1. Praia da Marinha

Praia da Marinha yra vienas simboliškiausių ir gražiausių Portugalijos paplūdimių, įsikūręs ant Antlanto vandenyno kranto, Algarvės regione. Michelin Guide šiam paplūdimiui skyrė vietą gražiausių Europos paplūdimių dešimtuke, o pasaulyje šis paplūdimys patenka tarp šimto geriausiųjų.

Paplūdimio nuotraukos dažnai naudojamos reklaminėje medžiagoje, atvirukuose, nuolat naudojamos kitų pasaulio valstybių turizmo agentūrų tinklalapiuose. Praia da Marinha garsėja ne tik dėl savo gražių uolų, bet ir dėl itin švaraus vandens. Todėl ši vieta taip mėgstama tarptautinių reklamos agentūrų ir kino kūrėjų. 2015 metais EDEN rinkimuose paplūdimys buvo oficialiai paskelbtas kaip viena geriausių lankytinų vietų Europoje.

2. Douro upės slėnis

Prieš Douro upės tėkmę plaukdami iš Porto miesto atsidurtumėte Alto Douro vyno regione, kuriame galima grožėtis neaprėpiamais Douro upės slėniais. Tai tradicijų ir paslapčių kupina vieta, puikus žemės ruožas, kuriame gamta karaliauja visiškoje harmonijoje su gyventojais, kurie formavo slėnio šlaitus, o jų žemes pavertė vynuogių laukais.

Kiekvienas vyno laukas pasiekiamas vingiuotais keliukais, kurie kraštovaizdžiui suteikia rašto požymių. Vynuogės čia vis dar auginamos ir vynas iš jų spaudžiamas tradiciniais būdais: jos prižiūrimos ne įvairia technika, o rankomis, sultys spaudžiamos kojomis. Šias tradicijas lydi modernūs fermentacijos procesai. Slėnyje gaminamas ir vienas labiausiai Portugaliją garsinančių produktų – portveinas, o dėl savo išskirtinumo ši vieta yra įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

3. Azorų salos

Azorai yra 1431 m. portugalų iš naujo atrasta vulkaninių salų grupė, Atlanto vandenyno centrinėje dalyje, nuo Portugalijos nutolusi net apie 1 500 km. Archipelagą sudaro devynios pagrindinės salos, kuriose gyvena apie 260 000 gyventojų. Salų administracinis centras – Ponta Delgada. Azorams priklauso ir daug mažyčių povandeninių ugnikalnių suformuotų negyvenamų salelių.

Dėl seisminio aktyvumo ir vulkaninės veiklos salų paviršius kalnuotas, išraižytas gilių griovių, gausu užgesusių ugnikalnių krateriuose tyvuliuojančių ežerų, pakrantės – uolėtos. Neapsakomas salų grožis lėmė tai, kad turizmas yra pagrindinis salų ekonominio stabilumo garantas. Čia jūsų laukia ir neįtikėtini kraštovaizdžiai ir gausybė vandens pramogų, pavyzdžiui, vandens motociklai, jodinėjimas žirgais ir kitos. Taigi, jei mėgstate natūralią gamtą ir nuotykius – Azorai yra vieta, kurioje apsilankyti būtina.

4. Madeira

Madeira yra dar viena Portugalijai priklausanti sala Atlanto vandenyne. Kartu su greta esančiomis Porto Santo, Dezertašo bei kitomis smulkiomis salomis Madeira sudaro savo vardo salyną. Madeirą skalaujančio Atlanto vanduo vasaros sezone tiesiog atima žadą, kaip ir nuo salos atsiveriančios panoramos.

Ši kalnuota sala turi begalę gražių vietų, o viena jų – Ponta do Sol įlanka, kuria negalima nesižavėti. Turistai kalba, kad Madeiroje oras nuostabus visus metus, kadangi metų laikai čia neturi ryškių skirtumų, o oras visuomet ne per šaltas ir ne per karštas. Saloje galima išbandyti keistą pramogą – pasičiuožinėjimą beratėmis rogėmis, vadinamomis toboganais. Madeiros oro uostas – vienas pavojingiausių pasaulyje, tad nusileidimas čia neabejotinai suteiks papildomo adrenalino.

5. Porto

Nebuvai Porto – nebuvai Portugalijoje. Skamba gal ir per stipriai, tačiau tiesos tame tikrai yra. Šio miesto ištakos nukeltų mus daugiau nei 1 500 metų atgal. Nuostabią aurą turintis miestas patenkina net išrankiausiųjų poreikius. Jeigu jūsų paklaustų kokio dydžio yra Porto senamiestis, tikriausiai neklystumėte atsakę, jog visas miestas yra unikalus ir atrodo kaip senamiestis.

Iš tiesų, jeigu didžioji dalis Europos miestų gali didžiuotis savo senamiesčiais, tai šis Portugalijos miestas „valgomas“ su viskuo: su visomis savo siauromis gatvelėmis, visais gigantiškais ir tuo pačiu jaukiais tiltais, savo nerealiai skaniu maistu ir tradiciniu portveinu.

6. Peneda–Geres nacionalinis parkas

Įspūdingas Peneda-Geres nacionalinis parkas įkurtas Portugalijos šiaurinėje dalyje, netoli Ispanijos sienos, ir yra vienas iš nedaugelio šalies nacionalinių parkų. Vaizdingi kalnų takeliai leidžia šiai vietai mėgautis ypatinga kalnų žygių gausa.

Parke taip pat atliekama nemažai mokslinių tyrimų, kadangi apylinkėse gausu įvairių retų augalų, gyvūnų rūšių. Peneda–Geres yra tobula vieta ekskursijoms ir gamtos tyrinėjimams. Regionas taip pat gali didžiuotis žymiausiais savo gyventojais – Garano poniais. Apylinkėse galima aplankyti kitus kultūrinius objektus, pavyzdžiui Castro Laboreiro, Castelo do Lindoso viduramžių pilis.

7. Sintra

Sintros apylinkėse plyti masyviausi regione kalnynai. Šis visai netoli Lisabonos esantis miestas yra žymus savo architektūra, o nuo 1995 metų Sintros vardas puikuojasi UNESCO pasaulio paveldo sąraše. Sintroje yra sena maurų pilis, kuri buvo pastatyta maurų IX amžiuje, tačiau vėliau buvo užkariauta karaliaus Alfonso Henriko. Vienos iš pagrindinių Sintros įžymybių – Pena ir Monserrate rūmai. Aukščiausią Sintros vietą žymi Altos kryžius, pastatytas dar XVI amžiuje. Atvykus į Sintrą galima pasijusti tarsi pasakoj.

8. Uolos kyšulys

Visai netoli Sintros yra viena romantiškiausių Portugalijos vietų – uolos kyšulys, kuris išmanantiems geografiją puikiai žinomas kaip toliausiai į vakarus nutolęs Europos žemyno taškas. Uolos kyšulys yra Lisabonos ir Težo upės slėnio regione, vos 10 km nuo Sintros.

Jo uolingus krantus skalauja Atlanto vandenyno bangos, o ant uolų, gerokai virš jūros lygio puikuojasi švyturys. XVI a. portugalų poetas Luís de Camões šį kyšulį pavadino „vieta, kur baigiasi žemė ir prasideda jūra“. Tai puiki vieta romantiškai papiknikauti ar pasigrožėti įstabia apylinkės kranto linija.

9. Lisabona

Lisabona – viena seniausių ir gražiausių Europos sostinių, didžiausias šalies miestas bei uostas išsidėstęs prie Težo upės žiočių. Graikijos Atėnai yra vienintelė Europos sostinė įkurta anksčiau nei Lisabona. Mieste gausu spalvingų namų apsuptų siaurų viduramžių laikus menančių gatvelių, gotikinių bažnyčių ir įspūdingų vienuolynų.

Miestas ne tik turi nuostabų senamiestį, bet ir lankytinomis vietomis pasigirti galintį Belemo kvartalą. Jame stovi viena miesto įžymybių – Belemo bokštas, kuris kadaise į tolimas keliones išlydėdavo portugalų keliautojus – atradėjus, tarp jų ir Lisabonoj gyvenusius Vasko Da Gamą ir Fernandą Magelaną.

Miestui ypatingą žavesį suteikia ant kalno stovinti didžiule akmenine siena apjuosta Šv. Jurgio pilis ir kiti lankytini objektai. Viešėdami Lisabonoje būtinai pasivažinėkite vietiniais tramvajais. Kai kurie portugalams įprasti maršrutai turistams palieka neišdildomą įspūdį.

10. Algarvės regionas

Algarvės regionas yra dar viena ypatinga turistų traukos vieta. Smaragdinis vanduo, balto smėlio paplūdimiai, ryškiai žalia žolė, žydras dangus, ryški saulė ir akinantis pastatų baltumas – visi šie būdvardžiai puikiai tinka šiam regionui apibūdinti.

Jei Europoje būtų rojus, ši vieta neabejotinai pretenduotų tokia tapti. Algarvės regione gausu lankytinų vietų: Faro miestas, kuris iš regiono miestų išsiskiria istorinių paminklų gausa, Albufeira, Silves, Sagres, Lagos ir kiti miestai, Alvor takas, Šv. Vincento ir Ponta da Piedade kyšuliai, Ajezuro pilis, Penos uola ir kitos lankytinos vietos nepaliks abejingų bei leis pasimėgauti nerealiomis atostogomis.