Venesuelos prezidentas Nicola Maduro paskelbė pergalę sekmadienio rinkimuose dėl konstitucijos perrašymo, tuo metu kai griežtai dorojamasi su protestais, per keturis mėnesius nusinešusiais daugiau nei 120 žmonių gyvybių.

„Pastarosios paros įvykiai sustiprino Europos Sąjungos nerimą dėl demokratijos ateities Venesueloje“, – sakė Europos Komisijos atstovė Mina Andreeva kasdieninėje spaudos konferencijoje.

„Komisija tikrai turi abejonių, ar galima pripažinti rinkimų rezultatus, – sakė vykdomosios ES valdžios institucijos atstovė. - Konstitucinė asamblėja, išrinkta abejonių keliančiomis ir dažnai smurtinėmis sąlygomis, negali būti sprendimo dalis.“

ES taip pat „smerkia perteklinį ir nesaikingą saugos tarnybų jėgos naudojimą“ ir ragina visas konflikto šalis „susilaikyti nuo smurto“, – sakė ji.

Protestuotojai puolė balsavimo punktus ir visoje šalyje barikadavo gatves, o saugumo pajėgų atsakas buvo kruvinas, kai kuriais atvejais buvo panaudoti tikri šaudmenys.

N. Maduro paskatino naująją „Konstitucijos asamblėją“ pasinaudoti savo didžiuliais įgaliojimais ir, vienu savo pirmų darbų, pašalinti opozicijos įstatymų leidėjų teisinę neliečiamybę. Protestuotojai nuogąstauja, kad naujosios institucijos paskirtis – padėti N. Maduro išsilaikyti valdžioje.

Europos Parlamento prezidentas Antonio Tajani atmetė, jo nuomone, „nesąžiningus“ ir „neteisėtus“ rinkimus.

Jis sakė, kad ši diena liūdna demokratijai Venesueloje, Lotynų Amerikoje ir visame pasaulyje, kai laužomi tarptautiniai susitarimai ir šalies konstitucija, o svarbiausia, kad tai daroma prieš žmonių valią“, – sakė A. Tajani po pokalbio su Venesuelos opozicija.


Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)