Trečiąjį, ir kaip manoma paskutinį, šios franšizės projektą studija „Walt Disney“ patikėjo ilgamečiam darbuotojui Brianui Fee, kuris ne tik prisidėjo prie idėjos koncepcijos ir režisūros, bet dar ir parašė šiam filmui scenarijų.

Apie ką mes čia...

Tapęs tarptautine žvaigžde, Žaibas Makvynas ir toliau demonstruoja visą savo talentą, laimėdamas vienas po kitų pačias sudėtingausias lenktynes. Tačiau vieną dieną viskas pasikeičia, kai trasoje atsiranda jaunas varžovas – Džeksonas Audra. Tai visiškai naujos kartos automobilis, kuriam pasipriešinti yra tiesiog neįmanoma. Žaibo šlovės dienos trasoje suskaičiuotos...

Kūrinio turinys

Kino studija „Pixar“, kuri gali didžiuotis bene geriausiais XXI a. holivudiniais animaciniais filmais kaip „Nerealieji“, „Išvirkščias pasaulis“, „Monstrų biuras“, „Žuviukas Nemo“, „Aukštyn“, „La Troškinys“, „Žaislų istorija 3“ ar „Wall-E: Šiukšlių princo istorija“, 2006 metais pristatė vieną prasčiausių ir bedvasių savo kino projektų „Ratai“.

Tačiau kaip nekeista, „Ratai“ tapo vienu iš labiausiai parduodamų prekių ženklų visame pasaulyje. Per vienuolika metų šio prekės ženklo produkcijos buvo parduota už daugiau nei dešimt milijardų dolerių. Net sunku patikėti, kad Žaibas Makvynas ir jo draugai taip sužavėjo mažuosius kino žiūrovus, kurie ir tapo pagrindiniu pajamų šaltiniu kino studijai.

Ir jeigu pirmoji dalis dar buvo pakenčiama, nors ir neturėjo visiškai jokio moralo ar išskirtinio siužeto, tai antras filmas, kurio premjera įvyko 2011 metų vasarą, tapo blogiausiu „Pixar“ projektu per visą šios studijos gyvavimo istoriją. Net sunku apsakyti kokio blogumo buvo ši juosta. Todėl akivaizdu, jog iš trečiojo filmo buvo laukiama dar blogesnio scenarijaus. Bet šiuo atveju viskas apsivertė aukštyn kojomis. Filmas ne tik savo siužetu pralenkia ankstesnius „Ratų“ filmus, bet dar ir turi visa tai, ką mes mylime pas „Pixar“ – gėrio propagavimą ir svarbius pamokslus, kuriais bandoma lavinti jaunus žiūrovus.

Naujajame filme mes nepamatome nieko naujo, ko nebūtume matę panašaus pobūdžio projektuose apie pasenusius čempionus ir jų ryžtą nepasiduoti jauniems ir veržliems priešininkams. Todėl galiu pasakyti, jog trečioji „Ratų“ dalis man šiek tiek priminė visiems puikiai žinomą „Rokio“ frančizę. Ten kaip ir čia, nenugalimas ir po daugelio išbandymų aukštumoje išsilaikęs čempionas su laiku praranda savo puikią fizinę būklę, o tuo pačiu dar ir horizonte pasirodo žymiai solidesnis priešininkas. Ir į tai yra netgi labai malonu žiūrėti, nes turi suprasti, jog su laiku tiesiog reikia pasitraukti ir užleisti savo vietą jaunimui. Gaila, kad seimo nariai ar vyriausybinėse įstaigose dirbantys senoliai to nenori pripažinti. Bet ne apie juos čia kalbame. Kam sau gadinti nuotaiką.

Pasakojimo koncepcija yra šiek tiek nepaprasta, todėl filme bus ir visai neblogų siužetinių posūkių, kurie netgi labai nustebina. Ir čia gerąja prasme nustebina. Turime puolusį čempioną, kuris bando atstatyti savo jėgas ir pasiryžta viską padaryti senuoju būdu, be jokių kompiuterinių programų ir simuliatorių. Na, argi ne „Rokis 4“?

Taip pat turime ir kitus herojus, kurie savo ruožtu labai gerai nupaveiksluoja korporacijų vadovus, ištikimus draugus ir priešus. Kiekvienas personažas yra skirtingas, savotiškai įdomus ir tuo pačiu talpinantis savyje visus reikiamus sporto pasaulio užkulisių stereotipus.

Veiksmo netrūksta, jis yra labai patrauklus ir dinamiškas, todėl vaikams, kaip ir jų tėveliams, nuobodžiauti tikrai neteks. Humoro prasme nėra irgi taip blogai, bet visumoje – tai gana liūdnas filmas apie senatvę ir gyvenimo prasmės saulėlydį. Todėl jis ir tampa geriausia „Ratų“ dalimi, nes joje galime pajusti firminį ir labai jautrų „Pixar“ braižą. Svarbu, kad studija pati susivoktų ir su šia gaida užbaigtų šią franšizę.

Techninė juostos pusė

Per gana netrumpą savo gyvenimą teko matyti labai daug animacinių filmų, bet galiu drąsiai pasakyti, jog „Ratai 3“ yra vienas įspūdingiausių vizualinių potyrių kino ekrane. Tai nepriekaištingas vizualinis projektas, kurio kiekviena detalė, kiekvienas momentas, peizažas ir personažas yra tiesiog tobulai nupieštas. O koks puikus šio filmuko 3D. Pasaka akims.

Garso takelis neblogas, nors ir ne itin išskirtinis. Labiausiai filmo metu įspūdį paliko skambantis Brado Paisley‘io kūrinys „Thunder Hollow Breakdown“ ir ZZ Ward daina „Ride“. Kiti gabalai neįsimenantys, o ir pati muzika filme visiškai ne tokia smagi, kaip kituose „Pixar“ filmuose. Bet čia galima suprasti kodėl. Kaip jau buvau rašęs, tai liūdnas filmas, todėl ir kompozicijos tokios slegiančios.

Kameros rakursų išdėstymas, sulėtintas vaizdas, garso ir vaizdo montažas, o taip pat ir siužetinės linijos eiga netrikdo. Techniškai čia viskas atlikta labai gerai.

Aktorių kolektyvinis darbas

Filmą teko žiūrėti lietuvių kalba, ko labai nemėgstu, nes manau, kad originalo kalba leidžia labiau pajusti pačius personažus, bet šiuo atveju nesigailiu. Dubliuotas variantas tikrai smagus ir negėdingas, kaip dažnai būna su lietuvių kalba įgarsintais animaciniais projektais. Visgi labai svarbu, kad personažai spinduliuotų gyvybe, emocijomis ir turėtų asmenybes, kurias jiems suteikia garsintojų balsai. Ir čia viskas buvo.

Verdiktas

„Ratai 3“ – kol kas geriausia šios franšizės dalis, kuri savo tobulai sukurta animacija nuo pradžios iki pat finalo leidžia pajusti visą šiuolaikinių technologijų galią kine. Taip pat tai pagaliau studijai „Pixar“ būdingas filmas, kuris ne tik neša savyje gėrio propagavimą, bet ir siužetinėje linijoje turi puikiai įvyniotą rimtą pamokslą apie senatvę bei nenumaldomai bėgantį laiką, kurio neįmanoma sugrąžinti, nors ir kaip to norėtųsi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)