Nauja nerimą kelianti JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (the Centers for Disease Control and Prevention - CDC) ataskaita atskleidė, kad gyvenimas kaimo vietovėse turi baisų šalutinį poveikį – didesnę riziką mirti nuo tam tikrų vėžio formų, rašo womenshealthmag.com.

Remiantis ataskaita, kurioje pateikti 2006–2015 metų duomenys, bendras vėžinių susirgimų skaičius Jungtinėse Valstijose sumažėjo, tačiau šie skaičiai kaimo vietovėse yra didesni ir mažėja lėčiau.

Taigi kaimuose gyvenančių žmonių mirties nuo vėžio santykis yra 180 iš 10000, o miestuose – 158 iš 10000. Dar keisčiau štai kas: mirtingumo nuo vėžio atvejų lygis kaimo vietovėse yra šiek tiek mažesnis – 442 iš 100 tūkst. palyginti su 457 iš 100 tūkst. miestuose. Nepaisant to, daugiau mirčių nuo vėžio ištinka būtent kaimo gyventojus. CDC konkrečiai įvardija plaučių, storosios žarnos, prostatos ir gimdos kaklelio vėžius kaip dažniausiai pražudančius kaimuose esančius žmones.

Taigi, kodėl taip yra? CDC tyrėjai teigia, jog iš dalies kaltas gali būti rūkymas, nes daugelis vėžio atvejų, dėl kurių miršta kaimo gyventojai, yra susiję su tabako vartojimu.

Tyrimo autoriai nurodė, kad kaimo vietovių gyventojai „dažniau sirgo ir mirė nuo vėžio atmainų, susijusių su tabako gaminių naudojimu". Prevencinė priežiūra taip pat gali būti veiksnys, dėl kurio žmonės kaimo vietovėse yra labiau linkę mirti nuo vėžio. CDC pabrėžia, kad žmonės, kurie gyvena ne miestuose, turi mažiau galimybių užsiimti onkologinių ligų prevencija. Dėl to liga gali būti diagnozuota jau pasiekusi vėlesnę ir sunkiau pagydomą stadiją.

Nutukimas ir fizinis neaktyvumas – žinomi vėžio rizikos veiksniai, anot CDC, taip pat yra labiau paplitę kaimo vietovėse, tad taip pat lemia didesnį vėžinių susirgimų atvejų skaičių. Be to, galimybės gauti gerą gydymą taip pat ribotos, jei gyvenate atokioje vietovėje.
CDC taip pat nurodo, kad daugelis šių vėžio atvejų ir mirčių buvo nebeišvengiamos, tad žmonės raginami nedelsti ir pasitikrinti dėl storosios žarnos, krūties, gimdos kaklelio plaučių vėžio. Labiausiai išsitirti rekomenduojama tiems, kurie patenka į didelės rizikos grupę, pavyzdžiui, rūkalių. Organizacija taip pat rekomenduoja pasiskiepyti nuo žmogaus papilomos viruso ir hepatito B, kurie, kaip žinoma, yra susiję su vėžiu.

Jei gyvenate kaime, pasirūpinkite, kad dalyvautumėte vėžio prevencijos programose. Tai gali atimti šiek tiek daugiau laiko ir pastangų, bet jūsų sveikata to verta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)