„Ekonominis bendradarbiavimas, deja, neatrodo gerai. Žinoma, blogiausia situacija istoriniais klausimais. Mūsų žinutė labai aiški: su Bandera į Europą jūs neįžengsite. Kalbame apie tai tiek garsiai, tiek tyliai. Nekartosime dešimtojo dešimtmečio klaidų, kai buvo kilę tam tikrų problemų dėl santykių su Vokietija ir Lietuva. Turiu galvoje lenkų mažumų statusą šiose šalyse. Turėdami tokios patirties mes tvirtai reikalausime iš Ukrainos, kad ši visus reikalus sutvarkytų iki tada, kai Kijevas stovės prie Europos vartų su prašymu dėl narystės,“ – teigė W. Waszczykowskis.

Jis akcentavo, kad nesprendžiant šių klausimų gali susiklostyti situacija, panaši į egzistuojančią Graikijoje ir Makedonijoje. Dėl Graikijos nesutikimo su Makedonijos pavadinimu pastaroji negali įstoti į NATO ir pradėti derybų dėl narystės ES.

Dar W. Waszczykowskis priminė, kad šiuo metu ruošiamasi Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos vizitui į Kijevą, o praėjusiais metais Varšuvoje lankėsi Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ir keli Ukrainos ministrai, taigi galima teigti, kad darbas sprendžiant bendras problemas tęsiamas.

Primename, kad Lenkijos valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ lyderis Jaroslawas Kaczynskis anksčiau taip pat yra pareiškęs, kad Stepano Banderos garbinimas Ukrainoje gali sukliudyti Ukrainos eurointegraciniams siekiams.