Spalio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina nuo sesijos pradžios paūgėjo 0,24 JAV dolerio, arba 0,46 proc., iki 52,94 JAV dolerio už barelį.

O rugsėjo mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina ūgtelėjo 0,04 JAV dolerio, arba 0,08 proc., iki 49,6 JAV dolerio už barelį.

JAV energetikos departamentas trečiadienį pranešė, kad šalies komercinės naftos atsargos per praėjusią savaitę sumažėjo 6,45 mln. barelių vietoj prognozuotų 2,2 mln. barelių.

Naftos gavyba šalyje smuko 7 tūkst. barelių per dieną iki 9,42 mln. barelių per dieną.

Rinkos dalyviai taip pat vertina Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) mėnesio ataskaitą apie padėtį naftos rinkoje.

Naftos paklausos pasaulyje šiais metais prognozę kartelis padidino 100 tūkst. barelių per dieną iki 96,5 mln. barelių per dieną. Organizacija paaiškino, kad ši prognozė buvo padidinta atsižvelgus į tai, kad faktinis naftos vartojimas EBPO šalyse pirmąjį pusmetį buvo didesnis negu tikėtasi.

2018 metų paklausos prognozė taip pat buvo šiek tiek padidinta – nuo 97,6 mln. iki 97,8 mln. barelių per dieną.

Ataskaitoje taip pat nurodyta, kad OPEC narių naftos gavyba liepą sudarė 32,869 mln. barelių per dieną ir buvo 173 tūkst. barelių per dieną didesnė negu mėnesiu anksčiau.

Labiausiai gavybą padidino Libija ir Nigerija – atitinkamai 154 tūkst. barelių per dieną iki 1 mln. barelių per dieną ir 34 tūkst. barelių per dieną iki 1,75 barelių per dieną.

Lapkričio 30 dieną įvykusiame susitikime keturiolikai OPEC šalių buvo nustatyta nauja bendra 32,5 mln. barelių per dieną gavybos kvota, kuria siekiama paspartinti pasaulyje sukauptų komercinių naftos atsargų mažėjimą ir naftos rinkoje atkurti paklausos ir pasiūlos pusiausvyrą. Ši bendra kvota įsigaliojo sausio 1 dieną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją