Avarijos vietoje Vilniaus RAAD pareigūnai dirbo iki vėlyvos nakties. Paimti nuotekų mėginiai. Atlikus laboratorinius tyrimus paaiškės, kokie teršalai su lietaus nuotekomis tekėjo į Nerį.

Vakar vakare buvo sušauktas Vilniaus m. savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdis. Jame Vilniaus RAAD atstovai įpareigojo „Vilniaus vandenis“ kuo skubiau nutraukti į Nerį plūstančių nuotekų srautą. Kol kas gamtai padaryta žala neaiški. Ją bus galima įvertinti tik kruopščiai ištyrus paimtus nuotekų mėginius.

Preliminariais duomenimis, siurblinės darbas sustojo vakar, apie 11 val. ir į Nerį nevalytos buitinės nuotekos tekėjo beveik pusę paros. Apie 23 val. jau buvo paleistas vienas iš keturių nuotekų trasoje esančių siurblių, pumpuojančių nuotekas į valymo įrenginius.

Nuotekos į Nerį plūdo pusę paros

Vilniaus miesto savivaldybė buvo išplatinusi pranešimą, kuriuo prašė kiek įmanoma sumažinti buitinių nuotekų leidimą į nuotekų sistemą ir nenaudoti buitinės chemijos priemonių: skalbimo ar indų plovimo miltelių ir kt. Upės gatvėje esanti nuotekų siurblinė nuotekas į Vilniaus nuotekų valyklą pumpuoja iš Vilniaus senamiesčio, Žirmūnų, Antakalnio ir Baltupių mikrorajonų.

UAB „Vilniaus vandenys“ atstovai teigė, vandens tiekimo slėgis Vilniaus miesto gyventojams buvo sumažintas iki 20 proc., kad į Nerį patektų kuo mažiau buitinių nuotekų, taip pat tikino, kad sustojus siurblinės darbui, šia trasa tekantys nuotekų srautai buvo nukreipiami į kitas Vilniaus miesto siurblines.