Geras lašišinis vobleris iš esmės turi atitikti du svarbiausius kriterijus – gerai skrieti, kad būtų galima atlikti tolimus metimus, ir stabiliai dirbti srovėje, neprarasti savo darbo ritmo, nevirsti ant šono.

Galima daug diskutuoti apie tai, kokiu žaidimu turi pasižymėti lašišinis vobleris, bet greičiausiai tai būtų tuščios šnekos. Nes jei palyginsime kelis populiariausius voblerius pamatysime, kad jų darbas smarkiai skiriasi – yra ir virpančių gana smulkiai, ir smarkiai mojuojančių uodega į šonus. Tiesiog faktas, kad vienus masalus lašišos ir šlakiai atakuoja dažniau nei kitus. Tiesa, geriausių lašišinių voblerių sąraše kasmet vis atsiranda koks naujas masalas, nes visada yra žvejų linkusių nuolat bandyti ką nors naujo. Jie ir atranda tuos masalus, kurie paskui atsiduria kone visų lašišautojų dėžutėse.

Visgi jei reikėtų rinktis penkis voblerius, kuriuos turint būtų galima išsiversti pačiomis įvairiausiomis sąlygomis, tai jie būtų tokie.

„Jackson Rogos 80”. Turbūt daugiau nei pusė Lietuvoje vobleriais sugautų lašišų užkibo būtent ant šio masalo. Originalios formos skęstantis vobleris sveria 11 gramų ir skrieja ypatingai toli. Be to, iš žvejo nereikalauja jokios įpatingos technikos. Meti, palauki, kol masalas priskęs, ir trauki. Tiesa, traukti šį voblerį reikia lėtai, nes greičiau pasukus ritės rankenėlę jis kyla į paviršių ir virsta ant šono. Bet lašišos lėtą pravedimą ir mėgsta. Kaina: 13-14 eurų.

„Jackson Rogos 80” vobleris

„Jackall Timon Tricoroll 88MD-F”. Ypatingai stabiliai net stipriausioje srovėje dirbantis vobleris ir turbūt universaliausias tokio tipo lašišinis masalas. Šis plaukiantis vobleris sveria 10,8 gramo, bet dėl viduje sumontuotos magnetinės užmetimo sistemos skrieja labai gerai. Be to, „Timon Tricoroll” asortimento spavos, rodos, specialiai sukurtos lašišų ir šlakių skoniui. Yra ir skęstanti voblerio versija, bet lašišoms labiau patinka plaukiantys „timonai”. Kaina: 14-15 eurų.

„Jackall Timon Tricoroll 88MD-F” vobleris

„Bassday Sugar Deep 90F”. Puikus vobleris, kai reikia patikrinti upės duobes. Gerai skrieja, stabilus srovėje, neria iki 2,5 metro. Tokio nėrimo gylio Neryje ar Šventojoje visiškai pakanka, kad būtų galima pasiekti ir giliai tūnančias žuvis. Kaina: 18-19 eurų.

„Zip Baits Khamsin 70” vobleris

„Zip Baits Khamsin 70”. Šis „suspending” tipo vobleris išvaizda primena nedidelį karosą. Ir nors lašišažuvės tų karosų gyvenime nėra mačiosios, „Khamsin” joms kažkodėl vis tiek labai patinka. Ypač šiuos voblerius mėgsta šlakiai. Kaina: 18-19 eurų.

„Bassday Sugar Deep 90F” vobleris

„Jackson Artoron 85”. Šie vobleriai gaminami tiek plaukiantis, tiek skęstantys, nors abi versijos sveria vienodai ir abi galima užmesti labai toli. Dvidalis vobleris aktyviau vilioja žuvis bei neturi kitiems tokio tipo masalams būdingos problemos. Metimo metu jo galinė dalis išlieka tiesi, tad kabliukai nepersimeta per valą. Kaina: 18-19 eurų.

„Jackson Artoron 85” vobleris