„ArtVilnius'17“ vadovė Diana Stomienė teigia, kad šių metų parduotų kūrinių statistika nėra galutinė. „Kaip žinome, visi pardavimo procesai iš meno mugės persikelia į galerijas ir tęsiasi iki kitų metų mugės. Todėl šių sandorių ir jų sumos jau negalime užfiksuoti. Menas yra be sienų, todėl puiku, kad šiemet sulaukėme ne tik daugiau lankytojų, bet ir kolekcionierių, kurie pirko lietuvių ir užsienio menininkų kūrinius. Pastebime, kad į meno mugę jau atkeliauja nauja, jaunoji meno mylėtojų ir kolekcionierių karta“, – tvirtina D. Stomienė.

Šiemet meno mugėje apsilankė dar daugiau lankytojų nei pernai. Į „ArtVilnius'17“ buvo atvykę kolekcionierių iš Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Rusijos, Baltarusijos, Latvijos ir Estijos. Renginyje apsilankė ir užsienio šalių ambasadoriai bei diplomatai, o meno mugės ypatingojo partnerio „Lewben Group“ surengtas „Lewben Art Foundation“ kolekcijos pristatymo vakaras sulaukė kviestinių svečių, svarbių verslo ir meno atstovų.

"ArtVilnius" meno mugė

Dėmesys užsienio galerijoms ir išaugę lietuvių pardavimai

Šiemet meno mugėje pirkėjai intensyviai domėjosi ne tik Lietuvos galerijų ekspozicijomis, bet ir užsienio menininkų darbais. Lenkijos galerija „Stalowa“, išrinkta viena iš septynių geriausių „ArtVilnius'17“ galerijų, pardavė keletą kūrinių. Nuolat meno mugėje dalyvaujančios galerijos taip pat džiaugėsi pardavimais: kūrinių buvo įsigyta iš galerijų „Maksla Xo“ (Latvija), „Karavan“ (Prancūzija), „Happy Art Museum“ (Latvija), „NB Galleri“ (Danija).

Sėkmingai kūrinius pardavė ir tik antrus metus meno mugėje dalyvaujančios užsienio meno galerijos „Immaginaria Arti Visive“ iš Italijos, „Happy Art Museum“ iš Latvijos ir „Grosart Romta“ iš Rusijos. Iš užsienio atvykę galerininkai ir menininkai teigė, kad meno mugėje ne tik buvo parduota kūrinių, bet sutarta dėl naujų kūrinių sukūrimo ir buvo užmegzta naudingų kontaktų bendradarbiavimo projektams.

ArtVilnius'17 akimirka

Meno mugės vadovė D. Stomienė pastebi, kad Lietuvos galerijos šiemet žymiai aktyviau dirbo su pardavimais. Nemažai darbų pardavė tokios galerijos kaip „Meno niša“, „The Rooster Gallery“, „Aukso pjūvis“, „Grafo“, „Contour“, „Kunstakamera“, „Menų tiltas“, „Kristinos Norvilaitės galerija“, „ŠV. Jono gatvės galerija“ ir „E.K.Art“.

Meno mugės mecenatas papildė savo kolekciją

Meno mugės „ArtVilnius'17“ mecenato advokatų kontoros „Cobalt“ praėjusiais metais duotas pažadas buvo tęsiamas. Didelį dėmesį jauniesiems menininkams rodanti advokatų kontora, kasmet skirianti 1000 eurų premiją geriausiam jaunajam menininkui, šį kartą „ArtVilnius'17“ įsigijo tris meno kūrinius. „Cobalt“ vadovaujantis partneris Lietuvoje Irmantas Norkus meno mugėje nusipirko Auksės Miliukaitės tapybos kūrinį iš „The Rooster gallery“ stendo ir du Marijos Safronovos kūrinius iš Rusijos galerijos „Kovcheg“.

„Ši meno mugė jau tapo ryškiu ir svarbiu meno įvykiu visame Rytų Europos regione. Šiemet kartu su mugės organizatoriais žengėme dar vieną žingsnį, skatindami susidomėjimą šiuolaikiniu menu, ir įkūrėme „ArtVilnius“ šiuolaikinio meno klubą bei surengėme pirmąją šiuolaikinio meno paramos vakarienę Lietuvoje. Jos metu paaukoti pinigai buvo skirti tarptautinei skulptūrų, instaliacijų ir performansų parodai „Takas“. Dėl to paroda šiemet sulaukė ypač daug jaunų menininkų paraiškų, tad tai dar kartą parodo – kur susitinka verslas ir menas, gali gimti puikūs rezultatai, menininkai gali pademonstruoti savo dar niekur nerodytus kūrinius. Mums taip pat labai džiugu, kad meno mugė „ArtVilnius'17“ mus pasitiko labai atjaunėjusi. Gerokai išaugo jaunų menininkų skaičius – būtent tai yra mūsų rytojaus potencialas, jie kurs progresyvią ateities visuomenę“, – kalbėjo I. Norkus.

Irmantas ir Žaneta Norkai prie Auksės Miliukaitės kūrinio

Praėjusiais metais I. Norkus, tesėdamas savo pažadą palaikyti menininkus ir jaunuosius kūrėjus, meno mugėje „ArtVilnius'16“ įsigijo septynis skirtingų kartų garsių menininkų kūrinius. Pasak jo, visi turime stengtis investuoti į meną ir padėti menininkams kurti didžiulius darbus.

Apdovanoti geriausieji

Meno mugės atidarymo dieną buvo paskelbti ir geriausi mugės dalyviai. Nugalėtojus išrinko vertinimo komisija: vertinimo komisijos pirmininkas, menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis, menotyrininkai Dr. Virginija Vitkienė, Ernestas Parulskis ir menininkai Deimantas Narkevičius bei Žilvinas Landzbergas.

Geriausios „ArtVilnius'17“ galerijos (abėcėles tvarka): „ARgenTum“, VDA galerija (Vilnius), Dusetų dailės galerija ir Kultūros centras, „Foku“ (Talinas), „Kuldīga Artists‘ residence“, (Kuldyga), „Stalowa“ (Varšuva), „Meno Parkas“ (Kaunas), galerija-butas „Trivium“ (Vilnius).

Meno mugė ArtVilnius'17

Geriausiu „ArtVilnius'17“ menininku tapo Mindaugas Navakas. Geriausia „ArtVilnius'17“ skulptūra/instaliacija išrinkta parodos „Takas“ dalyvės Raimondos Sereikaitės instaliacija „#selfie“. Meno mugės mecenatas, advokatų kontora „Cobalt“, geriausią „ArtVilnius'17“ jaunąjį menininką (iki 35 m.) apdovanojo 1000 eurų premija. Šis apdovanojimas atiteko Povilui Ramanauskui (galerija „Meno parkas“), kuris komisiją sužavėjo trimate erdvine tapyba.

Lankytojų eilės į meno mugę ArtVilnius

Žiūrovai meno mugės metu taip pat galėjo rinkti savo favoritus, kurie uždarymo vakarą buvo apdovanoti „Volfas Engelman“ piniginėmis premijomis. „Rinktine žiūrovų galerija“ tapo Dusetų dailės galerija, kurios pristatytas menininkų duetas Remigijus Kriukas ir Indrė Stulgaitė-Kriukienė tapo „Žiūrovų rinktiniais menininkais“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)