Vyrams klimaksas – lygiai toks pat normalus fiziologinis reiškinys, kaip ir moterims. Tai ženklas, kad organizmas sensta, o lyties liaukų aktyvumas mažėja.

Tiesa, vyrų organizme hormoniniai pakitimai nebūna tokie ūmūs ir ryškūs, todėl daugeliui jų andropauzė (taip moksliškai vadinamas vyrų klimaksas) praeina be jokių simptomų. Net mokslininkai ilgai abejojo, ar vyrų menopauzė egzistuoja. Tačiau tai nereiškia, kad kai kurie vyrai neišgyvena tikro klimakso – kai pablogėja savijauta ir atsiranda įvairių nemalonių požymių. Toks reiškinys laikomas patologiniu ir vadinamas klimakteriniu sindromu. Jį tenka patirti 20 proc. pagyvenusių džentelmenų.

Visai nejuokinga amžiaus vidurio krizė

Pirmieji požymiai, kad lyties liaukų aktyvumas slopsta, vyrams gali pasireikšti nuo 45-erių iki 70 metų. Visi simptomai tokiu atveju bus panašūs į patologinio moterų klimakso simptomus.

• Širdis ir širdies kraujagyslės. Galvos skausmai, svaigulys, kraujospūdžio šuoliai, padažnėjęs širdies plakimas, karščio pliūpsniai į veidą, spaudimas krūtinės srityje. Tokiu laikotarpiu vyrai labiausia rizikuoja patirti infarktą ir insultą.

• Lytiniai sutrikimai. Sumažėjus testosterono, silpsta lytinis potraukis, atsiranda erekcijos disfunkcija, ankstyva ejakuliacija, spermos kiekio ir kokybės sumažėjimas.

• Nervai ir psichika. Greitai pavargstama, sumažėja darbingumas, pasireiškia nervingumas, dirglumas, pablogėja atmintis, atsiranda miego problemų.

• Endokrininiai sutrikimai. Sustreikuoja kasos ir skydliaukės funkcijos, padidėja hipoteriozės ir cukrinio diabeto rizika.

• Fiziniai sutrikimai. Intensyvių fizinių krūvių vengimas, negebėjimas nueiti pėsčiomis kilometrą, tampa sunkiau pasilenkti ir kitaip lankstyti liemenį.

Vidinės permainos vyro organizme negali neatsiliepti išvaizdai. Prasidėjus andropauzei, oda tampa glebesnė, raumenys – nebe tokie stangrūs. Dėl hormoninių pakitimų sėdmenų ir klubų srityje gali pradėti kauptis riebalų, kai kuriems vyrams net padidėja krūtinės liaukos.

Vyrų klimaksas tęsiasi nuo 3 iki 5 metų. Tuo laikotarpiu stipriosios lyties atstovai būna linkę į depresijas, dažnai stengiasi kardinaliai pakeisti savo gyvenimą, pradeda siekti gerokai jaunesnių moterų dėmesio. Paprastai tai vadinama amžiaus vidurio krize, iš jos neretai šaipomasi, tačiau vyrams šis gyvenimo tarpsnis labai nelengvas, ir kiekvienas jį išgyvena skirtingai.

Kuo mažiau hormonų, tuo bjauriau

Kaip žinia, vyriška menopauzę susijusi su stabiliu hormono testosterono mažėjimu organizme. Būtent šis procesas sukelia pačius nemaloniausius simptomus.

Deja, testosteroną vyro organizme žudo ne tik artėjanti senatvė. Jo lygį mažina ir stresas – beje, gana intensyviai. Ilgalaikė nervinė įtampa svarbiausio vyriško hormono išsiskyrimą slopina taip, kad organizmas gali išvis liautis jį gaminęs. O kuo mažiau androgenų, tuo bjauresni bus andropauzės simptomai: nepagrįstas nervingumas, staigūs nuotaikų svyravimai, depresija ir net hipochondrija. Turbūt labiausiai tokiu periodu kamuoja nemiga, tačiau būna ir šlapimo nelaikymo atvejų, nugaros bei sąnarių skausmų. Vyrai pasidaro reiklūs, priekabūs, net agresyvūs ar verksmingi.

Prie simptomų dar prisideda ir darboholizmas, įnikimas į alkoholį ar vaistus, aštrių pojūčių paieškos, nepateisinama rizika ir panašiai.

Labai gaila, bet hormonų deficitas yra negrįžtamas procesas. Tačiau yra būdų jį sulėtinti ir grąžinti normalų testosterono lygį. Gydymo kursas parenkamas kiekvienam individualiai. Paprastai taikoma kaitomoji hormonų ir stimuliuojamoji terapijos: tabletės, injekcijos, testosterono geliai... Po poros mėnesių gydymo pagerėja nuotaika, padidėja fizinis aktyvumas, praeina galvos skausmai, pastebimai pasitaiso išvaizda ir grįžta seksualinis potraukis. Ilgesnis gydymas leidžia padidinti raumenų masę ir jėgą, sumažinti riebalų sankaupas ir blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, padidėja kaulų tankis.

Tik reikėtų žinoti, kad hormonų terapija tinka ne visiems vyrams – ji negalima esant piktybiniams prostatos ar pieno liaukų navikams, posmegeninės liaukos (hipofizės) augliams, bronchų astmai, inkstų nepakankamumui ir epilepsijai.

Geriausias vaistas – atvirumas

Nemalonius klimakso simptomus vyrams galima palengvinti, tačiau reikia ryžtis kreiptis į gydytoją andrologą. Jis paskirs reikiamus tyrimus, įvertins hormoninius pakitimus. Gali tekti apsilankyti dar ir pas terapeutą – pasitikrinti širdies kraujagyslių sistemos būklę.

Greičiausiai teks pavartoti ir vaistų: hormonų preparatų, raminamųjų ar antidepresantų.

Savarankiškai nuslopinti andropauzės simptomus irgi įmanoma, bet tam reikalingas sveikas gyvenimo būdas, visavertis miegas, tinkama mityba (su riebia mėsa ir rūkyta dešra teks atsisveikinti, saldumynus pakeisti medumi, džiovintų vaisių kompotais bei panašiai) ir jokio alkoholio ar cigarečių.

Taip pat būtini adekvatūs fiziniai krūviai, svarbu kuo daugiau laiko praleisti gryname ore.

Jeigu palaikysite normalų kūno svorį, širdies kraujagyslių sistemai teks mažesnis krūvis, taigi mažės ir jos ligų rizika.

Ypač svarbu ir toliau gyventi normalų lytinį gyvenimą bei palaikyti šeimoje sveiką emocinę atmosferą.

Jei tik galite, pasistenkite labai neimti į širdį problemų darbe.

Ir dar: jeigu pasireiškia nerimą keliančių vyrų klimakso simptomų, jų jokiu būdu negalima ignoruoti – kad nepražiopsotumėte rimtų sveikatos sutrikimų, galinčių pasibaigti širdies ligų komplikacijomis, ateroskleroze, hipertonija ar diabetu. Be to, tuo laikotarpiu vyrams gresia ir osteoporozė, medžiagų apykaitos sutrikimai, nutukimas.

Taigi reikėtų iš naujo įvertinti savo gyvenimo būdą ir laiku apsilankyti pas gydytoją. Specialistai šiuo klausimu gana griežti: anot jų, po 45-ojo gimtadienio pas andrologą derėtų užsukti bent kartą per pusmetį. Ir būkite su gydytoju visiškai atviri – taip jam bus lengviau tiksliai įvertinti jūsų sveikatos būklę. Veikiausiai teks atlikti bendrą kraujo tyrimą, lytinių hormonų bei kaulų tankio tyrimus (dėl osteoporozės) ir išsitirti prostatą ultragarsu. Taip pat būtini duomenys apie cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje.

Mesk tą cigaretę!

Moksliškai įrodyta, kad rūkimas paankstina vyrų menopauzę. Cigaretės – kraujagyslių priešas, o nesveikos kraujagyslės – tai ir nemalonumai lovoje, ir širdies ligų rizika, jau nekalbant apie viso organizmo intoksikaciją. Tad jeigu rūkote, bet nenorite, kad klimaksas užgriūtų anksčiau, po 40-ies meskite cigaretes, kad ir kiek jums tai kainuotų.