Mažiausiai 200 kuprių šiemet jau pakliuvo į šiaurės rytinėje pakrantėje žvejojančių Anglijos verslininkų tinklus, vis dažniau jos užkimba ir lašišinėse šios šalies upėse žuvis gaudantiems meškeriotojams.

Apie sugautas kupres šiemet vis garsiau kalba ir Skandinavijos šalių, ypač Norvegijos, žvejai. Norvegijos vyriausybė jau paskelbė šias žuvis keliančiomis didelę grėsmę, nors kol kas ir nėra aišku, kokią žalą jos gali padaryti vietinėms rūšims.

Anglijos vyriausybinės gamtos apsaugos organizacijos kupres iki šiol vertino kaip rūšį, kurios atsiradimas Didžiosios Britanijos vandenyse yra mažos rizikos reiškinys, bet dabar toks vertinimas yra peržiūrimas. Pirmiausia dėl to, kad tiek daug kuprių kaip šiemet iki šiol nebuvo fiksuojama.

Iš kur kuprės atsirado Europoje? Ichtiologai sako, kad šioms Ramiojo vandenyno žuvys į Atlanto baseino upes nepradėjo plaukti dėl kokių nors pasikeitusių gamtinių sąlygų. Pasirodo, dėl visko kalti rusai.

Rusijos Kolos pusiasalyje ir Baltojoje jūroje šios žuvys 1950-2003 metais buvo intensyviai veisiamos kaip maisto šaltinis. Uždarius daugybę kuprių auginimo ūkių žuvys buvo paliktos likimo valiai, ištrūko į laisvę ir patraukė į priešingą pusę nei turėtų. Dabar dalis jų kyla neršti į tas pačias pačias upes, į kurias plaukia ir Atlanto lašišos.