Savo vestuvių dieną Diana pasipuošė neįkainojama Spencerių tiara – elegantišku gėlėmis puoštu galvos papuošalu, priklausiusiu jos šeimai dar nuo karalienės Viktorijos laikų. Ir vėliau ji ne kartą puošėsi šia tiara.

Tiesa, tiarų, kaip ji pati yra sakiusi, ji nelabai mėgo, nes jos priplodavo jos plaukus ir spausdavo smilkinius. Jos plaukų stilistas Samas McKnightas atskleidė, kad tvirtindavo jas paprastomis gumelėmis.

Vėriniai ir auskarai – visai kita istorija. Diana mėgo kaskart apsikarstyti deimantais: tiek priklausančiais šeimai, tiek ir pasiskolintais ir Spencerių šeimos mėgstamų „Collingwood“ juvelyrų. Jai visuomet pavykdavo pritraukti visų, esančių kambaryje, dėmesį.

Štai keli papuošalai, kuriuos princesė Diana tiesiog dievino.

Mamos brangakmeniai

Šiuo papuošalu iš savo mamos kolekcijos Diana pasipuošė labdaringam pokyliui Goldsmiths’ Halle 1981 metų kovą. Tai buvo pirmasis karališkas jaunosios princesės renginys. Prie šio elegantiško deimantų vėrinio Diana priderino per savo vestuves segėtus auskarus.

Paradoksalu, bet vėliau princesės Diana suvokė, kad prie jos itin mėgtų didelių iškirpčių ir suknelių be petnešėlių visiškai nereikalingi jokie kabantys papuošalai. Ji suprato nuogos dekoltė galią.

Dosnus karalienės skolinys

Pasipuošusi dangaus žydrumo „Bruce Oldfield“ suknele per vakarienę Australijoje princesė Diana pasipuošė ir iš karalienės pasiskolintu vėriniu. Šį įspūdingą papuošalą karalienei 1967 metais padovanojo Saudo Arabijos karalius Faisalis.

Papuošalą pagamino amerikiečių juvelyrikos „žvaigždė“ Harry Winstonas. Suvokdama, kad tuomet jauna princesė savo kolekcijoje neturi daug papuošalų, karalienė paskolino Dianai vėrinį 1983 metų kelionei po Australiją.

Kai kas skolinto iš... šeimyninės papuošalų dėžutės

Jos vestuvių dieną 1981 metų liepą princesė Diana turėjo galimybę rinktis vos iš kelių papuošalų. Tuomet ją išgelbėjo Spencerių tiara, kuri jos šeimai priklauso daugiau nei 60 metų.

Kalbama, kad ji buvo pagaminta XVIII amžiuje. Ją tolimas giminaitis esą padovanojo Dianos prosenelei Althorpo vikonto žmonai Synthiai per šios vestuves 1919 metais.

Teigiama, kad tai buvo mėgstamiausias Dianos papuošalas. Beje, juo per savo vestuves puošėsi ir jos vyresnės seserys Jane ir Sarah.

Tiaros vertė nežinoma, tačiau Spencerių šeima anksčiau šiais metais pardavė kitą šeimai priklausiusią tiarą su daugiau nei 800 deimantų. Paslaptingas pirkėjas aukcione už ją sumokėjo 185 tūkst. svarų sterlingų.

Dovanoti deimantai, kurių ji negalėjo priimti

„Collingwood“ juvelyrikos įmonė, su kuria Spencerių šeima palaikė ryšius nuo tada, kai Diana buvo maža mergaitė, buvo įkurta 1817 metais. Todėl tuomet, kai Dianos sužadėtuvių proga surengtai fotosesijai prireikė deimantų, nebuvo ir abejonių, į ką kreiptis.

Tuomet dar ledi Diana pasipuošė senoviniu deimantų vėriniu ir prie jo derančiais kabančiais auskarais. „Collingwood“ norėjo padovanoti Dianai tuos papuošalus vestuvių proga, tačiau rūmų pareigūnai nusprendė, kad tokia brangi dovana yra nepriderama.

Vietoj jų juvelyrai padovanojo princesei deimantais ir perlais puoštus auskarus. Beje, minėtą vėrinį su auskarais Diana dar ne kartą skolinosi ir jais pasipuošė per Saudo Arabijos karaliaus vizitą Londone 1981 metų birželį.

Sunki Windsorų tiara, nuo kurios jai skaudėdavo galvą

Įspūdingiausia šeimos relikvija, kuria buvo pasipuošusi Diana, buvo „Cambridge Lover’s Knot Tiara“ tiara, kaip manoma, verta pusės milijono svarų sterlingų.

Šią tiarą karalienė padovanojo savo marčiai vestuvių proga. Papuošalo istoriją galima atsekti iki 1818 metų, kai ji buvo padovanota karaliaus Jurgio III septintojo sūnaus, Kembridžo kunigaikščio, vokietei nuotakai. Vėliau ji keliavo iš vienos kartos į kitą, kai galiausiai patraukė karaliaus Jurgio V žmonės karalienės Mary akį. Ji paprašė karališkųjų juvelyrų iš „Garrard“ pagaminti jai šio papuošalo kopiją.

Karalienei Mary mirus 1953 metais tiarą paveldėjo jos anūkė, dabartinė karalienė Elžbieta II. Princesė Diana labai dažnai šia tiara puošdavosi, tačiau skundėsi, kad ji yra labai sunki ir nuo jos jai skaudėdavo galvą.

Po Dianos ir princo Charleso skyrybų tiara buvo grąžinta į Windsorų saugyklą. O 2015 metų gruodį šia tiara pasipuošė Kembridžo kunigaikštienė Catherine.

Žvaigždės verti deimantai

Princesė Diana 1982 metais gerokai pasistengė ir pasiruošė susitikimui su legendine aktore Elizabeth Taylor. Baltais kailiais pasipuošusi princesė atrodė kaip jauna kino žvaigždė ir savo ansamblį užbaigė deimantų vėriniu.

Nesenstantis laikrodis, kurį labai mėgo karalienė

Subtilų deimantais puoštą platinos laikrodį karalienei 1947 metais jos vestuvių proga padovanojo Šveicarija. Jis buvo pagamintas seniausios pasaulyje laikrodžių dirbtuvėse „Vacheron Constantin“, kurios buvo įkurtos Ženevoje 1755 metais.

Karalienė jaunystėje dažnai segėjo šį laikrodį. Jis buvo viena iš daugybės dovanų, kurių Diana gavo iš karalienės per savo vestuves 1981 metais.

Žaismingą Dianos stilių atskleidusi segė

1986 metais dalyvaudama pokylyje „Grosvenor House“ viešbutyje princesė Diana pademonstravo savo stiliaus pojūtį ir nusprendė prie velvetinio antkaklio prisegti deimantinę segę ir taip susikurti vėrinį.

Apie pačią segę mažai kas žinomą. Tai deimantais ir safyrais puoštas papuošalas. Tačiau jos flamenko stiliaus suknią pasiuvo Murray Arbeidas. Beje, ji mūvėjo viena raudoną ir vieną juodą pirštines.

Brangus priminimas apie nuo AIDS mirusį draugą

Nors seges ji ne itin mėgo, ši deimantinė gėlė Dianai buvo itin brangi. Ją jai padovanojo draugas, prekeivis meno kūriniais Adrianas Wardas-Jacksonas, 1991 metų rugpjūtį miręs nuo AIDS.

Diana globojo organizacija „National Aids Trust“ ir artimai draugavo su Adrianu. Šio sveikata smarkiai pablogėjo tuomet, kai ji atostogavo Balmorale. Čia ji paliko vyrą ir sūnus, kad paskutinį vakarą būtų su Adrianu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)