Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentas Linas Žabaliūnas sako, kad didysis turizmo sezonas kaime prasidėjo tik prieš kelias savaites.

„Šie metai yra tokie, kokius mes turim orus. Turizmo sezonas yra apmiręs. Birželis išvis nepasitvirtino, dalis sodybų išvis buvo tuščios. Vasara tikrai nedžiugina, o tie pora gerų savaitgalių, buvusių liepos mėnesį buvo geros tiek poilsiautojams, tiek sodybų savininkams. Kalbant apskritai, viskas labai stipriai remiasi į lietingus orus. Galima sakyti, kad tikra vasara prasidėjo tik prieš kelias savaites“, – kalba L. Žabaliūnas.

Tiesa, jis tikina, kad negalima šnekėti apie visas kaimo turizmo sodybas bendrai – užsakomųjų renginių niekas neatšaukinėjo. „Bet jeigu kalbame apie didįjį poilsiautojų segmentą, kuris buvo aktyvus nuo birželio iki rugpjūčio vidurio, šis segmentas yra smarkiai susitraukęs dėl vasaros nebuvimo.

Kaimo turizmas

Šeimos švenčių segmentui oras nedaro didelės įtakos. Savaitgaliai renginiams yra užsakyti iš anksto, žmonės jų staigiai neplanuoja, turi būti užsakoma iš anksto. Šitam segmente tiek vietinė rinka yra aktyvi, tiek išeiviai, atvykstantys iš užsienio, užsakinėja“, – sako asociacijos prezidentas.

Mažėja išankstinių rezervacijų

Paklaustas apie kainų mažinimą, L. Žabaliūnas teigia, kad poilsiautojai į kaimo turizmo sodybas neatvažiuoja ne dėl aukštų kainų: „Žmonės to nedaro dėl oro. Tai įtakos kainoms neturėjo, nes sodybų savininkai iš likusios vasaros vis tiek turi uždirbti, todėl kainos tikrai nekrito.“

„Viščiukus skaičiuosim rudenį, – vasaros apibendrinti kol kas negali L. Žabaliūnas. – Bet gegužės ir birželio skaičiai buvo tikrai mažesni negu praeiti ar užpraeiti. Pernai gegužė ir birželis buvo aktyvūs, liepą ir rugpjūtį – prasti orai, bet pernai tie, kurie užsisakė iš anksto, dažniausiai neatšaukinėjo savo užsakymų.

Šiais metais vartotojai suprato, kad vasaros Lietuvoje gali būti prastos ir iš anksto neužsakinėjo sodybų – laukė iki paskutinės minutės. Žmonės laukia prognozių, kad meteorologai antradienį pasakytų, kad savaitgalį bus karšta, ir tada savaitės gale užsipildo visos sodybos, kartais net nesutalpina visų norinčių. Toks vartotojų elgesys yra ypač ryškus šiemet“, – kalba asociacijos prezidentas.

Dzūkijoje "Nojaus laivo" sodybą įkūręs verslininkas tikisi panašia veikla užsiimti ir Didžiojoje Britanijoje

Atvažiuoja vienai dienai

Poilsiavietės „Papartis“ vadovas Georgijus Gančo taip pat stebisi itin prasta vasara. „Pirmą kartą per Jonines pas mus nebuvo žmonių“, – sako jis, pridurdamas, kad pernai situacija buvo kitokia.

„Žmones atbaido blogi orai. Jeigu blogas oras – niekas nevažiuoja“, – to priežastį įvardija pašnekovas. G. Gančo teigimu, rugpjūtį situacija yra geresnė, tačiau ne iki galo – gyvybės poilsiavietėje būna tik savaitgaliais, o darbo dienomis – tuščia.

Tiesa, į klausimą, ar dėl sumažėjusio klientų srauto teko mažinti kainas, pašnekovas atsako neigiamai. „Mes kainų nemažiname, nes prioritetas yra tai, kad pas mus būtų ramu. Jeigu nuleistumėme kainas, privažiuotų jaunimo kompanijų, o mes norime, kad pas poilsiautų šeimos“, – sako G. Gančo.

Poilsiavietė, anot jos vadovo, nuo blogų orų gelbėjasi kitais būdais – siūlo atvykti vienai dienai. „Leidžiame pasistatyti automobilį, naudotis paplūdimiu, vaikų žaidimų aikštelėmis, išsikepti šašlykų ir tą pačią dieną išvažiuoti“, – pasakoja G. Gančo.

Vadovo teigimu, ši paslauga šįmet ypač populiari: „Ja noriai naudojasi. Galiu pasakyti, kad net per noriai“, – sako pašnekovas ir skuba minėti, kad pasibaigus dienai poilsiavietė ištuštėja.

Rugpjūtis žada daugiau

Panašiai kalba ir Palangos kempingo administratorius Jonas Simutis. „Orai labai veikia. Ypač kai lijo, kempingo užimtumas buvo sąlyginai labai nedidelis. Bet nuo liepos vidurio pasikeitė situacija, atvažiuoja daugiau žmonių. Rugpjūtis – neblogas.

Ši vasara, manau, visiems ne pati geriausia. Apskritai, labai jaučiasi žmonių sumažėjimas Palangoje. Žmonės ieško alternatyvos, ypač, kai tiek iškrito kritulių. Dabar visi pasižiūri prieš atvažiuodami, pamato, kad nieko gero, ir nevažiuoja“, – aiškina J. Simutis.

Tiesa, bent jau jo administruojamas kempingas su rezervacijų atšaukimo problema nesusiduria. „Rezervacijų labai daug nedarome, nes pas mus vietos yra pakankamai. Nėra buvę, kad kažkas nerastų vietos. Kemperių talpiname 60 ir dar daugiau, o palapinių – 300, tai pas mus nėra didelės problemos su vietomis“, – sako kempingo darbuotojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)