Estijos ekonomikos ir komunikacijų ministerija teigia, jog Klaipėdos SGD terminalas ilgalaikėje perspektyvoje regionui neužtikrins patikimo ir diversifikuoto dujų tiekimo.

Estija ketina įsitraukti į bylinėjimąsi, kai „Alexela“ antrinė įmonė „Balti Gaas“ pateikė ieškinį prieš Europos Komisiją, kuri vasarį atmetė bendrovės paraišką gauti 39 proc. finansavimą projektui, reikalaudama atšaukti sprendimą ir skirti finansavimą.

Estija nesutinka su Europos Sąjungos inovacijų ir tinklų agentūros (INEA) išvada, jog Klaipėdos SGD terminalas regiono mastu yra lygiavertis planuojamam Paldiskio SGD terminalui tiek tiekimo patikimumo, ir diversifikavimo požiūriu.

„Alexela“ tvirtino, jog toks EK sprendimas sietinas su Lietuvos siekiu Klaipėdos terminalui gauti regioninio statusą. Estijos bendrovė teigė projekto atsisakyti neketinanti, o jo įgyvendinimui pritrauktų papildomo kapitalo, jei to prireiktų.

Pagal projektą Paldiskio uoste planuojama sudaryti sąlygas švartuotis okeaniniams laivams, pastatyti išdujinimo įrangą bei 160 tūkst. kubų dujų saugyklą, kurios talpa vėliau gali būti padvigubinta. Dujos iš terminalo būtų tiekiamos Estijai, „Balticconnector“ dujotiekiu į Suomiją, taip pat į Latviją.

EK vasarį atmetus „Alexela“ paraišką, Lietuvos energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas teigė, kad taip Komisija netiesiogiai patvirtino, kad galima tikėtis paramos Klaipėdos terminalui.

Baltijos šalys šiuo metu bando susitarti dėl bendros SGD rinkos. Siūloma, kad Estija taip pat pasistatytų SGD terminalą, kuris būtų mažesnis nei Lietuvos, ir abu jie pretenduotų į ES paramą.

Be to, ES paramą galėtų gauti ir Latvijos Inčukalnio dujų saugykla. Tačiau susitarimas nepasiektas, rugpjūčio viduryje Latvijai paprašius daugiau laiko priimti sprendimą.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)