Tai numatančius Atmintinų dienų įstatymo ir Darbo kodekso pakeitimus šis politikas įregistravo Seimo posėdžių sekretoriate.

„Pastaruoju metu Seimo pirmininkas iškėlė klausimą dėl Vytauto Landsbergio jubiliejaus įprasminimo, suteikiant minėtam asmeniui Prezidento statusą. Nors tauta net kelis kartus V. Landsbergio į Prezidentus nerinko, tačiau jis nenuleido rankų dėl šio ypatingo statuso. Kaip rodo istoriniai faktai dėl Laisvės premijos, V. Landsbergis pasieks ir šį, Prezidento statusą suteikiantį tikslą. Toks atkaklus tikslo siekimas ir svarbus V. Landsbergio jubiliejus turi būti įprasmintas ne tik Prezidento statusu, bet ir nedarbo diena Lietuvos piliečiams, kurie turės progą švęsti kartu su vienu nepopuliariausių asmenų Lietuvoje“, - aiškinamajame rašte teigia P. Gražulis.

Jis taip pat pabrėžia, kad V. Landsbergis „yra Lietuvai brangus politikas, kurio išlaikymas kasmet mokesčių mokėtojams kainuoja 272 tūkst. eurų“.

„Suteikus V. Landsbergiui Prezidento statusą, minėta suma apsaugai bus pagaliau įteisinta ir politikai nebeturės dėl ko ginčytis“, - sako P. Gražulis.

Eltos paklaustas, ar nemano, kad toks jo siūlymas prasilenkia su politine kultūra, yra įžeidžiamas, P. Gražulis sakė manąs, kad „atvirkščiai, čia yra pagerbimas“. „Jeigu nedarbo diena - tai kaip tik pagerbimas V. Landsbergio ir jo nuopelnų Lietuvai“.

„Seimo pirmininkui kilo viena idėja, man kilo kita idėja“, - Eltai sakė P. Gražulis. Pasak jo, Konstitucinis Teismas (KT) yra pasakęs, kad Prezidento statuso suteikimas V. Landsbergiui prieštarautų Konstitucijai. „Manau, šis mano siūlymas neprieštaraus Konstitucijai“, - svarstė „tvarkietis“ P. Gražulis.

Anot žiniasklaidos, parlamentas jau ruošia ir staigmeną, ir dovaną Vytautui Landsbergiui jo artėjančios 85 metų sukakties proga - buvusiam Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkui V. Landsbergiui vėl bus mėginama oficialiai suteikti valstybės vadovo statusą. Tai, kad yra tokių svarstymų „Lietuvos rytui“ patvirtino Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Kaip primena dienraštis, Konstitucinis Teismas dar 2002 metais yra paskelbęs, kad 1990-1992 metais dirbusios Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko statusas nėra tapatus 1992 metais Konstitucijoje įtvirtinto prezidento - kaip valstybės vadovo - statusui. Teismas tada pabrėžė, kad prezidento, kaip valstybės vadovo, teisinis statusas yra individualus ir skiriasi nuo visų kitų valstybės pareigūnų teisinio statuso.