Apie didžiausias merginų ir moterų daromas klaidas pasakoja Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro Kosmetikos skyriaus vedėja Jūratė Jocienė.

Ragina kreipti dėmesį į kosmetikos galiojimo datą

J. Jocienė tikina, kad į kosmetikos galiojimo datą dažnai numojama ranka, tačiau tai gali atnešti žalingų odos sveikatai padarinių.

„Gamintojas, pagal tam tikrus testus ir ingredientus, tiksliai nustato galiojimo pabaigos datą. Jeigu produktas galioja iki, tarkime, gruodžio mėnesio, tiek tas produktas ir galioja. Mūsų moterys ir merginos galvoja, kad nieko blogo neatsitiks, jeigu kosmetiką naudos ir po tos datos. Bet tai yra labai nesveika mūsų odai, nes ingredientai garuoja, jie skleidžia ir kvapą ir kitas medžiagas, kurios kenkia mūsų akims, blakstienoms, vokams.

Vienareikšmiškai sakau, kad galiojimo laikas yra parenkamas neatsitiktinai. Jis parenkamas pagal tam tikrus parametrus, kriterijus“, – aiškina J. Jocienė.

Specialistės teigimu, pasibaigusių galioti produktų vartojimas gali iššaukti įvairias alergines odos reakcijas. „Šiuo metu jų ypač daugėja, nes žmonės dažnai perka pigesnę, iš kažkur atsisiųstą kosmetiką.

Alerginės reakcijos padažnėja naudojant priemones akių srityje, nes tai yra labai jautrus mūsų organas, jis labai jautriai reaguoja į įvairius veiksnius. Kad ir tušas. Atrodo, ryte pasidažei, vakare nusivalei. Tačiau, visą dieną ant blakstienų esant nekokybiškam tušo produktui, akys reaguoja“, – sako J. Jocienė.

Taip pat, anot Kosmetikos skyriaus vedėjos, pasibaigusios galioti kosmetikos naudojimas gali lemti tai, kad blakstienos pradeda byrėti, retėti.

J. Jocienė taip pat nerekomenduoja eiti miegoti nenusivalius makiažo. Pasak jos, nenuvalyti tušo ar kitų priemonių likučiai neleidžia odai kvėpuoti, atsigauti po dienos, praleistos padengus ją makiažu.

Valyti būtina ne tik odą

Specialistės žodžiais, moterys dažnai neplauna šepetėlių, kempinių, naudojamų užtepti kosmetikai ant veido. Anot jos, didžioji dalis profesionalų tai daro po kiekvieno atlikto veiksmo.

„Lygiai taip pat ir mes privalome savo namuose nelaikyti šepetėlių nevalytų mėnesių mėnesiais. Juose kaupiasi bakterijos, virusai, dulkės, kiti aplinkos teršalai. Juk viskas nusėda ant šepetėlio plaukelių ir su kosmetikos produktu tas bakterijas užtepame ant savo odos. Kiekvieną dieną po pasidažymo priemonės turi būti paliktos tvarkingos. Tam yra specialūs produktai, priemonės, skirtos plauti įrankiams. Jos nėra brangios, bet privalomos“, – sako J. Jocienė.

Ji teigia dažnai girdinti skundus, kad merginų odą alergizuoja kosmetika. „Tačiau ne vien tik kosmetika alergizuoja mūsų odą, tai gali būti ir tos priemonės, su kuriomis mes dirbame. Jeigu mergina daro sau makiažą ir mėnesį neplauna kempinėlės, tai įsivaizduokime, kas joje vyksta. Reikėtų mokyti jaunus žmones, kad higiena turi būti palaikoma labai atsakingai“, – sako.

Priauginamų blakstienų nešioti mėnesiais – nevalia

J. Jocienė taip pat kalba, kad priauginamos blakstienos taip pat yra žalingos akių sveikatai. Anot specialistės, jos negali būti nešiojamos ilgą laiko tarpą.

„Reikia leisti akies obuoliui, vokui pailsėti. Atkreipkite dėmesį, kad didžioji dalis merginų su didelėmis blakstienomis būna tarsi prisimerkusios. Tai rodo, kad vokas yra apsunkinamas. Tai mūsų akiai nepriduota nei blizgesio, nei žvilgesio, nei sveikatos.

Priauginamas blakstienas kartas nuo karto reikia nusiimti, pamaitinti tiek viršutinį, tiek apatinį voką. Nemaža dalis merginų susiduria su problema, kad natūralios blakstienos trumpiau auga, jos pašviesėja, neįgauna sveiko įvaizdžio.

Taip atsitinka vien tik dėl to, kad jos yra nuvargintos. Folikulas, kuris yra blakstienos augimo taške, taip pat yra varginamas. Akys pasidaro jautrios, sausėja, prireikia dirbtinių ašarų tam, kad akis mes atgaivintumėme“, – aiškina.

J. Jocienė rekomenduoja priauginamas blakstienas nešioti daugiausiai savaitę, dvi. Tačiau ir nešiojimo metu jos turi būti kruopščiai valomos. Specialistė, priauginamų blakstienų nešiojimo metu, taip pat rekomenduoja nenaudoti riebių akių kremų.

Neišbandytos kosmetikos naudojimas

Dar viena klaida, anot Kosmetikos skyriaus vedėjos, yra neišbandytų produktų tepimas tiesiai ant veido. „Dažnai pasitaiko atvejų, kad kosmetikoje yra medžiagų, kurių mūsų oda netoleruoja – atsiranda paraudimai, dermatitas, kitos anomalijos“, – įspėja.

J. Jocienė sako, kad pirmiausiai naujai įsigytą kosmetiką pravartu išbandyti mažiau matomose jautriose kūno vietose: ant dilbio, prie kaklo. Jeigu pastebima neįprasta odos reakcija, priemonės naudoti nerekomenduojama.

„Visą laiką sakau, kad negalima bet ko ir bet kaip tepti ant savo odos. Ji yra brangi, gerai matoma, todėl visą laiką reikią ją saugoti, branginti ir taip išlaikysime ją gražią“, – pasakoja.

Specialistė sako, kad kosmetikos produktus reikia rinktis atsakingai, mat į Lietuvą dažnai atkeliauja nepatikrinta kosmetika, kuri gali būti žalinga. „Pasiūla yra didžiulė. Geriausia rinktis profesionalias kosmetikos linijas, nes tokiu atveju priemonės yra gerai išbandytos. Reikia konsultuotis su profesionaliu kosmetiku, kosmetologu, grožio terapeutu – žmogumi, kuris išmano sudėtį, ingredientus“, – aiškina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)