Trumpiausias pilnametražis Ch. Nolano filmas

„Warner Brothers“ patvirtino, jog filmas bus trumpiausias Ch. Nolano pilno metro filmas nuo jo debiutinės juostos „The Following“. Pastarasis buvo vienos valandos ir 9 minučių ilgio, o „Diunkerko“ trukmė – valanda ir 47 minutės.

„Man atrodo, kad tai – tik privalumas žiūrovams. Aš ir pats negaliu iškęsti ilgų filmų, imu žiovauti, muistytis. Ypač susinervinu, kai aiškiai matau, jog juosta dirbtinai ištempta. „Diunkerkas“ – ne apie tai. Atėję į kino teatrą net nepajusite, kaip prabėgs valanda ir 47 minutės ir tai bus prasmingiausiai praleistas laikas“, – sako Ch. Nolanas.

Tai nėra filmas apie karą

Nors veiksmas vyksta Antrojo Pasaulinio karo metu, tačiau pats režisierius pabrėžia, jog pagrindinė mintis filme sukasi ne apie karą.

„Tai drama apie išsigelbėjimą. Taip, joje bus kraujo ir mūšio scenų, tačiau norėčiau, kad žiūrovai įžvelgtų gilesnius dalykus“, – interviu sakė trijų „Oskarų“ nominantas.

Juosta pasakoja tris istorijas vienu metu

Ch. Nolanas pasižymi savitais istorijos pasakojimo būdais ir „Diunkerkas“ nebus išimtis.

„Filme istorija bus pasakojama trimis skirtingais kampais. Iš oro (lėktuvų), žemės (paplūdimio) ir vandens. Kareiviams tai truko labai skirtingą laiko tarpą: paplūdimyje veiksmas vyko savaitę, vandenyje - maksimum vieną dieną, o lėktuvu skristi truko valandą. Tai, kaip visa tai sudėti į filmą ir buvo pagrindinė bei sunkiausia užduotis“, – neslėpė Ch. Nolanas.

Filmą įkvėpė 11 kitų filmų

Ch. Nolanas pasakoja, jog kurdamas „Diunkerką“, įkvėpimo ieškojo žiūrėdamas 11 filmų, tarp kurių buvo kelios karinės dramos, Alfredo Hitchcocko juostos, trileris „Greitis“, Tony Scotto traukinių drama „Nevaldoma grėsmė“.

Istorija pasakojama esamuoju laiku

„Nesitikėkite grįžimų mintimis į praeitį ir kažkokių graudulingų karių prisiminimų, kurie iškyla žiūrint į vieną tašką. Viskas vyksta čia ir dabar. Tai leidžia geriau patirti Antrojo pasaulinio karo košmarą ir pačiam žiūrovui tapti siužeto dalimi“, – savo sumanymą atskleidė Ch. Nolanas.

75 proc. filmo nufilmuota IMAX kameromis

Kadangi IMAX kameros, kai įsijungia, skleidžia nemažą garsą, Ch. Nolanas jomis filmavo tik masines scenas. Intymesnėms scenoms ar dialogams (kurių, beje, filme vos keletas), teko naudoti įprastą techniką.

Tikslas nebuvo sukurti juostą istorijos pamokoms

„Vienintelis mano tikslas buvo padaryti taip, kad žiūrovas nuo pat pirmos minutės imtų galvoti: ar jiems pavyks ištrūkti?“, – pristatydamas „Diunkerką“ intrigavo Ch. Nolanas.

Diunkerko apsuptis ir gelbėjimo operacija „Dinamo“ – vienas herojiškiausių ir žiauriausių Antrojo pasaulinio karo istorijos puslapių. 1940 m. gegužės pabaigoje Belgijos miesto Diunkerko paplūdimiuose Vokietijos kariuomenė apsupo Sąjungininkų pajėgas, sudarytas iš britų, prancūzų, kanadiečių, lenkų, belgų ir olandų karių. Gelbėjimo operacijos „Dinamo“ metu nuo gegužės 26 iki birželio 4 dienos iš Diunkirko pavyko evakuoti 338 226 karius. Tačiau per nacių oro ataką taip pat buvo išžudyta apie 290 000 prancūzų ir apie 68 000 britų kareivių – neskaitant kitų Sąjungininkų aukų bei daugiau nei tūkstančio žuvusių civilių.

„Mūšyje dalyvavusiems kariams tai buvo itin sudėtinga patirtis, nors pati istorija atrodo paprasta ir aiški. Tai ir laikiau didžiausiu iššūkiu ir šią dramą vadinu labiausiai eksperimentiniu filmu iš visų mano sukurtų. Diunkerko kova buvo viena pagrindinių Antrojo Pasaulinio karo ašių“, – teigia 46-erių režisierius.

Karinė veiksmo drama „Diunkerkas“ Lietuvos didžiuosiuose ekranuose startuos jau liepos 21 dieną.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)