Ukraina yra viena iš mūsų tikslinių eksporto rinkų. Bendradarbiavimas auga ir turizmo srityje, ypač proveržio tikimasi įsigaliojus beviziam režimui. Esame valstybės partnerės, todėl siekiame visokeriopai stiprinti bendradarbiavimą tiek valstybiniu, tiek ir ekspertų lygiu ir pasidalyti savo gerąja praktika su struktūrines reformas vykdančia ir integruotis į Europos Sąjungą siekiančia Ukraina“, – sako ūkio ministras M. Sinkevičius.

Per posėdį šalys spręs, kaip padidinti dvišalės prekybos apyvartą ir pritraukti daugiau investicijų. Lietuvos ir Ukrainos atstovai taip pat aptars energetikos sektoriaus reformą Ukrainoje. Pirmą kartą komisijos posėdyje bus svarstomi bendradarbiavimo kosmoso srityje klausimai.

Posėdyje bus tariamasi, kaip geriau pasinaudoti logistikos pranašumais ir padidinti krovinių pervežimo tarp Lietuvos ir Ukrainos mastą. Konteinerinis traukinys „Vikingas“ ženkliai prisidėtų prie augančio krovinių pervežimo.

Per posėdį taip pat bus aptariami tarptautinės finansinės, techninės ir humanitarinės pagalbos Ukrainai klausimai. Lietuva pasidalins savo gerąja patirtimi su partneriais Ukrainoje, kur vykdomos struktūrinės reformos siekiant integruotis į Europos Sąjungą.

Lietuvos ir Ukrainos atstovai taip pat diskutuos socialinės ir sveikatos apsaugos, žemės ūkio, metrologijos ir standartizacijos, turizmo, sienų apsaugos klausimais.

Lietuvos ir Ukrainos TVK įkurta 2003 m. siekiant vystyti šalių bendradarbiavimą. Paskutinis – 16-asis – Lietuvos ir Ukrainos TVK posėdis įvyko Odesoje 2015 m. birželio mėnesį.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2016 m. tarp daugiau kaip 190 Lietuvos prekybos partnerių Ukraina pagal prekybos apyvartą buvo 18-oje pozicijoje, pagal prekių eksportą – 13-oje, o pagal importą - 23 pozicijoje. 2016 m. prekybos tarp abiejų šalių apyvarta sudarė 809,5 mln. eurų (1,7 proc. visos Lietuvos užsienio prekybos apyvartos).

Nuo 2010 m. iki 2016 m. pabaigos Lietuvoje sukauptų Ukrainos tiesioginių užsienio investicijų (TUI) vertė padidėjo 37,4 procento. Pagrindinės Ukrainos investicijos tenka šiems sektoriams: privataus nekilnojamojo turto įsigijimo ir pardavimo (11,7 mln. eurų), didmeninės ir mažmeninės prekybos (5,3 mln. eurų) bei maisto produktų, gėrimų ir tabako gamybos (4,9 mln. eurų).

Ukrainoje nuo 2010 m. iki 2016 m. pabaigos sukauptos Lietuvos investicijos sumažėjo 80 proc. ir 2016 m. pabaigoje sudarė 19,4 mln. eurų, t. y. 0,9 proc. visų šalies investicijų užsienyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)