Mūsų jau susiklostęs požiūris apie tai, kaip viskas turi būti, nesugebėjimas adekvačiai analizuoti realybės prieš priimant sprendimą ir įprotis pradėti kalbėti anksčiau negu pašnekovas užbaigs savo mintį – tai labiausiai paplitusios klaidos bendravime.

Bendravimas yra tai, ką mes kalbame, ką norime pasakyti ir tai, kaip mus supranta kiti.

Pirmoji sąlyga vaisingam bendravimui – pagarba. Ir visgi mes kartais matome, kad ši sąlyga nevykdoma ir kai kurie žmonės geriau pakels balsą, manydami, kad taip juos geriau supras. Kiti nesugeba palaikyti regimojo kontakto, kurio pagalba susiformuoja empatija, reikalinga tam, kad mūsų žodžiai būtų išgirsti.

Mums įskiepyti bendravimo stiliai

Komunikacijos stilius, su kuriuo dažniausiai susiduriame vaikystėje ir ankstyvojoje jaunystėje turi didelę reikšmę ir nulemia bendravimo stilių suaugusiame gyvenime.

Autoritarinis – tai toks bendravimas, kai tasai žmogus, kuris turi didesnį autoritetą, nulemia pokalbio kryptį. Autoritarizmas nepripažįsta dialogo ar pergyvenimų dėl kito žmogaus. Jis operuoja tiktai įsakymais ir nurodymais. Dėl viso to vaikas ims manyti, kad visos jo mintys, visi jausmai neturi jokios reikšmės.

Visiška priešingybė – demokratiškas bendravimo stilius. Tas, kuriame esama dėmesingumo, pagarbos, mokėjimo klausytis ir teisingai interpretuoti gautą informaciją.

Žmogus, kuris nuo vaikystės susiduria su tokiu stiliumi, kur įsiklausoma į jo poreikius ir kur kiekvienas žodis laikomas svarbiu, jaučia didesnį pasitikėjimą savimi ir nepatiria problemų su saviverte.

Svarbu išmokti išgirsti tai, kas nepasakoma

Mes kalbame apie būtinybę išgirsti tai, kas iki galo nepasakyta. Kartais frazė – tai gerokai daugiau nei paprastas žodžių rinkinys su kažkokia prasme. Išraiškingumas, su kuriuo mes tai sakome, tonas, gestai nulemia tą neverbalinės komunikacijos tipą, kuris kartais yra gerokai svarbesnis nei verbalinis bendravimas.

Svarbu kultivuoti pokalbio akis į akį meną, mūsų žvilgsnis liudija apie įsitraukimą, supratimą ir suartina mus. Tai svarbiausias bendravimo elementas, kadangi bendrauti – tai visų pirma reiškia perduoti emocijas.

Liaukitės aiškinti tiems, kurie supranta jus taip, kaip patys nori

Yra mūšių, kuriuose protingiau patirti pralaimėjimą, nors tam prieštarauja visa jūsų esybė. Juk susitaikę su šiuo faktu mes pripažįstame, kad netgi tie žmonės, kurie myli, ne visada mus supranta. Atsitinka, kad dialogas smarkiai peržengia jausmų ir emocijų ribas. Čia kalba eina jau apie gyvenimo vertybes.

Kartais tai, ką mes kalbame, ką giname, visiškai neturi jokios prasmės tam, kuris mūsų negirdi ir netgi nenori pabandyti suprasti.

Dėl to vietoje to, kad tęstumėte kovinius veiksmus ir eikvotumėte laiką beprasmiškiems ginčams, kur kas išmintingiau susitaikyti su kitų žmonių pozicija ir suprasti, kad bendrauti – ne visada reiškia suprasti vienas kitą. Ir atminkite apie pagarbą pašnekovui.