Šedijoje gyvenantis V. Margis karpių žūkle susidomėjo prieš maždaug 5 metus, tad grįžęs į gimtinę čiumpa karpinę įrangą ir leikia prie įvairiausių šiomis žuvimis garsėjančių vandens telkinių. Praėjusią savaitę meškeres jis buvo užmetes Tauragėje, Gintauto Valučio tvenkinyje. Čia ir užkibo rekordinis karpis.

„Man labai pasisekė, puiki buvo žūklė. Labai malonu, kai tau priklauso šalies rekordas. Kita vertus, nemanau, kad jis labai ilgai išsilaikys. Spėčiau, kad jau kitais ar dar kitais metais gali būti sugautas ir didesnis karpis”, - kalbėdamas su portalu KABLYS.lt svarstė V. Margis.

- Kaip vyko kova su žuvimi? Ar iškart supratote, kad kitame valo gale – neeilinis karpis? - KABLYS.lt paklausė V. Margio.

- Tiesą sakant, kova nebuvo labai sudėtinga. Visas traukimas užtruko apie 20-30 minučių, pusę kelio karpis plaukė gana ramiai. Maniau, kad bus eilinė, maždaug 20 kilogramų sverianti žuvis. Ir tik prisitraukęs bei pamatęs jos dydį supratau, kad bus daugiau.

- 20 kilogramų sverianti žuvis – jums eilinis laimikis?

- Na, taip, tai nėra mažai, bet karpininkų pasaulyje tokios žuvys nėra kažkas ypatingo. 18-20 kilogramų karpių pagaunu kone kiekvieną žvejybą. Šįkart pasiekė sugauti gerokai didesnę. Kai pasvėrėme karpį, iš pradžių pamaniau, jog svarstyklės sugedo, rodo neteisingai. Pasiskolinome svarstykles iš šalia gaudžiusių karpininkų, jos parodė tą patį. Tik tada jau patikėjau, jog rankose laikau didžiausią Lietuvoje sugautą karpį.

- Ar rekordinis karpis tądien buvo vienintelė žuvis?

- Ne, tą dieną iš viso turėjau 12 kibimų. Dešimt „išvažiavimų” buvo tušti, o du sėkmingi. Be rekordinės žuvies, tądien dar pavyko ištraukti 17,4 kilogramo karpį.

- Gal atskleisite, kuo jaukinote ir kokiais masalais viliojote karpius?

- Jauko pagrindą sudarė kukurūzai ir šutintos kanapių sėklos bei šiek tiek baltyminių kukulių. O masalui aš paprastai naudoju Renaldo Marčiukaičio kompanijos „Renmar baits” baltyminius kukulius. Šįkart suveikė „shellfish” aromato baltyminis kukulis.

- Kaip manote, ar ilgai jūsų rekordas išsilaikys?

- Manau, kad neilgai. Spėčiau, kad jau kitais ar bent dar kitais metais bus sugautas didesnis karpis. Manau, kad ir tame pačiame Tauragės tvenkinyje gali gyventi bent kelios didesnės žuvys, kurios kasmet dar paauga. Galų gale, maniškis karpis gali dar prisiauginti svorio ir vėl kam nors užkibti. Žinoma, mūsų šalis ne Ispanija ar Italija, kur klimato ir vandens telkinių sąlygos karpiams leidžia pasiekti 40 kilogramų ir didesnį svorį. Manau, kad Lietuvoje yra visiškai realu sužvejoti apie 30 kilogramų sveriančią žuvį.

- Gaudote tik karpius ar žvejojate ir kitais būdais?

- Kadangi gyvenu ir dirbu Švedijoje, viso laiko karpiams skirti neišeina. Tik Švedijos pietuose yra tvenkinių, kuriuose gyvena karpiai, bet ten žuvys mažos, daugiausiai 12 kilogramų. Tad Švedijoje daugiausia spiningauju. O grįžęs į Lietuvą gaudau karpius. Karpiams per metus skiriu 100-120 valandų, t.y. tik maždaug šešios žūklės. Tai nėra daug, tad man tikrai pasisekė, kad sugavau šią žuvį.