Kauno apygardos teismas rugpjūčio 3 dieną atmetė „Litesko“ priešieškinį dėl žalos atlyginimo byloje, kurioje Alytaus savivaldybė prašo jai sugrąžinti bendrovei išnuomuotą šilumos ūkį anksčiau nei baigiasi nuomos sutartis. Nutartis neskundžiama.

Teismo atstovė spaudai Milda Bučnytė BNS teigė, kad „Litesko“ teismui nenurodė, jog sutiktų grąžinti Alytaus šilumos ūkį anksčiau laiko.

„Litesko“ skaičiavimais, 34 mln. eurų sumą sudaro 9 mln. eurų už atliktas investicijas ir 25 mln. eurų - už įmonei priklausančią biomasės jėgainę, jei ji būtų perduota miestui. Bendrovė priešieškinį pateikė, norėdama apsisaugoti nuo nuostolių, jei teismas pagrindinėje byloje nuspręstų sugrąžinti jos nuomojamą šilumos ūkį anksčiau nei baigiasi sutartis.

„Litesko“ ir Alytaus savivaldybė 15 metų trukmės šilumo ūkio nuomos sutartį pasirašė 2001 metais, o 2005 metais ji pratęsta dar 10 metų - nuo 2016 metų iki 2026 metų.

Dar po dvejų metų - 2007-aisiais - buvo pakeistos kai kurios sutarties sąlygos.

Pernai rugsėjį Konkurencijos taryba nutarė, kad Alytaus valdžia neteisėtai 10-iai metų pratęsė šilumos ūkio nuomos sutartį su „Litesko“.

Po to Alytus kreipėsi į teismą, kad anksčiau laiko būtų nutraukta nuomos sutartis ir pateikė reikalavimą, kad „Litesko“ atlygintų 14,227 mln. eurų žalą už brangiai tiektą šilumą bei nepanaudotus ir parduotus apyvartinius taršos leidimus.