius žodžius, kuriuos įpynė į netradiciškai trankią muziką.

The Station pirmasis koncertas bare "Peronas"

„Per daugybę metų dekoratyvios karo dainos kiek nusivalkiojo. Norėjau, kad daina skambėtų ne banaliai, todėl nusprendžiau apvilkti sunkaus roko ar net kiek pankroko muzikos ritmais, – pasakojo M. Katkus. – Tačiau karo daina turi būti tokia, kurią būtų galima niūniuoti.“

Dainos debiuto fonas

Nors dainą „Nesustok“ grupė jau seniai atlieka savo koncertuose, tik „YouTube“ platformoje muzikos klausančias ausis ji pasiekė prieštaringai vertinamų įvykių fone.

Daina M. Katkaus feisbuko profilyje atsidūrė vos Lietuvos žiniasklaidoje sužibus „Zapad“ pratybų scenarijui. Netikėtai sutapo ir su Stanislavo Stavickio-Stano bei Deivydo Zvonkaus dainos „Rusai vėl puola“ premjera.

Mykolas neslėpė pasipiktinimo D. Zvonkaus ir Stano kūryba: „Britai turi tokį gerą ir sunkiai tiksliai į mūsų kalbą išerčiamą pasakymą F*** ***. Kai „Zapda“ proga repetuojami infokarai ir rezidentūra pašaukima į bado mitingus (kuriuose nebadauja, taip tik vadinasi), turim ir savų idiotų“.

Tiesa, tekstas danai buvo sukurtas ne šių įvykių fone, nors būtent dėl „Zapad“ plano paviešinimo buvo išplatinta internete. „Tekstą dainai parašiau po įvykių Ukrainoje, kai net didžiausiems cinikams paaiškėjo, kad istorijos pabaiga yra atšaukiama,tikino pašnekovas.

(Daugiau apie skandalingąjį kūrinį skaitykite čia.)

Albume vietos daina neras

Savo kūrybai netipišką dainą pristatęs Mykolas buvo atviras – scenos kaip pakylos, iš kurios galima kalbėti apie politiką, nenaudos. Klausytojams taip pat nereiktų viltis ir tikėti, jog jo kūrybos tema pasisuks apie politiką ir patriotizmą.

Tai įrodydamas jis tikino, kad naujausiame „The Station“ albume ši daina vietos neras.

„Planuojame dainą išleisti kaip atskirą singlą“, – prasitarė grupės lyderis.

Beje, M. Katkus patikino, kad ši daina debiutavo tik internete, koncertų metu ši daina skamba jau seniai: „Šią dainą publika priima labai pozityviai, todėl ją įterpiame į savo programą. Ji skambės ir artimiausiame koncerte rugsėjo 2-ąją Vilniuje, Vasaros terasoje“.

„The Station“ – „Nesustok“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (205)