„Myliu savo profesiją, joje įžvelgiu nuostabų nepaprastumą. Vartydami interjero žurnalus, dažnas niekada nesusimąstom apie to gražaus interjero paveikslėlio užkulisius. Nuotraukose akiai malonūs spalvų, tekstūrų deriniai koduoja visą sudėtingą matavimų, preciziško derinimo, projektavimo, komandinio darbo procesą“, – apie darbo specifiką DELFI Stiliui pasakojo E. Rinkevičienė. Pasak jos, interjero projektas savo pagrindiniais principais niekuo nesiskiria nuo kitų projektų – jis, kaip ir visi kiti, privalo turėti savo bendrą struktūrą: etapus, eiliškumą, biudžetą.

„Ten, kur yra tvarka ir žinojimas, išvengiama nenumatytų išlaidų ir klaidų, kurias vėliau taisant sumokama dviguba kaina, o ir rezultatas tokiu atveju visada pranoks jūsų lūkesčius“, – sakė interjero architektė.

Anot jos, interjero kūrimo procesą galime padalyti į tris etapus.

Eglė Rinkevičienė

Pirmas etapas. Interjero koncepcija.

Specialistės teigimu, interjero projektavimas paprastai pradedamas nuo patalpų išplanavimo ir bendros nuotaikos, jausmo tose erdvėse parinkimo. Aptariami esminiai erdvės sprendimai – judėjimas patalpose, ergonomika, pagrindinių baldų įrenginių išdėstymas.

Nuo pat pradžių su užsakovu pasitikrinama, ar sutampa jo ir interjero architekto įsivaizdavimas.

Turint funkcinį išplanavimą, interjero koncepciją ir visą rinkinį norų toliau visa tai derinama su turimais užsakovo finansiniais resursais.

BoConcept

Antras etapas. Techninė dalis.

Pasak E. Rinkevičienės, turint galvoje, kad koncepcija yra vis dar preliminarus interjero įsivaizdavimas, norisi pabrėžti, jog iki galutinio interjero vaizdo išpildymo galimi dar įvairūs sprendimai taikantis prie pageidaujamos kokybės ir turimo biudžeto.

Apytikslią išlaidų sumą naudinga numatyti kuo anksčiau, patartina – pačiame pirminiame etape, o vėliau tik nuolat tikslinti. Reikia suvokti, kad pirkinių, reikalingų įgyvendinant projektą, sąrašas yra nemenkas. Juos kruopščiai užsirašę ir pasidomėję jų kainomis iš karto įgysite tam tikrą suvokimą ir gebėsite spręsti, kam norėtumėte taupyti, o kur norėtumėte skirti didesnę dalį savo numatyto biudžeto. Taip diskusijos ir sprendimai taps pagrįsti ir racionalūs.

Šiame etape pasirinkti pirkiniai su visais savo techniniais parametrais „įkomponuojami“ į projektuojamas erdves. Interjero koncepcija virsta detaliais brėžiniais ir schemomis.

BoConcept

Trečias etapas. Projekto įgyvendinimo priežiūra.

Kaip atsakingai renkamės interjero architektą, vėliau lygiai taip pat atidžiai priimame sprendimus dėl tam tikrų produktų. Labai svarbu tinkamai pasirinkti meistrų komandą, kurie atliks jiems parengtas techniniame projekte suformuotas užduotis.

„Džiugu, kai meistrai pasižymi aukšta kompetencija ir ne tik preciziškai bei atsakingai viską išpildo, bet ir papildo – nuolat tariasi, diskutuoja, geba pasiūlyti, kaip dar labiau optimizuoti resursus“, – sakė E. Rinkevičienė.

Anot jos, kartais žmonės klaidingai įsivaizduoja, kad interjero specialistas, kurio pavardė dažnai vienintelė puikuojasi šalia nuostabiai atrodančių interjero fotografijų, yra vienintelis projekto autorius.

„Mano giliu įsitikinimu, galutinis rezultatas priklauso lygiai tiek nuo interjero idėjo kūrėjo, tiek ir nuo kitų projekto dalyvių – baldininkų, plytelininkų, dažytojų, santechnikų, apšvietėjų. Priklauso, kaip sėkmingai bendradarbiaujame, dalinamės mintimis. Tai – komandinis darbas. Vienam kažkuriam tinkamai neatlikus darbo vargu, ar vaizdas būtų būtent toks“, – sakė interjero architektė.

E. Rinkevičienė pabrėžė, kad interjero projektas tampa dar individualesnis ir įdomesnis, kai prie kūrybinio proceso prisideda ir užsakovas.

„Kartu išdrįstame pajuokauti ir pasvajoti. Man atrodo, kad tai yra labai svarbu. Atviro ir smagaus pokalbio metu kartu su užsakovu gimsta drąsiausi sprendimai ir originaliausios idėjos. Interjeras tampa ir jų kūriniu. Žvelgiant į tokius interjerus galima ne tik pamatyti, bet ir pajausti“, – reziumavo interjero architektė.

Eglė Rinkevičienė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)