Pasak B. Nicholson, kursai padėjo suvokti, jog namų interjeras atspindi jos pačios vidų. Moteris įgijo žinių, kaip susikurti jaukią erdvę ir naudoti patikimas apdailos medžiagas, kurios yra švarios, saugios ir draugiškos aplinkai.

„Man kaip ir daugeliui patinka gražių vietų interjerai. Fotografuoju ir stebiu, bet suprantu, kad, turint vaikų, ne visuomet pavyksta gyventi žurnalo puslapių atspindžiuose. Interjero puoselėjimas reikalauja daug dėmesio. O man kartais trūksta laiko. Stengiuosi apsiriboti minimaliomis išlaidomis, tačiau vis tiek siekiu maksimaliai gero rezultato. Žinau, kad jauki aplinka yra svarbi mūsų emocinei būsenai“, – pokalbį pradeda B. Nicholson. Trijų vaikų mama visada ieško patogių, sveikų ir tvarių sprendimų savo namų erdvei.

– Kas jums yra jaukūs namai?

– Jaukūs namai yra tie, kuriuose galiu pajusti žmogaus buvimą. Pernelyg tvarkingi bei sterilūs namai, kuriuose nėra daiktų, man nėra jaukūs.

Mėgstu smulkmenas, tokias kaip užuolaidos ir pagalvėlės. Dar patinka kilimai, bet svarbiausi namuose – gyventojai. Įsitikinau, kad namams labai daug jaukumo suteikia šunys!

Žinoma, kiekvienas jaukumą suprantame skirtingai. Man jaukumas yra truputis triukšmo, netvarkos, paveikslų, nuotraukų. Nepamirškime vaikų, augintinių, knygų ir kelių trupinių ant grindų! Mūsų kasdienis gyvenimas kuria jaukumą. Kodėl visi susispiečia net ir mažiausioje virtuvėje? Nes ten verda gyvenimas!

– Kokia yra jūsų patirtis, įspūdžiai kuriant savo namų interjerą?

– Dar vaikystėje labai patikdavo perstumdyti baldus. Kai augome drauge su sese viename kambaryje, dažnai keisdavome baldų vietas. Esu gyvenusi tikrai daug kur, tačiau visada kurdavau tokį interjerą, kuris man tuo metu būdavo artimiausias.

Pavyzdžiui, studijų laikais gyvenau bute Gedimino prospekte. Norėjau ryškių durų, todėl jos buvo nudažytos raudonai, virtuvė buvo geltona su žaliomis spintelėmis, kambaryje turėjome raudoną sofą, o koridorius buvo šaltibarščių spalvos. Tik patys kambariai balti – kuriant interjerą nereikia išprotėti.

Esu įtikinusi, kad galima susikurti mielą aplinką bet kur ir savomis jėgomis. Vieniems užteks perstumdyti baldus. Kiti skirs vos pusdienį naujiems tapetams išklijuoti ir džiaugsis atgijusiomis sienomis. Tai kur kas lengviau nei sienų dažymas, o efektas – nuostabus!

Šiuolaikiniai tapetai stebina kolekcijų įvairove ir raštų įmantrumu. Jie vėl grįžta į madą, o gamintojai siūlo visiškai saugius, ekologiškus produktus su išsamiais aprašymais.

Net nebūtina perklijuoti visų sienų, užtenka pakeisti vos vieną – ją priderinti prie užuolaidų ar namų tekstilės ir, patikėkit, interjeras pasikeis akimirksniu.

Neužmirškite ir kito svarbaus aspekto – senus daiktus dažnai galima prikelti naujam gyvenimui. Tausosime ne tik santaupas, bet ir aplinką. Pavyzdžiui, man labai svarbu namuose turėti patogią sofą ir gerą didelį pietų stalą, nes prie jų praleidžiu daug laiko. Pamenu, ilgai ieškojau sofos, tačiau niekur nepavyko rasti tokios, kokios norėčiau. Taigi, nutariau pervilkti seną sofą, kurią parsivežėme iš Londono. Taip pat pervilkome fotelius ir restauravome senovinę žindymo kėdę. Visa tai darė specialistai, o rezultatas buvo puikus!

Juk dar didesnis malonumas, kai seni ir užmiršti daiktai atgyja naujam gyvenimui. Man svarbu, kad jie tarnautų ilgai, nes pasaulyje ir taip apstu besaikio vartojimo. Todėl, pavyzdžiui, visada atkreipiu dėmesį, ar interjero apdailai skirtas medžiagas galima perdirbti – tausoti gamtą.

– Ar jums aplinkos saugojimo aspektas išties toks svarbus? Kaip tai pasireiškia, kad ir kuriant namų interjerą?

– Man rūpi mūsų planeta ir jos išsaugojimas, tad rūšiuoju ir maisto atliekas. Jaučiu vidinę atsakomybę ir pasitenkinimą vartodama sąmoningai. Renkuosi mažiau aplinkai ir vandeniui kenkiančias skalbimo bei kitas priemones.

Kaip ir minėjau, esu linkusi turėti mažiau, bet kokybiškesnių daiktų, todėl džiaugiuosi turėdama galimybę prikelti ką nors naujam gyvenimui. Pavyzdžiui, perdažyti nuotraukų rėmelius.
Pastebėjau, kad Lietuvoje pagaliau galima įsigyti ekologiškų tapetų. Man tai svarbu, nes, kaip jau minėjau, kad tapetai namų interjere gali daryti stebuklus, o klijuoti bet ko ant savo namų sienų aš tikrai nenoriu.

Tačiau pažangą į namus įsileidžiu mielai – juk atsiranda gamintojų, kurie naudoja ekologišką „ecodeco“ tapetų pagrindą ir senovinę tapetų sudėtį keičia modernia, saugesne ir mums, ir aplinkai. Galime mėgautis ne tik gražesniais namais, tačiau ir prasmingu – ekologišku sprendimu. Kitam gali atrodyti, jog tai – smulkmena, bet man ji labai aktuali.

Galbūt dar per mažai žinome ir domimės tuo, tačiau remontui, namų atnaujinimui naudojamos priemonės gali pakenkti mūsų sveikatai. Kai gerai įsigilinau, supratau, kad tikrai verta investuoti šiek tiek daugiau, tačiau pirkti patikimus, mano šeimos sveikatai saugius dalykus.

Taip pat man labai svarbu yra praktiškumas ir gera energija. Tikiu, kad daiktai turi gyventi, o ne tūnoti liūdnai kampe.

– Kaip kuriate gerą energiją namuose?

– Man patinka kūrybinė netvarka ir toks geras kokteilis, kai tarpusavyje dera ir nauja, ir sena. Esu pakeitusi daug namų, tad tikiu gera namų energija, kurią kuriame kiekvienas asmeniškai. Kai kurie dalykai keliauja visur su manimi – tam tikros atminimo dovanėlės, o pats svarbiausias dalykas – nuotraukos, jų turiu labai daug.

Namuose turime didelį veidrodį, kuris su mumis jau turbūt penkiolika metų. Jis atkeliavo iš Londono. Man labai svarbu namuose pasistatyti didelį stalą ir kelis didelius, masyvius daiktus.

Kuomet kraustėmės iš Londono į Vilnių užsisakėme didžiulį stalą, kuris iš pradžių stovėjo namuose, tačiau po to iškeliavo į kulinarijos studiją. Manau, kad ten jis reikalingas labiau.
Man patinka namai, kuriuose yra šiek tiek netvarkos – tokie, kuriuose daug detalių ir su jomis atkeliavusių istorijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)