Gyvena apylinkėse

Į pietinę Europos valstybę lietuviai sugužėjo įvairiai: kas automobiliais, kas sirgalių organizuotomis kelionėmis autobusu, o kas kelionių agentūrų.

Sirgaliai apsistojo tiek Juodkalnijos sostinės Podgoricos viešbučiuose, tiek miesto apylinkėse. Dalis lietuvių nutarė Europos čempionatą susieti su atostogomis, tad gyventi buvo nuspręsta apie 60 kilometrų nuo Podgoricos nutolusiame kurortiniame Petrovačo miestelyje ant Adrijos jūros kranto.

„Nors miestelis yra mažas, o angliškai sunku susikalbėti, Petrovačas turi ir privalumų: visą parą veikia apšviesta krepšinio aikštelė, yra futbolo stadionas, tinklinio aikštelė. Taip pat pakanka alaus, tad viskas puiku“, – sakė kurortiniame miestelyje gyvenantis Vytas.

Sirgalius trikdo apsauga

Į pirmąsias lietuvių rungtynes praėjusį penktadienį Podgoricoje atvykę sirgaliai buvo šokiruoti apsaugos darbu. Norint patekti į salę reikėjo ne tik iškraustyti savo visus daiktus, bet ir pereiti metalo detektoriaus apsaugą.

„Mūsų kraštas yra toks, kad sirgaliai į aikštę mėto įvairius daiktus. Dėl to buvo imtasi tokių apsaugos priemonių“, – tikino vienas apsaugos darbuotojų.

Iš į krepšinio rungtynes susirinkusių stebėti žiūrovų buvo atimami visi daiktai, kuriuos būtų galima sviesti į aikštę: monetos, žiebtuvėliai, netgi cigaretės.

Tokia pati dalia teko ir žurnalistams: prieš įeinant į areną juos ne tik tikrindavo metalo detektoriumi, atimdami tiek monetas, tiek kitus mėtomus daiktus, tačiau ir inventorių tekdavo patikėti skanavimo priemonėms.

Boikotavo rungtynes

Aistruoliams teko nusivilti ne tik apsaugos, bet ir organizavimo darbu. Arenoje buvo pardavinėjamas nealkoholinis alus, o ir kiti gėrimai buvo pilami į plastikinės taros bokalus.

Dėl tokio darbo lietuviai galvojo apie boikotą. Prieš pirmąsias Lietuvos krepšininkų rungtynes buvo mąstoma ignoruoti susitikimą, tačiau buvo prieita prie išvados, jog kelionei išleista per daug pinigų, kad būtų galima praleisti nors vieną mačą.

Visgi lietuviai boikotavo antrosios turnyro dienos antrąsias rungtynes. Lietuvos ir Kroatijos rinktinių mačą stebėję lietuviai iškart po susitikimo paliko areną, o tai padarius apsauga grįžti nebeleidžia. Taigi žiūrovų rungtynėse tarp bulgarų ir turkų buvo kur kas mažiau, o arenoje galima buvo įžvelgti vos vieną kitą lietuvį.

Apsauga tapo atlaidesnė

Atrodo, kad serbų apsaugos darbuotojai įsitikino, jog lietuvių sirgaliai nėra nusiteikę priešiškai. „Palyginti su pirma diena ir trečia, tikrai galima jausti apsaugos darbuotojų atlaidumą“, – džiaugėsi vienas Podgoricoje gyvenančių lietuvių.

„Iš pradžių apsaugos darbuotojai baiminosi, jog ta didžiulė minia, į rungtynes einanti su skambiais garsais, bus sunkiai sutramdoma, tačiau jie įsitikino, jog mes nieko blogo nedarome“, – draugui pritarė sirgalė iš Lietuvos.

Prieš kiekvienos dienos rungtynes apie 100 apsaugos darbuotojų tenka išklausyti vyriausiojo vado patarimus bei kritiką.

Lietuviai pavydėjo kroatams

Nors Lietuvos rinktinės trenerio asistentas Valdemaras Chomičius po trijų pergalių B grupėje tikino, jog lietuvių sirgaliai tapo geriausi Europoje, patys aistruoliai kiek nusivylė krepšininkais.

„Stebėjome paskutines grupės rungtynes tarp kroatų ir turkų. Per šimtą aistringai savo krepšininkus palaikiusių kroatų po mačo sulaukė ir žaidėjų dėmesio – jie priėjo prie aikštę ir žiūrovus skiriančios sienelės ir rankų paspaudimais bei apsikabinimais padėkojo aistruoliams“, – su apmaudu kalbėjo sirgalius Žilvinas.

Jis tikino, kad po mačo ir lietuviai galėtų prieiti prie sirgalių, į tribūnas mesti vieną ar kitą rankšluostį, taip audrindami publiką ir paskatindami ją sirgti dar karščiau lemiamo etapo mačuose. O dabar Lietuvos krepšininkai padėkoja sirgaliams paplodami iš aikštės.

Iškėlė Lietuvos trispalvę

Dalis krepšinio aistruolių apsigyveno Petrovačo miestelyje. Į jį lietuviai atvyko ne tik savomis transporto priemonėmis, tačiau ten sirgalius apgyvendino ir viena kelionių agentūra.

Po kelių dienų vizito kurortiniame miestelyje, kuriame sezonas jau pasibaigęs, serbai ėmė pažinti lietuvius. Vietiniai gyventojai atkreipia dėmesį į su šalies atributika vaikštančius sirgalius, tiek garsiai šaukdami „lituano!”, tiek tarpusavyje kalbėdami apie svečius.

Einant Podgoricos gatve, serbai taip pat atpažįsta Lietuvos sirgalius, kurie nuo dėmesio gali pasijusti tarsi žvaigždės.

Petrovače, kuris yra panašaus dydžio kaip Lietuvos kurortas Nida, lietuviai okupavo vietinį barą. Kas vakarą pagal lietuvišką muziką švęsdami ant jūros kranto esančiame bare sirgaliai netgi iškėlė Lietuvos trispalvę, kuri plevėsuoja dieną naktį.

Ketina giedoti himną

Tikimasi, kad Lietuvos krepšinio rinktinės, sėkmingai žygiuojančios Europos pirmenybėse, į lemiamas kovas Belgrade atvyks palaikyti daugiau sirgalių, nei jų buvo Podgoricoje.

Specialiais reisais į Serbijos sostinę Belgradą sirgalius atskraidins kelios kelionių agentūros. Visgi abejojama, ar Lietuvos rinktinė sugebės perrėkti vietos žiūrovus, kurių, jeigu serbai pateks į ketvirtfinalį (straipnis rašytas dar prieš Serbijos ir Prancūzijos varžybas, kurias serbai pralaimėjo ir į ketvirtfinalį nepateko - red.), bus keliskart daugiau nei lietuvių.

Tačiau sirgaliai prisiminė praėjusių metų Atėnų olimpines žaidynes. „Lietuviai žaidė su kinais, mūsų sirgalių buvo kur kas daugiau nei jų. Tačiau vos tik mes nutildavome, keliolika kinų užrėkdavo taip, kad skambėdavo visa arena“, – prisiminė ištikimas lietuvių aistruolis.

Norėdami sutelkti Lietuvos krepšininkus į kovą sirgaliai prieš mačą planuoja sugiedoti Lietuvos himną.