Taip penktadienį nusprendė Vilniaus miesto apylinkės teismas, 59 metų J. Kriukovą pripažinęs kaltu dėl melagingų parodymų davimo – kriminalinio pasaulio atstovas pareigūnams melavo, kai kalbėjo apie kruviną konfliktą, kuris vos nesibaigė jo mirtimi.

Kriukas buvo nuteistas jau septintąjį kartą savo gyvenime.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teisėjas Ugnius Trumpulis konstatavo, kad buvusi „Vilniaus brigados“ garsenybė melavo teisme, kai davė parodymus apie jį itin sunkiai sužalojusį Pavelą Balynskį, pravarde Pliusas. Jis – itin gerai žinomas sostinėje organizuotų gaujų nusikaltimus tiriantiems pareigūnams.

Už melagingų parodymų davimą teismas J. Kriukovui skyrė 40 parų arešto bausmę, tačiau ją leido atlikti savaitgaliais. Jeigu šių įpareigojimų nuteistasis nesilaikys, teismas galės jį pasiųsti bausmės atlikti bendra tvarka.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad J. Kriukovas dar 2014 m. spalio 14 d., apie 12.30 val. buvo itin sunkiai sužalotas – konflikto metu jam peiliu du kartus į veidą ir kartą į krūtinę dūrė dabar jau šeštą kartą nuteistas P. Balynskis.

Šis dėl nusikaltimo kaltę pripažino iš dalies – pripažino, kad J. Kriukovui, kurį pažinojo nuo 1990-ųjų, dūrė peiliu. Tačiau P. Balynskis aiškino, kad Kriukas jį puolė su lazda, todėl jis iš automobilio pasiėmė peilį tik norėdamas pagąsdinti.

Už šį nusikaltimą P. Balynskiui teismas skyrė penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Tačiau nagrinėjant bylą teisme nukentėjusiuoju pripažintas J. Kriukovas kategoriškai aiškino, kad tuo metu, kai buvo sužalotas, P. Balynskio nebuvo, o jį esą užpuolė nepažįstamų vyrų grupuotė. Tokios jo versijos nepalaikė net sugyventinė, kurios vadovaujamoje bendrovėje Kriukas dirba vadybininku – moteris ne kartą per apklausas nurodė, kad konflikte Rudaminos g. dalyvavo tik J. Kriukovas ir P. Balynskis, o jokių pašalinių asmenų daugiau nebuvo. Tai nurodė ir vienas vyras, vos mirtimi nepasibaigusias grumtynes atsitiktinai matęs pro savo namų langą.

Dėl ko tarp nusikalstamo pasaulio atstovų kilo konfliktas, pareigūnams taip ir nepavyko išsiaiškinti – nei Kriukas, nei Pliusas į tyrėjų klausimus nepanoro atsakinėti. Tačiau pareigūnai nustatė, kad prieš kruviną konfliktą J. Kriukovas iš savo mobiliojo ryšio telefono P. Balynskiui buvo išsiuntęs SMS žinutę: „Žinau, kas padegė, žinau, kas parodė, kur gyvenu. Laukiate?“.

Be to, prieš J. Kriukovo sužalojimą vyrų vairuojami automobiliai atsitiktinai buvo prasilenkę sostinės centre.

J. Kriukovas daug metų gerai žinomas Vilniaus pareigūnams – šis kultūristas daug kartų suiminėtas, teistas. Su „Vilniaus brigada“ sietas Kriukas itin išgarsėjo dar 1996 m., kai buvo kėsinamasi jį susprogdinti.

Pirmas pasikėsinimas visiškai nepavyko – bomba atsikabino nuo Kriuko automobilio.

Antras bandymas buvo sėkmingesnis – Geležinkelio gatve važiavusį J. Kriukovo automobilį bomba suniokojo, Kriukui buvo beveik nuplėšta koja (medikams pavyko ją išgelbėti). Kriuko laimei, sprogimo metu netoliese buvo tuometinis Vilniaus kriminalinės policijos viršininkas Antonis Mikulskis, kuris puolė į pagalbą – laikė užspaudęs didžiulę žaizdą, kol atvažiavo greitoji pagalba (ji atvyko tik po 40 minučių).