Į DELFI skaitytojos klausimą atsako advokatų kontoros „Cobalt” darbo teisės praktikos grupės vadovė Dalia Foigt Norvaišienė.

Pagal lietuvių kalbos taisykles, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos 2003 m. birželio 26 d. nutarimą Nr. N-2 (87) „Dėl moterų pavardžių darymo“ ir kitus Lietuvos teisės aktus, ištekėjusių moterų pavardės daromos iš vyriškų pavardžių daugiausia su priesaga -ienė, iš dviskiemenių vyriškų pavardžių su galūnėmis -us, -ius, -jus moteriškos pavardės daromos su priesaga -(i)uvienė arba -ienė. Dėl šios priežasties vyriška moters pavardės forma nėra leistina.

Tačiau Lietuvos teisės aktai numato išimčių, kada moteris gali pakeisti savo pavardę į vyrišką. Remiantis Lietuvos Respublikos teisingumo ministro 2001 m. birželio 20 d. įsakymu Nr. 111 „Dėl asmens vardo, pavardės ir tautybės keitimo taisyklių patvirtinimo“, asmuo gali pakeisti savo pavardę Lietuvoje, jeigu ji jau yra pakeista užsienio valstybėje.

Taigi, norėdama Vokietijoje patvirtintą pavardę pakeisti Lietuvoje, Jūs turite civilinės metrikacijos skyriui ar konsulato įstaigai pateikti:

i) prašymą dėl pavardės pakeitimo;

ii) prašymą dėl Jūsų užsienio valstybėje sudarytos santuokos įtraukimo į apskaitą;

iii) asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą;

iv) atitinkamus civilinės būklės aktų įrašų įregistravimo liudijimus, kuriuose bus keičiamas vardas, pavardė ar tautybė (pavyzdžiui, santuokos liudijimą ir pan.);

v) mokėjimo pavedimą arba kvitą, patvirtinantį, kad sumokėjote valstybės rinkliavą. Kartu su šiais dokumentais Jūs turite pateikti užsienio valstybės kompetentingos institucijos išduotą dokumentą, patvirtinantį, kad užsienyje užbaigta pavardės pakeitimo procedūra, kuris turi būti patvirtintas pažyma (Apostille) ir išverstas į lietuvių kalbą.

Prašymus ir kitus reikiamus dokumentus galite pateikti asmeniškai, per atstovą arba per konsulinę įstaigą.

Prašymas pakeisti užsienio valstybėje pakeistą pavardę kiekvienu atveju yra nagrinėjimas atskirai, todėl civilinės metrikacijos įstaiga, priėmusi ir išnagrinėjusi Jūsų pateiktus dokumentus, kreipsis į Teisingumo ministeriją, siūlydama pakeisti Jūsų pavardę arba jos nekeisti. Teisingumo ministerija, gavusi civilinės metrikacijos įstaigos pateiktus dokumentus, nuspręs, ar pritarti pateiktam siūlymui.

Civilinės metrikacijos įstaiga, gavusi Teisingumo ministerijos sprendimą dėl Jūsų pateikto prašymo, informuos Jus apie pavardės pakeitimo procedūros užbaigimą.

Civilinės metrikacijos įstaigai priėmus išvadą, netenkinti Jūsų prašymo pakeisti pavardę, išvada gali būti apskųsta arba administracinių ginčų komisijai arba apygardos administraciniam teismui per 1 mėnesį nuo išvados įteikimo dienos.

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių. Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.