Geriausi pasaulyje

Vieno galingiausių pasaulyje laikomo lazerio kūrimo istorija prasidėjo prieš dešimt metų Vilniaus universiteto Lazerinių tyrimų centre (VU LTC). „Tuomet tai buvo visiška naujovė. Analogiški lazeriai buvo kuriami tik laboratorijose, vienetiniais pavyzdžiais“, – pasakoja VU LTC Vyriausias mokslo darbuotojas dr. Arūnas Varanavičius.

Anot mokslininko, VU LTC komandą visuomet lydėjo akademinis smalsumas, padėjęs atrasti sėkmingai pramonėje pritaikomus sprendimus: „Į priekį mus vedė mokslinis interesas. Buvo įdomu vystyti naujausius tyrimus, aktualius visame pasaulyje. Be abejo, turėjome viltį, kad vieną dieną sukurtas inovacijas galėsime pasiūlyti ir verslui“.

Po aštuonerių tyrimų metų mokslininkams buvo suteikta proga įrodyti, kad jų kuriamas produktas yra geriausias visame pasaulyje. Tarptautinė lazerininkų organizacija „ELI-DC“ (angl. Extreme Light Infrastructure) paskelbė konkursą galingiausiam lazeriui sukurti. „Tuo metu jau buvome išvystę gamybinį ir idėjinį potencialą, bendradarbiavome su „Eksplos“ ir „Šviesos Konversijos“ konsorciumu, tad buvome ganėtinai drąsūs dalyvaujant konkurse. Ilgas ir sunkus darbas atsipirko – laimėjome“, – sėkmės istorija dalinasi dr. A. Varanavičius.

Padės gydyti onkologines ligas

„Generuojantis pačius trumpiausius impulsus šis produktas gali atverti visiškai naujus tyrimų horizontus“, – įsitikinęs mokslininkas.

Lazeris gali būti naudojamas medicinoje, ypatingo preciziškumo reikalaujančioje onkologinių ligų terapijoje: „Sukoncentravus lazerio spindulius į vieną tašką galima tarsi aštriu skalpeliu paveikti tik tą zoną, kurioje yra susiformavęs auglys“. Manoma, jog ateityje lazeris bus neįkainojamas įrankis ir ankstyvojoje ligų diagnostikoje.

Tikimasi, kad lazerio generuojami šviesos šaltiniai padės susidoroti ir su branduolinių atliekų keliamomis problemomis. „Šiandieną realaus sprendimo, išskyrus laidojimo, nėra. Naudojantis VU LTC sukurtu lazeriu būtų galima prisidėti prie šios problemos sprendimo diagnostikos srityje arba pagreitinant skilimus“.

Mokslininkas įsitikinęs, jog jų sukurtas lazeris ras terpę ir pramonėje kaip potencialią nišą įvardindamas kompiuterių technologijas: „Standartinės technologijos nebėra inovatyvios, tad reikia naujų idėjų kaip būtų galima padidinti duomenų apdorojimo greitį. VU lazerininkų sukurta sistema gali prisidėti prie problemų sprendimo, nes generuoja pačius trumpiausius impulsus“, – teigia dr. A. Varanavičius.

SYLOS lazeriai

Mokslo ir verslo santarvė

Gamindamos unikalius pasaulyje produktus, Lietuvos lazerių bendrovės nekonkuruoja tarpusavyje, anaiptol – santykis tarp skirtingų verslo įmonių ir mokslo bendruomenės yra toks puikus, kad galima šnekėti apie atskirą lazerininkų ekosistemą.

„Mūsų bendruomenė iš tiesų yra unikalus sėkmės atvejis. Turime tarsi uždarą ciklą: paruošiame puikius savo srities specialistus, kurie bendradarbiaudami su universitetu atlieka mokslinius tyrimus ir rašo disertacijas. Baigus studijas absolventai universitete susiformavusias idėjas gali realizuoti dirbdami su stipriausiomis lazerių verslo įmonėmis, kurios užima lyderiaujančias pozicijas pasaulyje“.

Dr. A. Varanavičius įsitikinęs, jog reikia įdėti daug nuoseklaus darbo kuriant infrastruktūrą ir plėtojant produktą, tačiau nuoširdus tikėjimas savo idėja gali atvesti į sėkmės olimpą: „Remdamasis savo patirtimi žinau, jog šie vargai atsiperka. Galime didžiuotis Lietuvos lazerininkų pramone, kuri užima daugiau nei 50 proc. visos pasaulio rinkos. Visuomet įmanoma susirasti nišą, kurioje būtum reikšmingas žaidėjas“.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_75607431