Apie druską

1. Ne vienam sodininkui žinoma situacija: darže auga krienas. Iš pradžių juo džiaugiamės, kasame šaknis ir negalime atsistebėti augalo gajumu – kiekvieną pavasarį išleidžia lapus. Bet ateina diena, kai suprantame, kad krieno kupstas trukdo takeliui ar kitiems augalams, žodžiu, auga ne vietoje. Nustembame dar kartą – kad ir kiek kastume, jis vis tiek atsigauna. Pasirodo, yra paprastas būdas krieną išnaikinti – tereikia kuo arčiau žemės nupjauti visus lapus ir užberti druska. Kad ši greitai neištirptų, uždenkite polietilenu ir prispauskite. Patarimą išbandžiau – pavyko nugalabyti krieną. Tiesa, paskui jo pagailo. Be to, druskingoje vietoje kol kas niekas neauga. Tikiuosi, kad, rudenį pakeitusi žemę, pavasarį jau galėsiu sodinti nereiklius augalus.

2. Kitas druskos panaudojimo būdas kiek keistesnis – išbandyti nesiryžau. O jis toks: kad vaismedžiai nesusirgtų grybinėmis ligomis, pavasarį, iki išsprogstant žiediniams pumpurams, reikia nupurkšti stipriu druskos tirpalu. Nepavyko sužinoti, kokios koncentracijos jis turėtų būti, bet svarbiausia, ar neatbaidys bitučių. Gal kas galėtų pasidalinti patirtimi, jei bandėte?

3. Druska gelbsti nuo svogūninės musės ir miltligės. Pusę stiklinės druskos reikia ištirpinti kibire vandens ir du kartus per sezoną nupurkšti svogūnus. Tai dariau gegužės pabaigoje ir pakartojau liepos viduryje. Svogūninių musių šiemet kol kas nepastebėjau – manau, tikrai pagelbėjo sūrymas.

Purškiama du kartus todėl, kad svogūninė musė turi dvi generacijas. Pirmieji vabzdžiai pradeda skraidyti alyvoms žydint. Musės ant žemės prie svogūnų kaklelių ar tarp laiškų padeda kiaušinėlių. Išsiritusios lervos įsigraužia į ropeles. Antrosios generacijos musės skraido liepos mėnesį. Lervų pažeisti augalai pradeda skursti, nustoja augti, vysta laiškai, gelsta viršūnės.

Svogūninė musė kenkia ne tik svogūnams, bet ir česnakams, porams. Į ją ir išvaizda, ir blogais darbai panaši svogūninė žiedmusė. Skraidyti kenkėjas pradeda vėliau, birželį, erškėčiams žydint. Antroji generacija būna aktyvi liepos pabaigoje. Svogūninė žiedmusė kenkia ne tik svogūnams, česnakams, porams, bet ir dekoratyviniams augalams (tulpėms, narcizams).

4. Nežinau, kaip paaiškinti burokėlių meilę druskai, bet įsitikinau: šakniavaisiai auga geriau, kai 4–5 lapelių stadijoje palaistau juos tirpalu (100 g / 10 l vandens). Antrąsyk reikia laistyti likus mėnesiui iki derliaus nuėmimo, maždaug pirmąjį rugsėjo dešimtadienį.

Apie valgomąją sodą

1. Dabar retas sodininkas neaugina vynuogių, nebent tie, kas pasisodino šalčiui jautrių veislių ir jų neteko po šaltesnės žiemos arba numojo ranka ligoms užklupus. Purkšti cheminiais preparatais nesinori, tad šis patarimas – kaip tik ekologijos šalininkams. Kai uogos paauga ir, rodos, tuoj tuoj pradės nokti (atsižvelgiant į veislę, šis laikotarpis skiriasi – gali būti ir rugpjūtis, ir rugsėjis), jas reikia nupurkšti valgomosios sodos tirpalu (75 g / 10 l vandens). Tokia priemonė apsaugo vynuoges nuo grybinių ligų ir skatina cukraus kaupimąsi uogose. Profilaktika geriau nei gydymas.

2. Tokios pat koncentracijos sodos tirpalu patariama nupurkšti ir vaismedžius – jo skonis nepatinka lapus graužiantiems kenkėjams, o mums vargu ar pakenks. Geriausia purkšti pavasarį, po žydėjimo, kai kenkėjai bando įsitaisyti mūsų vaismedžiuose.

3. Soda – efektyvi kovos su miltlige priemonė. 1 arbatinis šaukštelis stiklinei vandens – tokia arbatėle nupurkšti agurkai bus sveikesni, lapai nepradės per anksti gelsti, jų nepažeis klastingoji miltligė. Patariama augalus apdoroti profilaktiškai, kol liga nepasireiškė dideliu mastu.

4. Serbentus, agrastus puolanti miltligė yra nuožmesnė. Jai įveikti naudojami ir kiti produktai, netgi vaistai. Receptas toks: 4,5 l vandens, 1 šaukštas sodos, 1 aspirino tabletė, 1 arbatinis šaukštelis skysto muilo arba indų ploviklio, 1 šaukštas augalinio aliejaus.

5. Sodininkai, auginantys kopūstus ir kitas bastutines daržoves, tikriausiai žino, kaip apsiginti nuo kopūstinio baltuko vikšrų, bet štai dar vienas būdas patarimų kraitelei. Kenkėjo drugiai pradeda skraidyti gegužės pabaigoje, o antroji karta – nuo liepos iki rudens. Tuo metu augalus patartina apibarstyti valgomosios sodos milteliais.