Į verslą atvedė vaikystės pomėgis

Programinės įrangos kompanijos „Pixelmator Team“ įkūrėjai broliai Saulius ir Aidas Dailidės įsitikino, jog vaikystės hobis gali būti puikus tramplynas į verslo kūrimą: „Dar vaikystėje redaguojant nuotraukas mėgdavome paeksperimentuoti, pavyzdžiui, „priklijuoti“ kažkam ūsus. Laisvalaikio praleidimo būdas pamažu užimdavo vis daugiau laiko – vystėme produktą, kurį patys norėjome naudoti“, – pasakoja įmonės „Pixelmator Team“ direktorius ir vienas iš įkūrėjų Aidas Dailidė.

Įmonės vadovo teigimu, kelias į sėkmę nebuvo lengvas: „Kurti nuotraukų redagavimo programą pradėjome kartu su broliu jo namuose, darbuotojų tuomet pasamdyti negalėjome, nes tam paprasčiausiai neturėjome lėšų. Po devynių mėnesių darbo išleidome pirmąją „Pixelmator“ versiją, kurioje buvo labai daug programinių klaidų (angl. bugs)“, – pirmuosius įmonės gyvavimo metus prisimena A. Dailidė.

Inovacijos centre – paprastumas

Prieš dešimtmetį išleista pirmoji produkto versija per vieną dieną lietuvaičių kišenes papildė 60 tūkst. dolerių. Įmonės vadovo manymu, jiems rinkoje įsitvirtinti itin greitai pavyko dėl lengvo programėlės valdymo. „Mūsų tikslas buvo nedaug kompiuteriu besinaudojantiems žmonėms suteikti galimybę patiems redaguoti nuotraukas. Sudėtingus veiksmus siekėme kiek įmanoma supaprastinti ir pritaikyti kuo platesnei auditorijai“.

A. Dailidė pastebi, jog analogišką programą profesionalams teikianti „Adobe Photoshop“ neįgudusiam vartotojui gali pasirodyti pernelyg sudėtinga: „Plėtodami „Pixelmator“ nuotraukų redagavimo programą siekėme, jog naudojimasis ja būtų techniškai paprastas ir aiškus. Buvome pirmieji, kurie tokio lygio programoje išnaudojo kompiuterio vaizdo plokštę. Tai leido programos vartotojui lengviau redaguoti nuotraukas. „Pixelmator Team“ kuriamą programinę įrangą galima tapatinti su miesto automobiliu – manevringa ir greita“, – šypsosi A. Dailidė.
Saulius Dailidė ir Aidas Dailidė

Koncentruojasi į produkto kokybę

Įmonės direktorius teigia, jog „Pixelmator Team“ komanda beatodairiškai tiki savo kuriamos programos vizija ir idėja. „Prieš paleidžiant produktą netyrėme rinkos ar potencialių programinės įrangos vartotojų duomenų. Visuomet akcentavome tik programą ir jos tobulinimą. Rinkodara ar kiti panašūs aspektai, nors ir svarbūs, tačiau mūsų įmonėje tai – antraeiliai dalykai“.

Anot A. Dailidės produkto kūrimo procesas visuomet yra vienas didelis nuotykis. Dirbant mažoje dvidešimties žmonių komandoje galima pajusti, kaip nuo konkrečių veiksmų kinta galutinis produkto rezultatas: „Programos tobulinimas iki paskutinių sekundžių, pykčiai ir džiaugsmai teikia didelį pasitenkinimą ir adrenaliną“.

Naują programą tobulino penkerius metus

Tarptautinėje rinkoje sėkmingai įsitvirtinę lietuvaičiai ant laurų neužmiega – programinė įranga yra nuolatos atnaujinama, pritaikoma prie kintančių vartotojų įpročių. „App Store“ parduotuvę netrukus turėtų pasiekti naujas „Pixelmator Team“ produktas, kurį įmonė tobulino net penkerius metus.

A. Dailidė įsitikinęs, jog pasaulinį pripažinimą jiems pasiekti padėjo nuoseklus darbas ir tikėjimas savo idėja: „Mes su broliu nekūrėme verslo ar kompanijos, siekiant uždirbti milijonus, tiesiog radome nišą, kurioje buvo itin gera dirbti. Svarbiausia, kad veikla teiktų džiaugsmą“, – džiaugiasi įmonės vadovas.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_75608789