Šio gėrimo skonis niekuo nesiskiria nuo įprasto vandens, tačiau kaina paprastą geriamą vandenį viršija dešimtis kartų.

„Juodą vandenį pamatėme JAV ir dabar atsivežame vaišinti svečius. Už buteliuką mokam po 5 JAV dolerius. Skoniu nuo įprasto vandens jis nesiskiria“, – pasakoja Gediminas Žiemelis, „Avia Solutions Group“ valdybos pirmininkas.

Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad šio gėrimo galima nusipirkti ir Lietuvoje. Pusės litro buteliuko kaina parduotuvėje – daugiau, kaip trys eurai.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai sako, kad šis vanduo, nors ir praturtintas mineralais, ypatingos maistinės vertės neturi. Gėrimas nusidažo juoda spalva dėl fulviko rūgštyje esančių organinių medžiagų.

„Pagal Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) 2009 m. teiktą mokslinę nuomonę dėl fulvinės rūgšties, kuri yra išgaunama iš Vengrijoje esančio Balatono durpių, fulvinė rūgštis nepasižymėjo ypatinga mineralių medžiagų konsistencija ir tai sukėlė abejonių dėl šios medžiagos mitybės vertės. EFSA mokslinėje nuomonėje taipogi nurodė, kad nėra duomenų, kurie liudytų fulvinės rūgšties pavojingumą žmogaus sveikatai“, – sako Jonas Valuta, VMVT maisto produktų inspektorius.

Fulvinė rūgštis yra gaunama iš organinių augalinių medžiagų (humuso), kurios atsiranda kaip durpių šalutinis produktas natūralaus skilimo (humifikacijos) metu.

Humicinės medžiagos yra perdirbamos į koncentratą, kuris gali būti naudojamas maisto papildų, gėrimų ir sauso maisto gamybai. Gaminant Geležies (II) -, chromo (III) ir seleno humino / fulviko rūgšties chelatus, durpės yra ekstrahuojamos filtruotu vandeniu (temperatūra 50 °C) su 1% KOH tirpalu. Santykiu 1 kg durpių / 10 litrų tirpalo. Ekstrahavimo procesas užtrunka apie 16 val. (50 ° C temperatūroje). Po 24 valandų mišinys stabilizuojasi nuosėdos nusėda, o viršutinė skysta fazė atskiriama į plienines talpyklas.

Medžiaga apdorojama jonizuojant, taip apsaugant nuo mikrobiologinės taršos. Paskutinė stadija yra ekstrakto koncentravimas taikant membraninio filtravimo procesą.

Gėrimas prekės ženklu „BLK.“ yra gaminamas JAV ir Kanadoje. Europos sąjungoje platinamas per Jungtinėje karalystėje esančią atstovybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)