Šis apdovanojimas P.Hickey'us skirtas 60-mečio proga už pagalbą Lietuvos olimpiniam judėjimui. Garbės ženklą EFPM kongreso sesijoje jam įteikė LTOK prezidentas Artūras Poviliūnas.

Jis ne kartą yra pažymėjęs, kad P.Hickey'us kaip mažos šalies atstovas puikiai supranta Lietuvos lūkesčius ir ne kartą nuoširdžiai padėjo spręsti įvairius klausimus.

Ketvirtadienį P.Hickey'ui buvo įteiktas ir valstybės apdovanojimas - Europos "Fair Play" kongreso globėjas Prezidentas Valdas Adamkus jį apdovanojo ordino "Už nuopelnus Lietuvai" Komandoro kryžiumi.

Vilniuje, "Karolinos" viešbučio konferencijų centre, ketvirtadienį darbą pradėjusiame 11-ajame Europos "Fair Play" judėjimo (EFPM) kongrese pagrindiniai pranešėjai akcentavo kilnaus elgesio principų universalumą ir jų aktualumą ne tik sporte, bet ir kasdieniame visuomenės gyvenime.

Tai atspindėjo Vilniuje vyksiančiam kongresui pasirinktą temą - "Fair Play": modelis visuomenei".

Pagrindiniame pranešime žinomas Lietuvos filosofas, profesorius Leonidas Donskis nagrinėjo "donkichotizmo" idėjų artumą kilniam elgesiui ir atrado nemažai sąsajų, leidžiančių teigti, jog ištikimybė savo principams yra svarbiau nei pasiekiami rezultatai.

"Negalime leisti Don Kichotui "numirti", - sakė filosofas, pateikdamas pavyzdžių iš istorijos ir nesenų sporto batalijų. Jo teigimu, "donkichotizmo" filosofija turi išlikti sporte kaip vienas iš pamatinių dalykų.

Profesorius rėmėsi ir asmenine patirtimi - savo išgyvenimais, stebint jau legendomis tapusias krepšinio batalijas tarp Kauno "Žalgirio" ir Maskvos CSKA, ar tarp garsių boksininkų Algirdo Šociko ir Nikolajaus Koroliovo. Jo nuomone, tuometinė politinė atmosfera nesutrukdė Lietuvos atletams išlaikyti kilnią dvasią ir garbingą elgesį.

Kita pranešėja, Nyderlandų sporto ministrė Erica Terpstra akcentavo šiuolaikino sporto problemas - vis didėjančią konkurenciją ir joje užprogramuotus konfliktus. Tačiau tai ne kliūtis plisti kilnaus elgesio idėjoms, jei jos tinkamai pateikiamos ir jų laikomasi visuomenės gyvenime. E.Terpstra pateikė konkrečių pavyzdžių iš sporto varžybų, liudijančių, kad ir aukščiausio rango kovose lieka vietos sąžiningumui ir garbingumui. Ypatingas dėmesys diskusijose buvo skirtas teisėjų sprendimų vertinimui - ar jie gali būti apeliuojami, ar priimami besąlygiškai.

Čia nuomonės išsiskyrė - vieni teigė, kad ginčai su teisėjais prieštarauja "Fair Play" principams, o Rusijos olimpinio komiteto viceprezidentas Vladimiras Rodičenka atskleidė, jog beveik trečdalis tarptautinių "Fair Play" apdovanojimų susiję su teisėjų sprendimais.

Profesoriaus Rolando Rensono iš Belgijos pranešimas buvo skirtas lingvistinei "Fair Play" sąvokos atsiradimo analizei ir 19-ojo amžiaus angliškų kilnaus elgesio tradicijų transformavimuisi į šiandienos sporto aktualijas.

Penktadienį kongrese pranešimą dar skaitys profesorius Hasanas Kasapas iš Turkijos.

Kongrese taip pat bus pristatoma apie 20 nacionalinių raportų apie "Fair Play" veiklą, vyks apskritojo stalo diskusijos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją