„Šokis nėra vien fiziniai pratimai, kuriuos reikia atlikti daug kartų. Šokant dirba visi kūno raumenys, todėl stiprėja visas kūnas, lavinama ištvermė bei koordinacija“, – sako daugkartinė Lietuvos Lotynų Amerikos sportinių šokių čempionė Miglė Klupšaitė.

Šokėjai pritaria ir jos partneris Jokūbas Venckus. „Lotynų Amerikos šokiai – tai labai aktyvi, įtraukianti fizinė veikla, stiprinanti imunitetą, gerinanti kvėpavimo takų darbą, kraujotaką, stiprinanti širdies veiklą. Maža to, dėl padidėjusio endorfinų kiekio iš šokių pamokos išeisite ir gerokai pakilesnės nuotaikos“, – teigia jis.

M. Klupšaitė ir J. Venckus rekomenduoja tris skirtingus šokius, padėsiančius tobulinti kūno linijas.

Džaivas. Tai vienas aktyviausių šokių, reikalaujantis daug fizinės ištvermės. Džaivas dažnai lyginamas su sporto klubuose rengiamomis kardio treniruotėmis. Sportinių šokių varžybose jis šokamas itin sparčiu žingsniu – net 176 taktais per minutę. Džaivo metu dirba visi jūsų raumenys, mat atliekant judesius savą darbą turi kiekviena kūno dalis.

Rumba. Šis iš Kubos kilęs šokis jau ilgai nepraranda savo populiarumo. Išskiriami keli rumbos tipai: porinis, su staigiais, ekspresyviais judesiai; ramesnis Jambu; solo. Nors šis šokis ir yra palyginti lėto ritmo, jo metu atliekant įvairius klubų judesius formuojama daili figūra, stiprėja liemuo, pilvas, nugara, raumenys įgauna ne tik sprogstamosios jėgos, bet ir išlaikomosios galios. Lėtai atliekant rumbos judesius, rotuojant skirtingas figūras kūnas tampa grakštus bei plastiškas.

Samba.
Šis šokis pasižymi tuo, kad yra atliekamas skambant daugybei skirtingų muzikinių ritmų, todėl šokant kūnas atlieka daug ir įvairių judesių. Ypač aktyviai dirba pilvo bei sėdmenų raumenys, nuolat juda ir pečių juosta. Šokių aikštelėse samba šokama poroje, atliekant įmantrius ir lengvesnius sukinius bei jų derinius. Užburti egzotinės muzikos šokėjai yra linkę improvizuoti, atsiskirti nuo savo porininko, atlikti judesius savarankiškai, tarytum erzinant ir provokuojant, vėliau sugrįžtant pas partnerį ir šokį vėl tęsiant poroje.

Visi trys šokiai atliekami skambant lotynų muzikos ritmams. Šokama avint aukštesnės pakulnės batelius, taip dar labiau stiprinant kojų raumenis, mat šie turi padėti išlaikyti pusiausvyrą ir jaustis stabiliai.

Daugkartiniai Lietuvos Lotynų Amerikos sportinių šokių čempionai pataria nepamiršti ir raumenų tempimo pratimų. Jie turėtų tapti nepakeičiama pamokos dalimi.

„Prieš ir po aktyvios treniruotės svarbu atlikti raumenų tempimo pratimus. Jie ne tik sumažins raumenų tonusą, psichologiškai atpalaiduos, bet ir padidins lankstumą bei judesio amplitudę“, – sako nuo penkerių metų šokanti M. Klupšaitė.

Šokėjų teigimu, šokant išmokstama ir geriau reguliuoti savo kvėpavimą. Pusvalandį intensyviai pasisukus ant parketo sudeginama apie 200 kalorijų. Treniruotei patartina pasirinkti patogų laiką ir prie jo taikyti šokio intensyvumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją