Turizmo ekspertas, keliautojas, VšĮ „Terra Publica“ projektų vadovas Vytautas Kandrotas atrinko ir pasiūlė 12 idėjų įspūdžiams, kurių keliaudami ankstesniais metais dar nepatyrėte. Komentuodamas šį sezoną atkreipė dėmesį, kad šiemet nėra tiek daug naujienų, kiek jų rinkai buvo pateikiama 2014–2016 metais. Tačiau vis labiau ryškėja konkurencijos stiprėjimas ir prasidedanti aktyvi kova dėl turistų.

„Pastebimas kone kiekvienos savivaldybės siekis pasistatyti savo baseiną ir sporto centrą, turėti dvarą – reprezentacinę erdvę ar turizmo poreikiams pritaikyti ir atverti piliakalnį.

Akivaizdu, kad vien vietos gyventojų srauto šiems objektams išlaikyti ir prižiūrėti ateityje nepakaks, o pritraukti lankytojų iš kitų miestų ir regionų bus sunku. Ir privačiame sektoriuje darosi ankšta. Štai kad ir šalia Pasvalio atidarytas antrasis šalyje dinozaurų parkas, auga keliolika labirintų parkų, nors tik prieš keletą metų pirmąjį kukurūzų labirintą šalia Trakų įrengė entuziastas, padrąsintas televizijos projekto. O pastebimiausia šio sezono naujovė – dygstančios vandenlenčių trasos.

Todėl turi būti stiprinama infrastruktūra, paslaugų kokybė, rinkodaros priemonės. Net miestų šventėse šį pavasarį buvo matomas akivaizdus žmonių pasiskirstymas. Kai vieną savaitgalį keliolikoje Lietuvos miestų vyksta renginiai, laimi tie, kurie pasitelkia išradingumą, pasiūlo įdomesnių, dar nematytų pramogų ir daugiau investuoja į reklamą. Tie patys dėsniai galioja ir lankytinų vietovių veiklos sėkmei.“, – konstatuoja V. Kandrotas.

Kas naujo gražiausiuose Lietuvos kampeliuose šiemet?

Pateikiame 12 šio sezono naujovių, kurias galėsite turiningai ir maloniai išbandyti praleisdami vasaros laisvalaikį Lietuvoje.

Vilnius

Sostinė – gyvas miestas, kuriame nuolat vyksta pokyčių. Viena iš vasaros pradžios naujienų – Vokiečių g. 4 atidarytas „Telia Nemuziejus“. Ką tik atidarytame aukštosiomis technologijomis aprūpintame paviljone 3D efektai, projektoriai, lazeriai ir veidrodžiai nukelia lankytojus į virtualųjį pasaulį. 15-os minučių trukmės seanse devyniomis kalbomis apžvelgiami 700 sostinės metų – nuo pat Gedimino sapno iki šiandieninio Vilniaus veido.

Pajūrio ekspresas

Po pertraukos vėl mėginama atgaivinti keleivių pervežimą geležinkeliu. Tiems, kam atsibodo daugiau nei 300 kilometrų kelionė iš sostinės vis remontuojamomis autostradomis ir savaitgalinės poilsiautojų spūstys, šią vasarą gali pasitarnauti ekspresas iš Vilniaus į Klaipėdą su autobusų jungtimis į Palangą ir Nidą. Nusipirkus bilietą į šį reisą keleiviams nereikės pirkti atskirų bilietų į kurortus. Kretingoje keliautojų lauks autobusas į Palangą, o Klaipėdoje – į Nidą. Kelionė maršrutu Vilnius–Palanga trunka 4 valandas, o pasiekti Nidą užtruks apie 5,5 valandos.

Palanga

Palanga vasaros sezono pradžią paminėjo teatralizuotu rekonstruotos Grafų Tiškevičių alėjos atidarymu. Kartu su 2015 metais pastatyta koncertų sale ir šalia esančiu kurhauzu suformavo patrauklią erdvę J. Basanavičiaus ir Vytauto gatvių pašonėje.

Vasaros pramogų sostine tituluojama Palanga pagaliau atvedė geriamąjį vandenį ir pastatė 8 viešuosius tualetus paplūdimyje. Deja, šią poilsiautojų dešimtmečiais lauktą naujieną tuoj pat apkartino biurokratiniai valdininkų ginčai, ar tie įrenginiai pastatyti teisėtai. Belieka tikėtis, kad nugalės sveikas protas ir šiemet tualetais jau bus leista naudotis.

Druskininkai

Gerokai anksčiau į infrastruktūrą ir paslaugų plėtrą investavęs Druskininkų kurortas dabar mėgaujasi atlikto darbo vaisiais. Poilsiautojų šiame mieste netrūksta visus metus. Šią vasarą turistus nustebins nuomos paslaugų įvairovė. Elektriniai dviračiai ir mopedai, riedžiai ir „storaratės“ transporto priemonės, kurioms kalbininkai dar nesugalvojo pavadinimo. Visa tai tam, kad judėti po miestą būtų patogiau ir ekologiškiau.

Neringa

Padidinus įvažiavimo mokestį, atsiranda vis daugiau paskatų ir galimybių keliauti į Nidą be automobilio. Prieš porą metų pradėjęs kursuoti keltas iš Klaipėdos į Juodkrantę ir Nidą šiemet jau turės konkurentą. Keleivius ir dviratininkus šią vasarą pradeda plukdyti „Kuršių deltos ekspresas“ – iš Šilutės į Nidą ir atgal žadama plaukti kasdien. Tad automobilį galima palikti „žemyne“ ir pasiekti šį nuostabų gamtos kampelį, pasimėgaujant vaizdais plaukiant keltu.

Tam, kad pėstiesiems būtų patogiau judėti pačioje Nidoje, prie jau zujančių po gyvenvietę „tuk-tukų“ šią vasarą prisijungs turistinis traukinukas, kuris poilsiautojus veš paplūdimiu. Preiloje ir Pervalkoje turėtų atsirasti autobusiukai, kurie keleivius nuveš iki jūros. Tai poilsiautojų, ypač šeimų su mažais vaikais, ilgai lauktos paslaugos.

Radailiai

Pernai rudenį Radailiuose, Klaipėdos rajono savivaldybėje, šalia „Dino parko“, atidarytas Apverstas namas, savininkų teigimu, didžiausias toks objektas Europoje. Aukštyn kojomis apverstame name padirbėta iš peties, apgalvotos visos smulkmenos: 270 kv. m ploto, septynių kambarių namas įrengtas šešių asmenų šeimai, sustatyti baldai, parinkti kasdieniai daiktai. Pasivaikščiojimas tokiame name kiekvienam lankytojui sukelia skirtingų potyrių. Kas iš naujo pažvelgia į įprastus, kasdienius dalykus, kas peržengia savo komforto ribas ar išsivaduoja iš kaustančios tvarkos ir įpročių.

Birštonas

Birštonas tampa neatsiejamas nuo padangėje švytinčių oro balionų kupolų. Net ir miesto šventės atidarymas prasideda rytiniu oro balionų skrydžiu ir tradiciniu ugnies paradu vakare. Pasirinkęs ramaus poilsio kurorto kryptį, Birštonas, regis, neprašovė. 2015 metais atidarytas vandens garinimo paviljonas „Druskupis“ ir „Birutės vila“ įtvirtino šias pozicijas.

Nauji traukos taškai „sujungė“ poilsiautojų takus visame mieste, o 2016-2017 m. atidarytos naujos sanatorijos ir viešbučiai itin padidino apgyvendinimo vietų skaičių. Dabar kurorte vienu metu gali ilsėtis beveik 3000 poilsiautojų. Didėjantis turistų srautas leidžia formuotis visoms reikalingoms paslaugoms – atsirado daugiau maitinimo įstaigų, nuomos punktų, vandens ekskursijų. Visą 2017 metų vasaros sezoną iš Kauno į Birštoną turistus Nemunu gabens laivas, tokia kelionė truks 4 valandas.

Trakai

Palanga vadinama vasaros pramogų sostine, o Trakų miestą pelnytai galima tituluoti turizmo karaliumi. Istoriškai turistų dėmesio nestokojantis miestas gyvena tarsi iš rentos, kurią jam suneša garbingai šalies istorijai ir Salos pilies grožiui neabejingi turistai. Smagu, kad Trakų Salos pilis vis dažniau atveriama tarptautinių ir vietinių atlikėjų koncertams. Taip Trakus aplanko ir juos pamėgsta nauja karta. Ir šią vasarą ne kartą Trakų pilį drebins roko muzikos akordai ir įspūdingi fejerverkai – puiki proga išvysti miestą kitomis spalvomis.

Kaunas

Vienas didžiausių įgyvendintų infrastruktūros projektų Kaune – naujos autobusų stoties atidarymas. Per 1,5 metų senosios stoties vietoje iškilo naujas statinys su peronais, parduotuvėmis, maitinimo įstaigomis; sutvarkytos aplinkinės erdvės ir miestui atverta aklagatviu buvusi Girstupio gatvė. Net jei į Kauną atvyksite automobiliu, nepraleiskite progos apžiūrėti moderniausio šalies keleivių transporto mazgo.

Kauno apylinkės

Prie dviejų didžiausių Lietuvos upių įsikūręs regionas kasmet pasiūlo naujų laivybos krypčių.
Viena pagrindinių naujienų – maršrutas iš Kauno marių prieplaukos į Kadagių slėnį ir atgal. 105 vietų laive kelionės metu bus galima įsigyti užkandžių ir gaiviųjų gėrimų, pasinaudoti tualetu. Kadagių slėnyje planuojama pasiūlyti įvairias edukacines programas. Numatoma, kad visa kelionė truks iki 5 valandų.

Dviratininkams bus patrauklu laiveliu persikelti iš Kulautuvos į Zapyškį ir atgal. Taip bus galima patrumpinti maršrutą, nereikės minti iki pat Vilkijos, kur veikia automobilius pergabenantis keltas.
Kurortinių vietovių statusą gavę Kulautuva, Kačerginė ir Zapyškis ieško kelių į poilsiautojų širdis. Kulautuvos paplūdimyje startuoja naujas vandenlenčių sporto parkas, Kačerginė stebina gražiai sutvarkyta aplinka, o Zapyškis – Aitvarų festivaliu ir kitais renginiais prie senosios bažnyčios.

Anykščiai

2015 metais atidarytas Medžių lajų takas tapo viso rajono turizmo plėtros katalizatoriumi. Aikštelėje prie Lajų tako ir šiandien smagu matyti pilnus turistinius autobusus, kuriuos vėliau sutinki ant Kalitos kalno, prie siauruko geležinkelio stoties ar Arklio muziejuje Niūronyse. Tad jei Anykščiuose buvote prieš 3 metus ar anksčiau, pokyčiai jus nustebins. Tik nusprendusiems ant Šeimyniškėlių piliakalnio išvysti statomos medinės Vorutos pilies kuorus šiemet teks nusivilti. Pilies statybos sustabdytos, ieškoma naujo rangovo.

Zarasai

Šiemet, ko gero, maloniausiai nustebins Zarasai. Didžiojoje saloje atidarytas atnaujintas vandens sporto ir pramogų centras, o ežero vandenyse – ilgiausia Lietuvoje (ir net Baltijos šalyse) beveik 600 metrų vandenlenčių trasa. Krantine nutiestas takas, jungiantis salą su apžvalgos aikštele prie kultūros centro, galimybės paplaukioti katamaranu, išsinuomoti valtį ar pakeliauti po vaizdingas apylinkes stiprina Zarasų patrauklumą ir vilioja turistus pasilikti čia ilgiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)