Jei pateikta charakteristika nėra visiškai tikslus jūsų asmenybės apibūdinimas, žinokite, jog tikrai nesate vienintelis, kuriam būtų galima prikišti bent šiokių tokių nusižengimų spartuoliško gyvenimo normoms.

Remiantis 2015 metais Jungtinės Karalystės tyrimų bendrovės „YouGov“ atlikta apklausa, tik vienas iš septynių amerikiečių kiekvieną rytą jaučiasi žvalus ir pakankamai pailsėjęs, rašo huffingtonpost.com. Likusi dalis piliečių nuolat skundžiasi nuovargiu ir jėgų stygiumi, pražvalėti stengiasi ištisai maukdami kavą, o kone vienintele džiuginančia perspektyva laiko galimybę po darbo dienos išsitiesti patogioje minkštoje sofoje.

Jei nuolatinis nuovargis tapo tiesiog nepakenčiamas, siūlome keletą patarimų, kuriuos pavyko išgauti iš tų kone mitinių beribes energijos atsargas sukaupusių žmonių ir kuriais bus tikrai nesunku pasinaudoti net labiausiai nusikankinusiems išsekėliams ir didžiausiems apsnūdėliams.

Pusryčiams rinkitės sotumo jausmą teikiančius, tinkamai suderintus produktus

Jaučiatės aptingęs? Jei norite išsiaiškinti, kodėl, pagalvokite apie tai, ką valgote. Jei jūsų racione gausu apdorotų, daug cukraus turinčių produktų arba jei norėdami atsikratyti papildomų kilogramų atsisakote kurio nors iš pagrindinių valgių, pavyzdžiui, pusryčių, žinokite, kad tai ir yra viena iš priežasčių, kodėl stinga energijos.

„Kas rytą būtina pusryčiauti ir rinktis tinkamai suderintus produktus, suteikiančius reikalingos energijos ir stabilizuojančius kraujo cukraus lygį“, – sako dietologė ir maistui skirto tinklaraščio autorė Alyssa Cohen.

„Rytais kraujo cukraus lygis dažnai būna pakilęs. Taip iš dalies yra dėl tokių hormonų kaip kortizolis išsiskyrimo, ypač suintensyvėjančio maždaug tuo metu, kai žmonės keliasi, – sako A. Cohen. – Norint išvengti didelio energijos antplūdžio ir staigaus jos kritimo, pusryčiams geriausia rinktis daug vadinamųjų gerųjų angliavandenių turinčius produktus, tokius kaip neskaldyti grūdai, krakmolingos daržovės bei vaisiai, ir derinti juos su baltymais bei riebalais. Taip pavyks tinkamai sureguliuoti kraujo cukraus lygį ir užkirsti kelią staigiam energijos išsekimui.“

Kokie pusryčiai idealiai atitinka pateiktus nurodymus? Pavyzdžiui, riekė visagrūdės duonos su keliomis skiltelėmis avokado, kiaušiniu arba rūkyta lašiša. Tokiu skaniu ir sveiku maistu tikrai verta pradėti dieną, nes energijos nepristigs iki pat pietų.

Gludinkite socialinio bendravimo įgūdžius

Jei darbe nuolat tenka būti aktyviam, ilgainiui galite pajusti, kaip mąžta guvų mąstymą užtikrinančios energijos atsargos. Vienus susitikimai ir pokalbiai su nepažįstamais žmonėmis veikia kaip puikiausias jėgų šaltinis, tačiau kitus gali varginti ir sekinti. Plastikos chirurgas iš San Diego Alexas Roheris tikina, kad susidoroti su daug atidos reikalaujančiu darbu jam padeda nuolatinis socialinių įgūdžių tobulinimas.

„Manęs dažnai klausia, kaip pavyksta nuolat būti tokiam energingam, ir aš visada atsakau, kad neblėstančios energijos paslaptis – kasdienės pastangos gludinti socialinio bendravimo įgūdžius. Gebėjimas efektyviai bendrauti su žmonėmis gali iš esmės nulemti tiek asmeninio gyvenimo, tiek profesinės veiklos sėkmę. Laikausi kelių išbandytų taisyklių. Visų pirma, stengiuosi įsiklausyti į žmonių reiškiamas mintis ir suprasti, ką norima pasakyti. Jokiu būdu neleidžiu sau pertraukti kalbančiojo norėdamas primesti savo nuomonę. Stengiuosi leisti pašnekovams išsikalbėti“, – sako A. Roheris.

Jis taip pat tvirtina, kad bendraujant su žmonėmis labai svarbus akių kontaktas. Visgi didžiausiu sėkmingo bendravimo garantu jis laiko atvirą ir pozityvų požiūrį. Pasak jo, tik demonstruojant geranoriškumą pavyksta išvengti nejaukių akimirkų ir sekinančios įtampos.

„Svarbiausias mano patarimas – išsiugdyti įprotį tobulinti socialinio bendravimo įgūdžius, – tvirtina A. Roheris. – Jei kasdieniai susitikimai su nepažįstamais pašnekovais nekels nerimo ar streso, tikrai jausitės gerokai energingesni.“

Stenkitės nuo pat ryto sužadinti kūrybingumą

Rytinė treniruotė sporto salėje, be jokios abejonės, yra puiki dienos pradžia. Vis dėlto jei nepavyksta pramankštinti raumenų, pamėginkite išjudinti bent smegenis.

„Protą labai efektyviai pabudina kokia nors kūrybinė veikla, kurios galima imtis iš pat ryto, – sako psichologijos mokslus baigęs asmeniniu treneriu dirbantis Gene Caballero. – Aš pats, pavyzdžiui, anksti ryte pagroju pianinu. Tai puikiai nuteikiantis užsiėmimas, kurio mielai imuosi – net su nekantrumu laukiu, kada galėsiu prisėsti prie instrumento. Moksliškai įrodyta, kad grojant kokiu nors muzikos instrumentu iš karto suaktyvinamos beveik visos smegenų sritys, ypač už regą, klausą ir motoriką atsakingos smegenų žievės dalys, tad nenuostabu, kad šiek tiek pagrojus akivaizdžiai pagerėja kūrybingumas ir mentaliniai gebėjimai. Kūrybinę veiklą galėčiau prilyginti viso kūno treniruotei. Ja jau pakeičiau rytinę kavą ir galiu patikinti, kad taip pradėdamas dieną kiekvieną akimirką jaučiuosi guvus ir energingas.“

Jei pianinu groti nemokate, nenusiminkite. Smegenis išjudinti galima ir užsiimant bet kuria kita širdžiai miela mentalinių gebėjimų reikalaujančia veikla. Pavyzdžiui, galite išsitraukti mezgimo virbalus arba padainuoti karaokę prausdamiesi po dušu. Nesvarbu, ką mėgstate – piešti, rašyti, šokti ar kurti iškarpų albumus, – svarbu, kad šiai veiklai skirtumėte bent šiek tiek laiko vos tik išjungsite skambantį žadintuvą.

Gerkite kuo daugiau vandens

Nors patarimas gerti vandenį atrodo ypač lengvai įgyvendinamas, nuovargis, kuriuo skundžiasi tikrai nemažai žmonių, labai dažnai kyla dėl nepakankamo per dieną suvartoto vandens kiekio. Visiškai neseniai Jungtinėje Karalystėje buvo atliktas tyrimas, kurio rezultatai parodė, kad vienas iš penkių asmenų nė nežino, kiek vandens rekomenduojama išgerti kasdien, o tie, kurie jo išgeria per mažai, dažnai jaučiasi pavargę, išglebę, nesugeba susikaupti, be to, nuolat kramsnoja kokį nors nesveiką užkandį. Norintiems atsikratyti blogos savijautos, mokslininkai rekomenduoja kasdien išgerti po 8 didesnes stiklines vandens, be to, vengti gazuotų gėrimų, riboti kavos kiekį ir atsisakyti sulčių, kurios, priklausomai nuo cukraus kiekio, gali tik paskatinti dehidrataciją.

Padėkite į šalį visus išmaniuosius įrenginius ir kokybiškai išsimiegokite

Kaip teigia specialistai iš miego sutrikimus tiriančios ne pelno organizacijos „National Sleep Foundation“, suaugusysis per parą turi išmiegoti ne mažiau kaip septynias ir ne daugiau kaip aštuonias valandas. Ar galėtumėte sąžiningai prisipažinti, kad būtent tiek ir truko pastarosios jūsų nakties miegas? Jei supratote, kad miegate per mažai, pamėginkite bent šįvakar anksčiau atsigulti.

Asmenine trenere dirbanti Laura Ardnt yra dviejų įmonių savininkė, bet, nepaisant gana įtemptos darbotvarkės, be vargo sugeba rasti laiko ir šeimai, ir gyvūnams augintiniams. Kokia gi tokio organizuotumo paslaptis? Pasirodo, ji tiesiog pajėgia atsispirti šiuolaikinių technologijų suformuotiems įpročiams ir eidama miegoti pasirūpina, kad joks išmanusis įrenginys nesutrikdytų nakties miego.

„Nieko nedarau miego sąskaita. Tikrai nenaktinėju spoksodama į televizorių, – tikina L. Ardnt. – Atpraskite vakarais žiūrėti televizorių. Juk daugumą per jį transliuojamų laidų galima rasti internete ir pasižiūrėti kokiu nors labiau tinkamu metu.“

Taigi, jei rytoj norite jaustis energingesni, atėjus metui miegoti, išjunkite televizorių ir padėkite į šalį išmanųjį telefoną – juk visos intriguojančios žinutes, el. laiškai ir televizijos laidos tikrai niekur nedings.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)