Savo naująją politiką Kubos atžvilgiu D. Trumpas išdėstys kalboje, kurią pasakys Majamyje. Joje bus atsisakyta kai kurių buvusio JAV prezidento Baracko Obamos politikos šios šalies atžvilgiu nuostatų, priimtų po 2014-aisiais tarp šių Šaltojo karo laikų priešių įvykusio diplomatinio proveržio.

Įgyvendindamas savo rinkimų pažadą būti griežtesniam Havanos atžvilgiu, D. Trumpas kalbės apie griežtesnį jau egzistuojančio draudimo JAV gyventojams lankytis Kuboje turistiniais tikslais taikymą ir apie siekį neleisti, kad JAV doleriais būtų finansuojama, kaip teigia naujoji prezidento administracija, represinė kariuomenės dominuojama Kubos vyriausybė.

Remiantis naujosiomis nuostatomis, JAV verslams bus draudžiama sudaryti sandorius su Ginkluotųjų pajėgų verslo įmonių grupe (GAESA) - visuose ekonomikos sektoriuose veikiančiu konglomeratu. Tačiau išimtys bus taikomos su oro ir jūrų transportu susijusioms bendrovėms, sakė pareigūnai. Iš esmės, tai apgins šiuo metu salą aptarnaujančių JAV oro linijų ir kruizų bendrovių interesus.

Tačiau D. Trumpas neketina Kuboje uždaryti JAV ambasadų ar nutraukti 2015-aisiais metais, po daugiau kaip pusę amžiaus vyravusių priešiškų santykių, atnaujintus diplomatinius santykius, tikino JAV pareigūnai.

Jis taip pat paliks galioti kai kurias kitas B. Obamos įgyvendintas apčiuopiamas priemones, pavyzdžiui, atnaujintus tiesioginius komercinius skrydžius tarp JAV ir Kubos. Vis dėlto daugiau suvaržymų žadanti naujoji JAV politika, panašu, apskritai pablogins naujai užsimezgusius ekonominius šalių santykius.

Tačiau vienas Baltųjų rūmų pareigūnas patikino, kad JAV administracija nesiekia sužlugdyti jau galiojančių verslo sandorių, tokių kaip prezidentaujant B. Obamai bendrovės „Starwood Hotels“, kuri priklauso viešbučių tinklui „Marriott International Inc“, pasiektas susitarimas valdyti istorinį Havanos viešbutį.

Be to, neplanuojama atnaujinti ir B. Obamos panaikinto apribojimo, nustačiusio, kokį kiekį garsiųjų Kubos romo ir cigarų JAV gyventojai gali atsivežti namo asmeniniam naudojimui, sakė pareigūnas.

Taigi panašu, kad nors šie pokyčiai ir palies nemažai sričių, jų mastas nebus toks platus kaip baimintasi.