Gido Seano Cody teigimu, dabar į UNESCO paveldą įtrauktus keistos architektūros statinius kūrė pasiturintys pirkliai kalvinistai, savo turtus demonstravę subtiliais būdais.

„Man Amsterdamas įdomus ne tik tuo, kad tai labai gražus miestas, bet ir tuo, kad jo veidą formuoja gyventojai. Čia gyvena žmonių iš viso pasaulio. Tiesą sakant, pagal mieste gyvenančių tautybių skaičių, jis lenkia net Niujorką. Šis miestas palyginti nedidelis, su visais priemiesčiais jame yra apie 1,6 mln. gyventojų, o miesto centre gal kokie 800 tūkst. Čia jautiesi kaip multinacionaliniame mieste, bet jis nedidelis ir jame smagu, gera gyventi“, – pasakoja jau septynerius metus Amsterdame gidaujantis S. Cody.

Dauguma S. Cody ekskursijų prasideda Dam aikštėje, nuo kur ir prasidėjo Amsterdamas. Tryliktame amžiuje vietos žvejai užtvenkė Amstelio upę ir įkūrė čia kaimelį, kurį pavadino Amsterdamu.

Septynioliktajame amžiuje Amsterdamas tapo svarbiausiu tarptautinės prekybos uostu ir nepaprastai suklestėjo. Tuo metu ir buvo iškastas garsusis kanalų žiedas. Pelkynai buvo nusausinti iškasus 165 pusapvalių kanalų sistemą.

Šiandien šis urbanistinis ansamblis įtrauktas į UNESCO saugomo pasaulio kultūros paveldo sąrašą. Namus prie kanalų statėsi turtingi pirkliai. Daugelis jų buvo kalvinistai, todėl pastatų architektūra gana kukli. Turtai būdavo demonstruojami subtilesniais būdais.

„Čia pastatyti namai – labai siauri, bet gana aukšti, o langai – labai dideli. Tais laikais tai buvo būdas pasirodyti, kad esi turtingas“, – pasakoja S. Cody.

Jo teigimu, tiesiog privaloma aplankyti vieną garsiausių Amsterdamo muziejų – „Reichsmuseum“ arba Nacionalinį Nyderlandų muziejų. Jau 1885 ,etais, kai buvo pastatytas, jis buvo „svetingas“ transportui. Šiandien tai – vienintelis muziejus, per kurį galima pervažiuoti dviračiu. Čia saugomi Olandų Aukso amžiaus meistrų – Jano Vermeerio ir Rembrandto – kūriniai.