„Statistika rodo, kad dažniausiai kelionėse suserga dvimečiai ir šešiamečiai. Patys mažiausi keliautojai yra ne tokie atsparūs ligoms ir paprastai stipriau reaguoja į pasikeitusias klimato sąlygas. Vidutinė atlyginta žala už keliaujančių dvimečių ligas praėjusių metų vasaros laikotarpiu daugiau nei dvigubai viršijo vidutinę kelionių draudimo išmoką. Kita daugiausia kelionėse nukenčianti vaikų amžiaus grupė – priešmokyklinukai. Jiems dažniau būdingos traumos ir sužalojimai“, – pranešime spaudai sakė draudimo bendrovės „Gjensidige“ Kelionių ir asmens žalų skyriaus vyresnysis ekspertas Vytautas Endrijaitis.

Pasak jo, vaikų sveikatos problemos dažniausiai užklumpa Turkijos, Bulgarijos ir kituose Lietuvos šeimų pamėgtuose kurortuose: „Trečdalį vaikų susirgimų užsienyje sudaro gastroenteritai – diagnozė, pasireiškianti viduriavimu, vėmimu ir karščiavimu. Penktadalis kelionėse praėjusių metų vasarą užfiksuotų ligų yra tonzilitai, bronchitai ir kvėpavimo takų infekcijos. Dažnai vaikus užsienyje užklumpa dermatitai ar ūmios alerginės reakcijos“.

Nelaimingi atsitikimai užsienyje tokie patys dažni kaip ir vaikų ligos. Vyrauja traumos prie baseino, jūros ežių įdūrimai, vabzdžių įkandimai, riešo kaulų ir stipinkaulio lūžiai. Taip pat dažnai į šiltuosius kraštus nuvykę vaikai patiria šilumos smūgius arba perkaitimą saulėje. Žaidžiant ar nukritus fiksuojami galūnių sumušimai, išnirimai ir minkštųjų audinių sužalojimai.

Egzotinėse šalyse tėvai turi būti pasirengę įvairiems netikėtumams. „Pastebime, kad Tailande fiksuojami beždžionių įkandimai, Raudonojoje jūroje dažni medūzų nudeginimai. Vaikams visada smalsu pažinti iki tol nematytus gyvus objektus, tačiau tokie nuotykiai kartais pasibaigia žaizdos siuvimu, vaistais nuo pasiutligės ar odos nudegimo ir pakartotiniais vizitais pas gydytoją“, – įspėja kelionės draudimo žalų ekspertas.

Jo teigimu, išskirtinė diagnozė keliaujant yra vėjaraupiai. „Šia liga sergančių vaikų oro bendrovės gali nepriimti į lėktuvus, todėl skrydis prarandamas, atsiranda papildomos pragyvenimo išlaidos ir bilietų keitimo klausimas. Šiuos dalykus išsprendžiame ir atlyginame 5 parų pragyvenimo išlaidas apdraustajam vaikui ir jį lydinčiam šeimos nariui bei du lėktuvo bilietus namo“, – sakė V. Endrijaitis.

Taip pat pasitaiko atvejų, kai užsienyje stipriai susižeidžia ar patenka į ligoninę kartu su mažamečiu vaiku atostogaujantis vienintelis suaugęs keliautojas. Tokiais atvejais iš Lietuvos tenka operatyviai skraidinti kitą šeimos narį, kuris pasirūpintų be suaugusiųjų priežiūros likusiu vaiku.

Draudimo bendrovės duomenimis, beveik pusė visų vaikų susirgimų yra fiksuojama Turkijoje, trečdalis – Bulgarijoje, šiek tiek mažiau Egipte, Graikijoje ir Ispanijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)