LRT RADIJO klausytoja Janina iš Vilniaus teiraujasi, kaip atsikratyti baisių parazitų, kurie kankinti augalus pradeda dar pavasarį.

„Turiu juodųjų serbentų krūmus, kuriuos pavasarį apipuola kažkokie amarai ir sutraukia jų pirmuosius augliukus. Bandžiau pirkti „Žaliąjį“ muilą, bet nieko nepadėjo. Gal ne tuo laiku purškiau, gal ne tomis priemonėmis. Prašau, padėkite atsikratyti baisių parazitų“, – kreipiasi klausytoja.

Sodininkystės ir daržininkystės instituto augalų apsaugos laboratorijos vedėja A. Valiuškaitė sako, kad, jeigu anksti pavasarį serbentų viršūnėlės susitraukusios, tai gali būti dėl keleto priežasčių. Kaip teigia specialistė, amarai yra dideli kenkėjai ir ryškiai matosi. Juos, kaip ir paprastąją voratinklinę erkę, sunaikinti padės „Žaliasis“ kalio muilas.

„Taip pat tai gali būti ir gluosninis amaras. Jis yra šviesiai gelsvas už įprastinį amarą ženkliai smulkesnis ir ne taip ryškiai matosi. Jis sutraukia lapelius. Augintojai reikėjo išbandyti, jeigu mėgėjams dar yra leidžiama, topazą ar topą, kaip žmonės mėgsta vadinti, mišinyje su „Žaliuoju“ kalio muilu. Efektas tikrai turėtų būti“, – pataria A. Valiuškaitė.

Serbentų krūmus taip pat puola lapinis gumbauodis. Jeigu tai yra ši priežastis, specialistė pataria, reikia serbentus pirmą kartą purkšti insekticidais tuoj po žydėjimo, o vėlyvus serbentus ir prieš pat žydėjimą.

Norint šią ligą pažinti, anksti ryte reikia pajudinti krūmą, iš jo turėtų išskristi daug uodų. Tai gali būti paprasti uodai ir labai smulkūs kenkėjai. Anot A. Valiuškaitės, su šiuo kenkėju ne taip paprasta susitvarkyti.

Taip pat anksti pavasarį serbentai gali užsikrėsti pumpurine erkute, nuo kurios pumpurai išbrinksta. Specialistė pataria tokias šakas kuo greičiau išpjaustyti ir kaip galima greičiau sunaikinti su ugnimi.

„Su amarais paprasčiau, juos reikia tik pastebėti ir [apsaugančią priemonę] purkšti iš apačios į viršų tam, kad produktas pasiektų apatinę lapo pusę, kadangi visi čiulpiantieji amarai, erkės gyvena lapo apačioje“, – sako A. Valiuškaitė.