Andrius Pauliukevičius, populiarus treneris ir sportininkas, aiškina, dėl kokių 5 priežasčių alkoholio vartojimą turėtų riboti kiekvienas, siekiantis gražaus kūno, stipraus raumenyno ir fizinio pajėgumo.

Knygų apie sveiką ir gražų kūną autorius sako, kad alkoholio vartojimas bet kuriuo atveju ir bet kokiais kiekiais yra tik žalingas ir čia negali būti jokių kompromisų: „Pats kvailiausias su alkoholio vartojimu susijęs dalykas yra prieš susipilant stiklinę nuodų pasakyti „Į sveikatą“. Tai yra tas pats, kas mašina įsibėgėti iki 200 kilometrų per valandą greičio ir daužtis į sieną, rėkiant: „Už saugų greitį!“

Treneris priduria, kad pats visai negeria, nes jam nepatinka alkoholio poveikis.

Jis pateikia 5 priežastis, kurios aktualios sportuojantiems ar besirūpinantiems savo kūno formomis ir sveikata žmonėmis.

Baltymų sintezė: plytos jūsų raumenims

Baltymų sintezė yra procesas, kai iš maisto gaunamus baltymus kūnas verčia raumenimis.

„Atlikus bandymus su žiurkėmis paaiškėjo, kad, vartojant alkoholį, baltymų pasisavinimas sumažėja 25 procentais. Atlikti tyrimai su geriančiais alų žmonėmis parodė, kad alus sumažina baltymų pasisavinimą 7 procentais. Taigi, šis skaičius priklauso nuo paties alkoholio kiekio ir tai gali trukti iki kelių parų“, – aiškina asmeninis treneris.

Dar blogiau, pasak pašnekovo, yra tai, kad baltymų pasisavinimas labiausiai sumažėja II tipo raumenų skaidulose, kurios labiausiai ir lemia raumenų apimtis ir jų jėgą. Todėl blogiausias dalykas yra vartoti alkoholį treniruočių dieną, tai yra, penktadienį atlikti treniruotę ir eiti į barą, nes šeštadienį ir sekmadienį, kuomet tas raumuo turėtų atsistatinėti ir augti, jis to nedaro.

Kuras kiekvieno vyro varikliui

Testosteronas – vyriškas anabolinis hormonas. Jis lemia raumenų jėgos ir masės augimą, nuo jo priklauso riebalų deginimo efektyvumas, lytinis potraukis, nuotaika, vyriškas elgesys – noras būti geriausiu savo srityje.

„Jei Jums užtenka būti vienu iš daugelio, tiesiog kolektyvo dalimi, bet ne lyderiu, ne vadovu, ne savininku, Jūs greičiausiai natūraliai turite ir mažesnį testosterono lygį“, – aiškina kultūristas.

Alkoholis mažina testosterono išsiskyrimą. Beje, darbas su svoriais skatina testosterono išsiskyrimą, nes jis reikalingas raumenų skaidulų atsistatymui ir augimui po to, kai jos buvo traumuotos treniruotės metu. Todėl natūralus kultūrizmas labai teigiamai veikia vyro potenciją ir visa sveikatą, sako treneris: „Tad geriantys ir sakantys, kad kilnojantys svorius turi problemų lovoje, yra neteisūs ir tai galima įrodyti moksliškai.“

Šio hormono veikla aktuali ne tik vyrams, bet ir moterims.

„Alkoholis ne tik sumažina testosterono išsiskyrimą, bet taip pat kelia moteriško hormono estrogeno bei streso hormono kortizolio lygį. Estrogenas lemia riebalų kaupimąsi moterišku pavidalu – ant šlaunų ir klubų, o kortizolis ardo raumenis ir taip pat kaupia riebalus“, – sako A. Pauliukevičius.

Liesas ar raumeningas: augimo hormono svarba

„Kaip ir testosteronas, augimo hormonas gerina baltymų pasisavinimą, padeda deginti riebalus, todėl norisi, kad organizmas jo kuo daugiau išskirtų“, – kalba pašnekovas.

Daugiausiai augimo hormono išsiskiria miegant, tačiau po alkoholio vartojimo, nepaisant to, kad atrodo, lengviau užmiegate, tačiau miego kokybė būna prastesnė, augimo hormono išsiskyrimas būna užslopintas, aiškina kultūristas ir priduria, kad alkoholis taip pat kelia raumenų augimą stabdančio miostatino lygį, todėl tai ypač aktualu norintiems iš liesų ir paliegusių tapti dideliais ir raumeningais.

Skysčių balansas ir nuovargis

Alkoholis veikia kaip diuretikas, o organizmui praradus bent 2 proc. skysčių, mažėja raumenų jėga, greičiau pasireiškia nuovargis, sako treneris. Skysčių trūkumas taip pat lemia didesnį alkio jausmą ir tai svarbu žinoti norintiems deginti riebalus.

Po alkoholio vartojimo skysčiai turi būti atstatomi ir tam netinka kofeino turintys gėrimai, nes jie taip pat juos šalina.

Alkoholio vartojimas taip pat trukdo raumenims kaupti glikogeną, dėl to kelias treniruotes po to raumenys pavargsta greičiau. Be to, priduria A. Pauliukevičius, alkoholis neigiamai veikia be tik jėgos, bet ir aerobines treniruotes: „Alkoholis didina kraujo spaudimą ir pulsą, ir taip sukurdamas papildomą stresą. Tad tokiomis aplinkybėmis aerobinis krūvis dar labiau ir greičiau ją išvargins.“

Riebalų kaupimas

„Kalbant labai tiksliai, alkoholis, kaip ir baltymai, nėra lengvai verčiami kūno riebalais, tačiau jis naudojamas kaip energija ir duoda signalą, kad nereikia deginti angliavandenių ir riebalų. Todėl alkoholis labiau stabdo riebalų deginimą, nei lemia jų kaupimąsi. Tačiau iškraipo valgymo įpročius ir kaip išgėrę žmonės ima kalbėti tai, ko nesakytų blaivūs, taip išgėrę ima valgyti, kaip nevalgo blaivūs“, – aiškina knygų apie tobulą kūną autorius.

Kaip keičiasi valgymas, priklauso nuo to, koks alkoholis buvo vartotas. Pasak trenerio, mažiausiai apetitą kelia alus ir baltas vynas, daugiau – raudonas vynas ir labiausiai – stiprūs gėrimai ir kokteiliai. Tačiau bet kokio alkoholio vartojimas išbalansuoja hormonų veiklą, mažina melatonino išsiskyrimą, o tai kenkia miego kokybei ir augimo hormono išsiskyrimui, todėl tai iššaukia potraukį saldžiam ir greitam maistui ir lemia riebalų kaupimąsi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)